Naslovna Novosti Ukrajinska vojna industrija hipersonično optimistična: “Proizvodnja će se povećati 6 puta 2024....

Ukrajinska vojna industrija hipersonično optimistična: “Proizvodnja će se povećati 6 puta 2024. uz pomoć američkih kompanija”

0
155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu
google news

Sledeća godina će biti trenutak kada će se proizvodnja ukrajinsko-sovjetskog vojno-industrijskog kompleksa masovno pomeriti ka opremi NATO standarda.

Oleksandar Kamišin već nekoliko meseci je na funkciji ministra za strateške industrije. Prvi efekti su već vidljivi, tvrdi njegov PR tim, program pomorskih i vazdušnih dronova, ali i manje-više napredni razgovori sa gigantima kao što su Rheinmetall, General Dynamics i BAE Systems.

oleksandar kamisin
oleksandar kamisin

Ukrajinski zvaničnik samouvereno tvrdi da će se u 2024. kapaciteti odbrambeno-industrijske industrije povećati 6 puta u odnosu na tekuću godinu (dok je proizvodnja u 2023. ionako utrostručena u odnosu na prethodnu godinu, podseća on).

Sa druge strane, Kamisin priznaje da eksplozija domaće proizvodnje nije dovoljna da pokrije potrebe Odbrambenih snaga.

Međutim, Ukrajinci se nadaju da je jedina šansa kijevske vojske da izdrži ovaj rat masovna proizvodnja unutar zemlje, pošto je svima postalo očigledno da nijedna država ukrajinska saveznica neće moći da katalizuje podršku domaćeg javnog mnjenja u periodu dužem od 2-3 godine (kao što sada vidimo u slučaju SAD).

Kijev se takođe dogovorio sa dve američke kompanije za koproizvodnju artiljerijskih granata od 155 mm u Ukrajini, tvrdio je ministar Kamišin prošle nedelje, a preneo Rojters.

Međutim, on je napomenuo da Ukrajina nikada nije proizvodila takve granate i da će biti potrebno „minimalno dve godine, maksimalno tri” pre nego što proizvodnja počne.

ukrajina dobija 155mm m982 vođene granate pbk bojeva glava 23 70 km domet
155mm m982 vođene granate

Nemci Rajnmetala su već predvideli da će prvi oklopni transporteri Fuchs navodno napustiti ukrajinske fabrike na jesen 2024. godine, a prvi Link MLI će se proizvoditi nakon još dodatnih 6 meseci.

General Dynamics bi navodno želeo da proizvodi i ASCOD i Piranha 5 u susednoj zemlji, a kompanija BAE treba da završi pregovore.

Takođe, francuske kompanije su potpisale 20 ugovora sa ukrajinskim firmama, ugovore o proizvodnji vojne opreme: oklopnih vozila, artiljerije, dronova, sajber bezbednosti i deminiranja.

Artiljerijska municija za Ukrajinu

Ukupno, države EU su Ukrajini isporučile oko 750 hiljada projektila. Tako su od februara 2022. do februara 2023. godine, zemlje Evropske unije isporučile Ukrajini 350.000 granata od 155 mm (kalibar NATO). Kasnije, u martu 2023., na nivou EU je odobren plan od 2 milijarde evra za nabavku milion granata. Do sada je poslato 300.000.

Nemačka je isporučila Ukrajini oko 50.000 artiljerijskih granata. Britanija je Ukrajini dala 300.000 granata od početka rata i trebalo bi da da još „desetine hiljada“ do kraja godine.

Ove godine Južna Koreja je tajno isporučila Ukrajini više granata nego cela Evropa oko 330.000.

Od početka rata u punom obimu, Sjedinjene Države su u Ukrajinu prebacile više od 2 miliona komada 155 mm municije. Plan budućih isporuka nije objavljen, ali SAD navodno planiraju da povećaju proizvodnju kako bi proizvodile najmanje 80.000 granata mesečno do 2025. godine. Da li to ima veze sa Ukrajinom ostaje da se vidi.

I pored svih ovih isporuka samo kada je reč o artiljerijskim granatama NATO kalibra, ukrajinska vojska trenutno gubi duž cele linije fronta.

Njujork Tajms: Moskva proizvodi 7 puta više municije nego NATO

NY Times: Rusija proizvodi sedam puta više municije od Zapada – premašuje predratni nivo! Isti izvor navodi da Moskva lako može da premaši proizvodnju od dva miliona artiljerijskih granata godišnje.

Uprkos pritisku zapadnih sankcija, ruski vojno-industrijski kompleks je uspeo da efektivno poveća proizvodnju oružja. Zapad nije u stanju da se nosi sa logističkim lancima koje je Moskva izgradila za nabavku potrebnih komponenti.

Prema Njujork tajmsu, Ruska Federacija efektivno koristi svoje odeljenje odbrane i obaveštajne službe da bi zaobišla kontrolu izvoza iz Sjedinjenih Država.

Prema navodima Amerikanaca, rezervni delovi za oružje se uvoze u Rusku Federaciju iz Jermenije i Turske. Istovremeno, SAD i Evropa praktično ne mogu da kontrolišu snabdevanje mikročipovima neophodnim za proizvodnju oružja.

„Ruska Federacija je pre sukoba mogla da proizvodi 100 tenkova godišnje, ali sada proizvodi 200. Generalno, trenutni obim proizvodnje municije u Rusiji je sedam puta veći nego na Zapadu“, prenosi Njujork Tajms.

122 mm kitolov 2m 120 mm gran 155 mm krasnopol m2
122 mm kitolov 2m 120 mm gran 155 mm krasnopol m2

Evropa veruje da će takva masovna proizvodnja municije i sistema naoružanja dovesti do „mračne i hladne zime“ za građane Ukrajine.

Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev primetio da zemlja proizvodi oružje u količinama koje prevazilaze njene odbrambene potrebe. Ruski potpredsednik je rekao da relevantne domaće odbrambene operacije rade u tri smene.

“Pre rata, visoki zapadni zvaničnik je rekao da Rusija može da napravi 100 tenkova godišnje, a sada proizvodi 200.

Zapadni zvaničnici takođe veruju da je Rusija na pravom putu da proizvede dva miliona artiljerijskih granata godišnje, duplo više od količine koju je zapadna obaveštajna služba prvobitno procenila da bi Rusija mogla da napravi pre rata“, dodaje ovaj list.

Rusija je prevazišla sankcije i proširila proizvodnju raketa. Moskovska proizvodnja raketa sada premašuje predratne nivoe, kažu zvaničnici, ostavljajući Ukrajinu posebno ranjivom ove zime.

ruska artiljerija
ruska artiljerija

Kao rezultat sankcija, američki zvaničnici procenjuju da je Rusija bila prinuđena da dramatično uspori proizvodnju projektila i drugog naoružanja na početku eskalacije sukoba u februaru 2022. i potom najmanje šest meseci.

Međutim, do kraja 2022. vojno-industrijski kompleks Moskve je ponovo počeo da ubrzava, otkrili su američki zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version