Naslovna Novosti Ukrajina se nada da će iz Švedske dobiti lovce JAS-39 Gripen; Pregovori...

Ukrajina se nada da će iz Švedske dobiti lovce JAS-39 Gripen; Pregovori idalje u toku

3
saab jas 39 gripen
saab jas 39 gripen
google news

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su u toku pregovori sa Švedskom o mogućim isporukama lovačkih aviona JAS-39 Gripen Ukrajini.

Postoji zanimljiv trend u obezbeđivanju Ukrajine oružjem. Na samom početku sukoba, Kijev i Evropa su stvorili artiljerijsku koaliciju. Tada je Zapad isporučio poljsku artiljeriju, minobacače i MLRS. Zatim je postojala oklopna koalicija, u okviru koje je Ukrajina dobila oklopne transportere i tenkove. Sada je red na koaliciju lovaca.

Napominje se da implementacija ovog plana zavisi od niza pitanja vezanih za NATO, a verovatno će doći nakon prijema Švedske u alijansu. Prebacivanje lovaca moglo bi da oslabi švedsku protivvazdušnu odbranu, što je bez garancija NATO-a kritično pitanje za zemlju.

Švedska, neutralna u oba svetska rata, uvek je ozbiljno shvatala nacionalnu bezbednost, a razvila je snažnu odbrambenu industriju. Švedske oružane snage, iako malobrojne, imaju visok nivo mehanizacije i naprednog naoružanja.

Gripen borbeni avion je dizajniran da bude lak za održavanje i da može da poleti sa autoputeva, što ga čini raznovrsnim u okruženjima gde tradicionalni aerodromi mogu biti uništeni.

Ukrajina razmatra Gripen kao jednu od glavnih opcija za zamenu lovaca MiG-29, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi od 2022. godine. Važan faktor je i cena lovca, koja je znatno niža od cene Eurofighter Typhoon-a i Dassault Rafale, ali viša od cene F-16 zbog masovne proizvodnje američkog lovca.

U Švedskoj još nema komentara na ovo.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Da prebacivanje švedskih boraca Gripena u Kijev može biti izvršeno već u januaru, prenosili smo ukrajinske medije još u avgustu, međutim od toga sigurno neće biti ništa.

Transfer švedskih borbenih aviona Gripen u Ukrajinu je u fazi odobrenja. Kako je tokom teletona naglasio zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Sibiga, ovaj proces zahteva odobrenje ne samo od Švedske.

Švedska je počela da obučava ukrajinske pilote da upravljaju lovcima Saab JAS 39 Gripen

U okviru jačanja vazduhoplovstva i saradnje sa evropskim partnerima, Ukrajina je počela testiranje svojih pilota na lovcima Saab JAS 39 Gripen, saopštili su ukrajinski mediji još u junu 2023. godine. O ideji Gripenu za Ukrajinu pisali smo prvi put još decembra 2022. Međutim ni jednom do sada nisu potvrdili predaju aviona.

Ovaj višenamenski borbeni avion, koji je razvila švedska kompanija Saab, poznat je po svojoj upravljivosti i visokoj tehnologiji.

Prema izvorima, svrha testova je da se proceni adaptacija pilota na novi tip vojnih aviona i utvrdi potreba za dodatnom obukom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je ovu informaciju.

jas 39 gripen u borbi protiv ruskog suhoja u ukrajini 2
jas 39 gripen

Gripen možda najbolji izbor za Ukrajince

U izveštaju koji je 7. novembra prošle godine objavio Royal United Services Institute (RUSI), britanski stručnjaci su tvrdili da je, u pogledu operativnih potreba za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, švedski avion „daleko najpogodniji kandidat“ za borbene avione zapadne proizvodnje.

Sposobnost Gripena da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Četiri Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikgojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB JAS 39 Gripen | Demonstration of Manoeuvrability  [4K]
SAAB JAS 39 Gripen

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

Gripen kao što smo rekli, koristi mali broj zemalja u svetu. U realnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ borbene avione Ukrajini. 

Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

3 KOMENTARA

  1. Читајући доста текстова у вези са Грипеном, Шведска отприлике да има баш проблема са продајом. Да ли је у питању сама машина, проблеми са одржавањем или нешто треће, четврто, пето … Можда је и то баш добра машина али се нешто не да да се продаје ко неке поприлично “слане” машине, које ће кориснике што кроз продају што кроз одржавање да коштају ко светог Петра кајгана. Могуће да има и тога да Швеђани не умеју да се снађу, па да одвоје извесне своте новчаница ономе коме намеравју да их продају. Ово им је и прилика, ако се и оствари да продају вероватно не баш велики број, ето прилике да можда и SAAB “заради” неке паре. Е када ће и дал ће да добију паре за то, имаће времена да и о томе размишљају. Могуће да ће после неког времена да им се машине и врате, из наведених разлога, у каквом стању и у ком броју, имаће и времена да о томе размишљају

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version