Naslovna Novosti Nakon artiljerijske i oklopne, za Kijev se stvara koalicija lovaca F-16, Mirage...

Nakon artiljerijske i oklopne, za Kijev se stvara koalicija lovaca F-16, Mirage 2000 i Gripen

4
f 16 vs gripen
f 16 vs gripen
google news

Između Pariza i Kijeva vođeni su pregovori oko mogućeg snabdevanja Ukrajini šest aviona Miraž 2000. Kijev bi trebalo da dobije i desetine lovaca F-16.

Francuska štampa je još u martu ove godine plasirala informaciju o mogućnosti isporuke njihovih lovaca Miraž 2000, ali je tu informaciju tada demantovao tadašnji ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Sledeći bi mogli da budu avioni Gripen, koji su u službi i Švedske, kojoj se Ukrajina prethodno obratila, i Češke. Sa velikim stepenom pouzdanosti možemo reći da će „češki“ lovci završiti u Ukrajini, pošto je Prag pokrenuo proces njihove zamene američkim lovcima pete generacije F-35.

Češka se takođe dogovorila sa Švedskom o obuci ukrajinskih pilota na lovcima četvrte generacije Gripen.

Postoji zanimljiv trend u obezbeđivanju Ukrajine oružjem. Na samom početku sukoba, Kijev i Evropa su stvorili artiljerijsku koaliciju. Tada je Zapad isporučio poljsku artiljeriju, minobacače i MLRS. Zatim je postojala oklopna koalicija, u okviru koje je Ukrajina dobila oklopne transportere i tenkove. Sada je red na koaliciju boraca.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu neće promeniti situaciju na liniji fronta. Alijansa treba da se pripremi za dug rat.

belgijski f 16
belgijski f 16

On smatra da je na bojnom polju potrebna razna oprema: HIMARS, rakete, PVO sistemi, F-16, ali ne postoji sistem koji može da promeni situaciju na frontu, rekao je Stoltenberg.

Ukrajina će dobiti F-16 najkasnije do kraja proleća 2024. godine

Prema rečima šefice frakcije „Glas“ u Vrhovnoj radi Ukrajine Aleksandre Ustinove, Ukrajina bi mogla dobiti prve lovce F-16 krajem proleća 2024. Ovo je rečeno u intervjuu ukrajinskom izdanju Evropska pravda.

Ustinova je napomenula da će u najboljem scenariju prvi obučeni ukrajinski piloti biti spremni do kraja ove godine, ali će njihov broj biti nedovoljan, jer je većina još u procesu obuke. Trenutno su u toku pregovori o modernizaciji F-16, za koji se očekuje da će biti dostavljen Ukrajini.

“Potrebni su nam snažniji radari i bolje rakete na ovim avionima. Jednostavno davanje aviona sa radarom od 60 km, kao na MiG-ovima, nema smisla”, rekla je Ustinova i dodala da su aktivni međunarodni partneri i ukrajinsko Ministarstvo odbrane. radeći na tome da Ukrajina dobije modernizovane avione.

Ustinova je takođe napomenula da prijem F-16 neće imati „magični efekat“ u pogledu povratka Krima, ali mogu značajno da smanje gubitke ukrajinske strane i obezbede jednakost snaga u vazduhu. Ona je izrazila mišljenje da je F-16 sposoban da ispuni takvu ulogu.

mig 29 i f 16
mig 29 i f 16

Istovremeno, u Kijevu postoji bojazan da bi dolaskom nove vlasti u Holandiju Ukrajina mogla da ostane bez obećanih 42 lovca F-16.

4 KOMENTARA

  1. Ne mislim da je ovaj portal NATO/Ukro orijentisan!Uvijek može doći do greške,pogotovo što do sada ovakav propagandi rat nije vidjen.Ja imam simpatije i dajem podršku Ruskoj strani(kao i ogromna većina Srba),ali ima i dosta stvari kod Rusa koje mi se ne svidjaju i za koje mislim da griješe.

  2. Oruzje on line je vec sada pravi ustaski sajt do proljeca ukrajine vise nece ni biti !Kao sto rekoh pravo ste razocarenje,odvratne lazi kradju ruskih snimaka i njihovo predstavljanje kao ukro nacisticke je nedozvoljivo da ste barem malo analitican sajt ovo bi ste uocili ali vi ste govna i doo nato propagandne masinerije!

  3. Samo da Rusi krenu u masovnu proizvodnju 2S35 Koalicije(samohodne haubice 152mm),jer su neophodne za kontabatiranje i suprotstavljanje Ukro/NAT0 artiljeriji.Za ove druge koalicije Kijeva ćemo lako!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version