Naslovna Novosti Opšti napad 40.000 ruskih vojnika na Avdijevku; Pogodili su Očeretino i stegli...

Opšti napad 40.000 ruskih vojnika na Avdijevku; Pogodili su Očeretino i stegli “obruč”

56
ruske trupe na snegu
ruske trupe na snegu
google news

Prema informacijama kako iz ruskih, tako i iz ukrajinskih medija, počeo je opšti napad 40.000 ruskih vojnika na Avdijevku. Treća i poslednja faza ruske operacije podrazumeva zatvaranje „obruča” oko grada i zauzimanje koksare.

Situacija za Ukrajince se dramatično pogoršala u poslednja 24 sata na njihovim severnim bokovima i koksari, dok im preti opasnost da izgube čvorište za snabdevanje Gradske straže koje prolazi kroz naselje Očeretino.

Slika nije bolja ni u ostalim naseljima. Ruske snage opsedaju oblasti Pervomajskoje, Nevelskoje, Severni. Zauzimanje Severnog “zaključaće” opkoljavanje Avdijevke. Ruske trupe zauzele su rezervoare za otpadne vode fabrike i ušle u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Novokalinovo.

Prema ukrajinskoj administraciji, Rusija je poslala više od 40.000 vojnika u pravcu Avdijevke

Ovo je izjavio zvanični predstavnik odbrambenih snaga Tavrijskog direktorata Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Štupun. „Situacija u regionu Avdifke je teška. Veoma teška. Rusi ne zaustavljaju masovne napade koristeći čitav niz oružja. Nažalost, napreduju i kreću se postepeno. Ne zna se da li ćemo zadržati Avdijevku…“, kažu ukrajinski vojni izvori.

Situacija na avdijevskom frontu je sledeća:

Ruske trupe jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga u desetak regiona, boreći se prsa u prsa.

Severno od Stepova Rusi postižu uspehe duž dva šumska pojasa u pravcu Očeretina i Novokalinova. Napredovanje do 600m u dubini. Aktivna neprijateljstva se nastavljaju duž pruge. U zoni industrijske zone jugoistočno od Avdifke, ruske snage su se konsolidovale i spremaju nove napade. Video.

U zoni prerađivačkih objekata ruske trupe su napale u pravcu jugozapada, napredujući do 150 metara dubine. U severnom delu turističkog naselja „Ivuška 2” ukrajinske oružane snage su, uz podršku tenkova, pokušale da izvrše kontranapad. Ruska pešadija je napredovala do 230 metara.

Borbe se nastavljaju i za istočnu periferiju Pervomajskog i u oblasti Nevelskoje. Prema severu, ruske snage su napredovale 100 metara jugoistočno od sela iz pravca Vodjanoje. U regionu Severni, borbe su i dalje u pozicionoj fazi.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da Oružane snage Rusije ne napuštaju napore da opkoli Avdijevku. Do jutra je zabeleženo 30 napada u oblastima istočno od Novobahmutovke, Avdijevke, južno od Tonjenka i Pervomajskog.

Nastavljaju se sukobi na pumpnoj stanici i u blizini privatnog sektora Avdijevke, gde Rusi gomilaju snage u industrijskoj zoni da nastave napad. Sama fabrika AKhKZ je pod teškim vazdušnim i artiljerijskim napadima.

Avijevka opkoljena: ruske snage u Očeretinu

Ruske oružane snage napredovale su severozapadno od Avdijevke, približavajući se selu Očeretino. Ovde će se proceniti koliko će brzo Rusi zauzeti grad.

Ovo naselje je od strateškog značaja jer se nalazi na raskrsnici autoputeva, od kojih jedan prolazi od Berdičija i Orlovke do Avdijevke i duž kojeg se snabdeva garnizon Oružanih snaga Ukrajine u gradu. Očeretino je takođe veliko železnički čvorište, koje koristi ukrajinska vojska.

Jedinice ruske vojske uspele su da napreduju duž dva šumska pojasa u pravcu sela. Napredovanje duboko u odbranu Ukrajine u poslednja 24 sata iznosilo je oko pola kilometra.

WP: Kijev se sprema za novu kontraofanzivu

U nedavnom intervjuu za Wall Street Journal, šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba najavio je pripremu Oružanih snaga Ukrajine za nove protivofanzivne akcije. Kuleba je naglasio da svaka pauza u neprijateljstvima može dati neprijatelju priliku da se pregrupiše i pređe na nove akcije protiv Ukrajine.

Ova izjava je u suprotnosti sa prethodnim izjavama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je ranije govorio o prelasku na odbrambene akcije i potrebi izgradnje odbrambenih linija, uključujući i granicu sa Belorusijom. Kuleba je dodao da su i Oružane snage Ukrajine spremne za odbrambene akcije.

Američki novinari su primetili da se raspoloženje u Ukrajini nedavno promenilo zbog neuspele letnje kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga.

Početkom godine Ukrajinci su bili ohrabreni i odlučni da proteraju ruske trupe sa 20 odsto svojih teritorija. Međutim, sada je pod velikim znakom pitanja sposobnost Ukrajine da povrati značajan deo svoje teritorije.

56 KOMENTARA

  1. Pa zahvalili su nam se kako nisu i to kao niko nikome od 41 do 45 u Jasenovcu i logorskim kompleksima koji se sastojao od logora Gospić , logora Jadovno , logora Slana i Metajna na otoku Pagu , logora Stupačinovo , logora Maksimovićeva štala i koncentracijskog logora na željezničkom kolodvoru Gospić . Kao glavna mjesta za likvidaciju zarobljenika ustaše su koristile bezbrojne kraške jame u Velebitu u koje su nakon udaraca nožem ili maljem bacali žrtve koje su često bile još polužive. Kraške jame, sastavni dio kompleksa ovog logora, koje su odnijele najveći broj žrtava su Šaranova jama, Badanj jama, Jamina jama, Macolina jama i Jarčja jama . Velik broj zatočenika ovog kompleksa logora likvidiran je tako što im je oko vrata vezano kamenje i bačeno natrag u more Podvelebitskog kanala… i to je samo jedan deo načina na koji su se oni zahvalili Srbima, na putu njihovog tisućletnjeg sna koji su sa istom namerom kao i njihovi dedovi imali u planu da završe i 91, što je i rekao njihov franjo, treba im zadati takav udarac da se više nikada navrata, u čemu su nažalost uspeli, ali mi smo im i dalje krivi za sve

    • Ovaj DK je prilicno glup i nepismen lik. Sto se tice Napoleona i osvajanja Rusije istina je malo drugacija. Tacno je da se Suvorov povlacio pred Napoleonom ali je za sobom ostavljao ” spaljenu zemlju” neostavljajuci mogucnost Napoleonu da svoju vojsku snabde zalihama hrane. A kada je stigla zima Napoleonova vojska se raspala i bio je prinudjen da napusti Rusiju.

  2. Bice to sve dobro car Putin polako a sigurno jaše na bijelom konju njegova kočija je spora ali 100% će stići na cilj zato što je bog na njegovoj strani a ne na strani fašizma Bog je jedan i jedini i rješenje će doći iz božije strane živio i ruski i ukrajinski narod smrt fašistima koji su ovo zametnuli da se braća ubijaju Amin

    • Najbolji komentar, upravo tako ovo su sve zametnuli zapadni fašisti uz šaku domaćih izdajnika kao u rasturanju Jugoslavije…

  3. Boce to sve dobro car Putin polako a sigurno jaše na bijelom konju njegova kočija je spora ali 100% će stići na cilj zato što je bog na njegovoj strani a ne na strani fašizma Bog je jedan i jedini i rješenje će doći iz božije strane živio i ruski i ukrajinski narod smrt fašistima koji su ovo zametnuli da se braća ubijaju Amin

  4. Konačno da dođe kraj krvnicima i zlikovcima koji ubijaše djecu sa majkama u naručju po okolnim mestima,pogotovo u Donjecku i okolini,nadam se da će Rusi satrti sjeme zlikovačko bez i jednog zarobljenog.
    Kojom su merom merili deci i ženama,duplom merom da im se vrati !!!

  5. Očertino nije toliko važan trenutno za snabdevanje Avdejevke. Krucijalna je Orlivka. A do nje ima dosta neosvojenih sela. Isto tako ako padne Koksara grad je opkoljen. Neće to brzo, ali je neizbežno.

  6. Kad ce ukrajinci shvatiti da su topovsko meso zapada.Zar oni stvarno misle da ce da pobede Rusiju.To nisu uspeli Napoleon i Hitler a da to narkoman Zelenski uspe.

    • Za tvoju informaciju Napoleon Bonaparta je ušao bez ispaljenog metka u Moskvu,jer su Rusi posle izgubljene borodinske bitke glavom bez obzira bežali u Sibir,ne stižući da spale Moskvu,pa je to učinio Napoleon Bonaparta.Isto tako bez ispaljenog metka je i napustio Moskvu.Slaba tačka ti je istorija,historija ili ti povijest!!!

  7. Sve se vraća sve se plaća, Srbi su vam sve dali .
    Brzo će doći vreme da se sve vrati i da se sve plati.
    Svako vreme nosi svoje vreme.

  8. Avdejevka pada do kraja godine, u 2024 Herson u 2025 Odesa i Transnistrija se spaja sa Novo Rusijom i to će biti kraj SMO. Kraj SMO ne znači i da će nastupiti mir jer možda NATO (USA&UK) odliče da se umešaju ako nađu dovoljnu podršku među ostalim NATO članicama i onda bi Rusija mogla da uđe uš rat, a u ratu će se stvari odvijati mnogo drugačije nego za vreme SMO

  9. Gotovoje kraj glumcu kraj Ukrajini.
    Do kraja proljeca Ukraina ce biti konpletna Ruska kao stoje i pre bila.
    Mali predah pa Putin ide dalje.

  10. U slučaju opkoljavanja, ubrzo bi veliki broj ukrajinskih vojnika pao u zarobljeništvo i to bi žestoko uzdrmalo ionako nizak borbeni moral ukrajinske vojske. Najgore je to se nacionalisti prvi izvuku pre opkoljavanja a obična vojska ostane u obruču i gine.

  11. Konačno da se završi i ta agonija oko Avdejevke,duga evo već 9godina.Nakon njenog pada otvara se niz mogućnosti za Rusku vojsku,a Ukrajincima će znatno biti uzdrman moral i riješenost za borbu.

    • Jedino da ih ti vodis onda je uspjeh neizbježan. I dalje prema Kosovu. A onda dolaze Kinezi i sve je vase. Zato se Uvjek vi morate nekom u bulju uvlacit jer vama srbima usi vire iz ruske guzice.

      • A iz cije guzice vama”Dunke Dojchland” usi vire?Jeli Ujo?U toliko ste guzica bili da i sam ne znas koja je poslednja.More mi Srbi smo sa vama 1918.napravili gresku.Sada bi bili nasa pokrajina a mi vas kao porazenu stranu pustamo u drzavu i jos vam od Itelijana branimo jadranska ostrva i obalu….Zahvalnost?Ne,ne znate vi za to ZAKRZLJALA RASO

        • Pa zahvalili su nam se kako nisu i to kao niko nikome od 41 do 45 u Jasenovcu i logorskim kompleksima koji se sastojao od logora Gospić , logora Jadovno , logora Slana i Metajna na otoku Pagu , logora Stupačinovo , logora Maksimovićeva štala i koncentracijskog logora na željezničkom kolodvoru Gospić . Kao glavna mjesta za likvidaciju zarobljenika ustaše su koristile bezbrojne kraške jame u Velebitu u koje su nakon udaraca nožem ili maljem bacali žrtve koje su često bile još polužive. Kraške jame, sastavni dio kompleksa ovog logora, koje su odnijele najveći broj žrtava su Šaranova jama, Badanj jama, Jamina jama, Macolina jama i Jarčja jama . Velik broj zatočenika ovog kompleksa logora likvidiran je tako što im je oko vrata vezano kamenje i bačeno natrag u more Podvelebitskog kanala… i to je samo jedan deo načina na koji su se oni zahvalili Srbima, na putu njihovog tisućletnjeg sna koji su sa istom namerom kao i njihovi dedovi imali u planu da završe i 91, što je i rekao njihov franjo, treba im zadati takav udarac da se više nikada navrata, u čemu su nažalost uspeli, ali mi smo im i dalje krivi za sve

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version