Naslovna Novosti Lovci USAF F-15, F-16 i francuski Rafali uznemiravaju vazdušni prostor Sirije koji...

Lovci USAF F-15, F-16 i francuski Rafali uznemiravaju vazdušni prostor Sirije koji kontroliše Rusija; 43 puta samo u novembru

1
su 35 presretanje f 16 sirija
su 35 presretanje f 16 u siriji
google news

U znaku građanskog rata u Siriji koji i dalje tinja, Rusija je optužila koaliciju predvođenu SAD da je šest puta u jednom danu narušila vazdušni prostor Damaska sa šest aviona, uključujući F-15, lovce Dassault Rafale, izviđačke avione i dron u decembru u regionu Al-Tanf.

Dok su susreti ruskih i američkih aviona koji pokušavaju da odvrate jedni druge u regionu postali standardni, to što se sve dešava usred besnog rata između Izraela i Hamasa čini ih problematičnim.

Dok Izrael rutinski napada šiitske milicije koje podržava Iran, u Iraku, Siriji i Libanu, a istovremeno je na meti jemenskih Huta, stvara plodno tlo za prošireni regionalni sukob.

U Siriji, Rusija ima „mehanizme za dekonflikt“ sa SAD i Izraelom, što u suštini uključuje ne mešanje u interese jedne druge u ovoj zemlji, uprkos tome što su na suprotnim stranama tamošnjeg građanskog rata.

To znači da ove tri zemlje mogu da napadnu jedni drugima njihove proksi aktere a bez da se direktno sukobe. Proksi akteri koji dejstvuju pod okriljem velikih sila čine Sirijsku Arapsku Republiku; sirijsku opoziciju/Slobodnu sirijsku armiju; Sirijske demokratske snage (SDF) u kojima dominiraju Kurdi i Jedinice za zaštitu naroda (IPG), te i šiitske milicije povezane sa Iranom.

Rusko-američki mehanizam za dekonflikt stalno na testu

Ruske i američke snage su i ranije bile uvučene u slučajne napete sukobe. Međutim, direktna telefonska linija i kanali komunikacije između vojska — lokalni srednji nivo, viši i srednji nivo, komandanti misija višeg ranga i najviše vojno rukovodstvo kao što su predsedavajući Združenog načelnika štaba (SAD) i načelnik Generalštaba (Rusija), sprečili su eskalacije.

americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije
americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije

Ali u poslednje vreme, Rusija se glasno žali na to da avioni SAD i njene koalicije probiju sirijski vazdušni prostor koji kontroliše. U novembru su tvrdili 206 slučaja kršenja u Siriji uopšte i 43 prekršaja u Al-Tanfu. U južno-centralnom sirijskom regionu Al-Tanf nalazi se američka baza na trostrukoj raskrsnici granice sa Irakom i Jordanom, gde Rusi primećuju kršenja.

Najnovije kršenje prijavljeno je 3. decembra, za koje je ruski centar za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji (RCROPS) rekao da se dogodilo šest puta. Prema izveštaju TASS-a, iznad oblasti al-Tanf, kontraadmiral Vadim Kulit, zamenik načelnika RCROPS-a, rekao je: „Avioni takozvane međunarodne antiterorističke koalicije predvođene Sjedinjenim Državama nastavljaju da stvaraju opasne situacije koje mogu izazvati vazduhoplovne nesreće ili incidente i eskalirati situaciju u vazdušnom prostoru Sirije.

On je primetio da „po jedan par“ koalicionih borbenih aviona F-15 i Rafale, izviđački avion MS-12W i višenamenska bespilotna letelica MQ-1C narušavaju vazdušni prostor Sirije u oblasti al-Tanf. To se dogodilo „šest puta u toku dana“, uprkos prisustvu međunarodnih vazdušnih ruta koje se nalaze u zoni. Time je ukupan broj uključenih koalicionih aviona povećan na šest.

Ovo se dogodilo pored „osam“ granatiranja položaja vladinih snaga tokom dana iz redova terorističke grupe Džabhat al-Nusra i Turkistanske islamske partije u „zoni deeskalacije Idliba“.

pentagon objavio snimak dva udara f 15e na mete u siriji
pentagon objavio snimak dva udara f 15e na mete u siriji

Izveštaj TASS-a u kome se pominje umešanost ove dve ekstremističke grupe bio je u skladu sa dugogodišnjim ruskim optužbama o ulozi SAD u regionu. Oni tvrde da je Vašington u nekom trenutku ili direktno podržao ili je njegova politika bila od koristi radikalnim islamističkim grupama u nastojanju da se suprotstave sekularnoj vladi Bašera al-Asada.

„U provinciji Latakija, kao rezultat minobacačkih napada ilegalnih naoružanih grupa na položaje sirijske vladine snage, ranjena su tri sirijska vojnika“, dodao je Kulit. U izveštaju se navodi i da je jedan vojnik povređen.

Ostali prekršaji U novembru 2023

Ruski centar za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji (RCROPS) je 29. novembra zabeležio devet prekršaja nad Al-Tanfom sa devet aviona koji su se sastojali od „par lovaca F-15, par lovaca F-16, par lovaca Rafale i tri višenamenske bespilotne letelice MQ-1C .”

Sa ukupno devet aviona, takođe se čini da broj aviona direktno odgovara broju prekršaja, pri čemu svaka letelica ili par predstavlja jedno kršenje. Kulit je takođe primetio kako su, 28. novembra, dva Rafala i izviđački B-350 tri puta narušili sirijski vazdušni prostor iznad Al-Tanfa.

rusi i amerikanci nastavljaju seriju vazduhoplovnih duela na nebu sirije mq 9 reaper opasno blizu su 34
rusi i amerikanci nastavljaju seriju vazduhoplovnih duela na nebu sirije mq 9 reaper opasno blizu su 34

Rusi su se 26. novembra žalili na „osam“ kršenja vazdušnog prostora iznad Al-Tanfa. „Bilo je uključeno par lovaca F-15, par lovaca F-16, dva para koalicionih lovaca Rafal” (osam aviona). Dan ranije, 25. novembra, prijavljena su „dva” narušavanja sirijskog vazdušnog prostora od strane „para” lovaca Rafale iznad Al-Tanfa.

SAD u Siriji

SAD su ušle u Siriju 2015. godine pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Danas ima oko 900 vojnika respoređenih nekoliko baza koje se nalaze uglavnom na naftnim i gasnim poljima u severoistočnoj Siriji i garnizona koji blokira strateški autoput između Damaska i iračkog Bagdada u jugoistočnoj oblasti al-Tanf.

Svedočeći pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD 23. marta, general Erik Kurila, koji nadgleda američke snage na Bliskom istoku kao šef Centralne komande, rekao je da su američke trupe bile na udaru grupa koje podržava Iran oko 78 puta od početka 2021.

sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom
sirijci kamenicama proterali americki vojni konvoj iz hasake bogate naftom

Uprkos povećanju napada na američke trupe u Siriji, izgleda da Vašington ne planira da napusti zemlju u bliskoj budućnosti. Bajdenova administracija posmatra američko vojno prisustvo tamo kao sredstvo pritiska i na Damask i na Teheran.

1 KOMENTAR

  1. Jadan taj narod u Siriji.Neprekidne borbe od 2011,uništena i opljačkana zemlja,stotine hiljada poginule,milioni raseljeni ili izbjegli,a kraj ovog pakla se još ne vidi.Amerikanci i Izrael su odradili odličan posao u Siriji i iz svega toga treba izvući dodatne pouke(ako imamo i trunke mozga).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version