Naslovna Novosti Zabeležen trenutak simultanog udara ruske avijacije sa četiri klizne bombe FAB-500M62

Zabeležen trenutak simultanog udara ruske avijacije sa četiri klizne bombe FAB-500M62 [VIDEO]

1
zabelezen fascinantan istovremeni udar ruske avijacije sa cetiri klizne bombe fab 500m62
zabelezen fascinantan istovremeni udar ruske avijacije sa cetiri klizne bombe fab 500m62
google news

Oružane snage Ruske Federacije aktivno koriste vazdušne bombe opremljene univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK) u zoni sukoba u Ukrajini. Ovo vam omogućava da udarate po neprijateljskim ciljevima, zaobilazeći područje njihove protivvazdušne odbrane.

Ukrajinska strana izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ruske upotrebe ovih avio bombi, jer njihova upotreba značajno povećava efikasnost i preciznost vazdušnih udara.

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vide četiri avionske bombe FAB-500M62 UMPK u salvi. Prema izveštajima ratnih dopisnika, avioni će u bliskoj budućnosti moći da prevezu do šest takvih bombi, što ukazuje na masovnu proizvodnju standardizovanih modula.

Sa druge strane, bombe FAB-500 čak ni ne zahtevaju dodatnu proizvodnju sobzirom da su ruska skladišta već decenijama prepuna ovih sovjetskih bombi. To sugeriše da će se broj ovakvih avio-bombi u arsenalu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije povećati.

Upotreba nekoliko vazdušnih bombi sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju u isto vreme značajno povećava efikasnost vazdušnih udara, omogućavajući vam da pogodite nekoliko važnih neprijateljskih ciljeva u jednoj salvi.

Prvi snimak lansiranja FAB-500 M62 pokazuje princip rada

U julu mesecu je objavljen prvi video snimak lansiranja ruskih vođenih bombi FAB-500 M62. Na snimcima vidimo Su-34 koji lansira dve bombe FAB-500 M62.

Video snimak je zabeležio princip rada kompleta krila koji pretvara FAB-500 u precizno vođenu bombu. Kao što se može videti, nakon određenog trenutka kada su bombe u slobodnom padu, komplet krila se otvara i čini da ove bombe povećavaju daljinu i preciznost pogađanja predviđenih ciljeva.

Još martu mesecu smo pisali da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije počele da koriste, u okviru svoje specijalne vojne operacije, visokoprecizne vođene bombe, koje su kreirane na bazi FAB-500 bombi M62.

Prve slike modifikovane ruske bombe FAB-500M-62 pre utovara na Su-34 su izašle još u januaru mesecu. Međutim, do sada nije objavljen nijedan snimak dejstva, osim nekih fotografija na kojima se vide ostaci takvih bombi.

Ruske bombe FAB-500 M62 postale su „odgovor“ na JDAM bombe koje dobile ukrajinske vazduhoplovne snage. Uz njihovu pomoć, bombarderi Su-24 i Su-34 uspeli su da unište ciljeve sa udaljenosti preko 50 kilometara, ne ulazeći u područje koje pokrivaju PVO Ukrajine.

Da bi lansirali ovu navođenu municiju, ruski avioni se penju na veoma veliku visinu od preko 10 km.

Klizne bombe izuzetno teške za presretanje

Vazduhoplovstvo Ukrajine potvrđuje povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. Njihova upotreba je postala ozbiljan izazov za Ukrajinu.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Ukrajina je u težoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već više puta lansirana na ruske položaje, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu, sobzirom na nedostatke u avijaciji.

Sličnost sa američkim JDAM

Podsećamo vas da Ukrajina takođe ima sličnu opremu [takozvana JDAM bomba].

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca su 27 sa visecom vodenom bombom jdam er
vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca Su-27 sa visecom vođenom bombom JDAM-ER

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja. Ovo je omogućilo ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbedne udaljenosti koja do sada nije moguća bez precizne municije.

1 KOMENTAR

  1. Sjećam se 1995 i kada je NATO(Američka)avijacija gadjala položaje VRS!Eksplozije i tutnjava su bile strašne(tresla se zemlja).Srećom nisu baš bili precizni,jer su uglavnom koristili gravitacione bombe Mk-82(227kg),Mk-83(454kg) i Mk-84(907kg)!Naši su bili dobro kamuflirani i stalno su mjenjali položaje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version