Naslovna Novosti Isplivale fotografije modernizovanog tenka T-90M “Proboj” sa novom odbranom od dronova

Isplivale fotografije modernizovanog tenka T-90M “Proboj” sa novom odbranom od dronova

2
rusi predstavili modernizovani tenk t 90m sa novom odbranom od malih dronova
rusi predstavili modernizovani tenk t 90m sa novom odbranom od malih dronova
google news

Ruske vojne snage predstavile su novu odbrambenu meru dizajniranu da se suprotstave malim, ali smrtonosnim ukrajinskim kamikaza bespilotnim letelicama koje nanose značajne gubitke na bojnom polju.

Najnovija iteracija tenka T-90M ima inovativnu zaštitnu nadstrešnicu sa dodatim Kontakt-1 eksplozivno-reaktivnim oklopom (ERA), postavljenim na vrhu i sa strane zaštitne nadstrešnice borbenog vozila.

Uvođenje kaveza na ruska oklopna vozila datira od kraja 2021. godine, što se poklapa sa predratnim razvojem, kao mera odgovora na pretnju koju predstavljaju lutajuća municija i dronovi.

Iako se u početku smatralo potencijalnom odbranom od protivoklopnih vođenih raketa sposobnih za napad odozgo, njihova efikasnost protiv takvih pretnji ostaje neizvesna.

Usred evoluirajuće prirode pretnji oklopnim vozilima, prilagođavanje kaveza nastavlja da se razvija tokom sukoba koji je u toku, sada postajući uobičajeni dodatak odbrambenim sposobnostima oklopnih vozila širom sveta.

Pre samo mesec dana, Uralvagonzavod, podružnica korporacije Rostec, objavila je video koji prikazuje još jednu u nizu nadogradnje tenka T-90M „Proboj“.

Ove adaptacije uključuju dodavanje dinamičke zaštite preko gusenica tenka, donjeg prednjeg dela i zadnjeg dela trupa. Posebno, konfiguracija krovnog postavljanja ovog odbrambenog mehanizma je takođe optimizovana za maksimalnu efikasnost.

Jedna ključna promena uključuje zamenu dinamičkog oklopa u „mekom trupu“ tenka blokovima smeštenim u robusnijim kontejnerima. Ova transformacija će poboljšati ukupnu izdržljivost tenka u borbenim scenarijima.

T-90M ukratko

T-90M je proizvod Uralskog biroa za projektovanje transportnih mašina, koji je deo korporacije Uralvagonzavod, koja pak potpada pod državnu korporaciju Rostec. Ova najnovija iteracija predstavlja najnapredniju verziju u porodici T-90, skrojen za savremene borbene uslove.

Značajne karakteristike uključuju sveobuhvatnu zaštitu, sofisticirani automatizovani sistem za kontrolu vatre i mere koje imaju za cilj povećanje preživljavanja tenka.

T-90M se može pohvaliti značajnim poboljšanjem borbene efikasnosti u poređenju sa svojim prethodnikom, T-90. Međutim, on i dalje zadržava nedostatak dizajna koji je prisutan u mnogim ruskim tenkovima – postavljanje municije za glavni top direktno ispod kupole. 

U slučaju da neprijatelj pogodi ranjivo područje, kao što je gornji deo tenka sa tanjim oklopom, prsten municije bi potencijalno mogao da detonira, izazivajući katastrofalnu lančanu reakciju koja ugrožava posadu i odvaja kupolu od tela tenka.

t 90m u najnovijoj verziji
T-90M

Početna serija serijskih tenkova T-90M ušla je u službu ruskih snaga u proleće 2020. Sam T-90 predstavlja evoluciju tenka T-72 iz doba hladnog rata, demonstrirajući posvećenost Rusije modernizaciji svojih oklopnih ratnih sposobnosti.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm.

Unapređena verzija T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

t 90ms sa nakidka kamuflazom
t 90ms sa nakidka kamuflazom

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka.

Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

2 KOMENTARA

  1. Mora se priznati da ovi kavezi na slici deluju dosta profesionalnije i stručnije odrađeni nego one skalamerije sa početka rata 2022, koje su stvarno u nekim slučajevima izgledale kao da je neko odsekao nečiju ogradu i na brzinu zavario na kupolu tenka.

  2. Zaštitni krov sa rešetkom a na njemu kasete reaktivnog oklopa(ERA)Kontakt-1 su još u maju prošle godine vidjene na Tenkovima T-62M(ima nekoliko snimaka).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version