Naslovna Novosti Protiv-satelitsko oružje lansirano iz satelita? Ruske svemirske letelice oslobađaju manje poput babuška

Protiv-satelitsko oružje lansirano iz satelita? Ruske svemirske letelice oslobađaju manje poput babuška

1
roskosmos lansirao sojuz 2.1b sa tajnim kosmosom 2570 lotos s № 8
Roskosmos lansirao sojuz 2.1b sa tajnim Kosmosom 2570 (Lotos-S № 8)
google news

Svemirski posmatrači i naučnici primetili su neobičnu i intrigantnu aktivnost vezana za dva ruska satelita lansirana tokom prošle godine. Dva satelita su primećena kako lansiraju druge manje satelite ili svemirske letelice iz njih.

Veruje da su u pitanju orbitalni “tereti” za elektronsko izviđanje, a ova retka praksa satelita skrivenih unutar satelita zaprepastila je svemirske istraživače, te su izrazili zabrinutosti za bezbednost svemira jer bi ovakve pojave mogle imati navodnu vojnu svrhu.

Uloga “objekta” ili manjih satelita još uvek nije zvanično potvrđena, osim što ih je pomenulo i objavilo Ministarstvo odbrane Rusije u svojim periodičnim ažuriranjima. Organizacija za praćenje satelitskih istraživanja LeoLabs napravila je zapažanja na osnovu detaljne studije njihovih putanja i kretanja putem radarskog praćenja.

Oni su ipak povukli paralele sa matrjoškom (babuškom), tradicionalnim ruskim igračkama, gde se sve manje lutke gnezde i vade iz većih. U međuvremenu, dva ruska satelita, Kosmos 2570 i Kosmos 2565, su izbacili po dva objekta (satelita), čineći na kraju šest satelita.

Američke vojne vlasti nisu izdale zvaničnu izjavu ili uzbunu kada je izveštaj podnet. Oni mogu samo da posmatraju situaciju i čekaju bilo šta značajno da se dogodi ili potencijalno, direktno da se ugrozi američka svemirska infrastruktura.

Bilo kako bilo, ovaj događaj označava pojavu nove tehnologije za lansiranje i kontrolu satelita i napore Rusije da unapredi svoju poziciju u posedovanju svemirskih letelica vojne namene.

Iz satelita izlaze sateliti

Kako navodi Leo Labs, ruski satelit Kosmos 2570 lansiran je sa ruskom raketom Sojuz-2-1-b 27. oktobra ove godine iz raketno-kosmičkog kompleksa Pleseck.

Tri dana kasnije, 30. oktobra, Kosmos 2570 ispustio je ono što su američki svemirski istraživači identifikovali kao Objekat C. Već 23. novembra, još jedan „sekundarni objekat“ je ispušten iz Objekta C.

Ruska svemirska mreža kaže da je raketa Sojuz poletela sa lokacije 43, pod 3 u Plesecku. Sa druge strane, Leo Labs je objavio da su „obrasci manevara i ponašanje Kosmosa 2570 slični drugom ruskom satelitu, Kosmosu 2565“, lansiranom u novembru 2022. godine.

„Kosmos 2565 je izbacio naknadne korisne terete Kosmos 2566 i Objekat D”. Veruje se da je Kosmos 2565 satelit za elektronsko izviđanje Lotos-S1 sistema Liana. Veruje se da je Kosmos 2566 satelitski nosač, a njegov podsatelit Objekat D mali satelit za elektronsko izviđanje.

„S obzirom na sličnosti koje se pojavljuju između Kosmosa 2570 i 2565, analitičari Leo Labs-a očekuju da Objekat C i ovaj najnoviji raspoređeni objekat mogu biti manevarski“, rekli su iz Leo Labs-a u objavi na društvenoj mreži X (Twiter).

Na osnovu izvora iz ruskih medija, veruje se da je Lotos-S1 Kosmos 2565 deo sistema Liana. Telegram kanal ruskog stručnjaka za odbranu i spoljne poslove Aleksandra Jermakova, na osnovu drugih ruskih medija i vladinih izvora, identifikovao je Kosmos 2570 kao „br. 7” Lotos-S1, a Kosmos 2565 je Lotos-S1 “br. 6.”

Ovo sugeriše da je Lotos zamišljen da bude velika konstelacija satelita za izviđanje i elektronsko ratovanje. Međutim, priroda Objekata C i D, ispuštenih iz 2570, ostaje misterija.

Da li je u pitanju ‘koorbitalno’ anti-satelitsko oružje?

Leo Labs obrazlaže da „podsatelitsko raspoređivanje može biti metod raspoređivanja koorbitalnog protiv-satelitskog oružja ili tajnog tereta koji može predstavljati rizik za osetljive ili poverljive satelite“.

Koorbitalno anti-satelitsko oružje su svemirske letelice koje se ne pokreću ka svojoj meti, poput projektila sa direktnim usponom ili raketa. Oni su sateliti ili korisni tereti postavljeni na određenoj visini u prostoru nulte gravitacije izvan Zemljine atmosfere, obično na istoj visini kao ciljni satelit. Zatim manevrišu ili lebde na istoj putanji, približavajući se vremenom i eventualno sudarajući se sa metom.

Pojedino koorbitalno protiv-satelitsko oružje takođe može imati unutrašnju bojevu glavu koja eksplodira nakon što se približi meti i ispusti geler.

Rusija i Kina će, ukoliko za to bude postojala ikada potreba, verovatno izbegavati da započnu direktan svemirski rat sa SAD i da koriste ovakve opcije za uništenje američkih satelita, s obzirom na svemirske krhotine nastale kao posledice i njihove naknadne pretnje sopstvenim svemirskim aktivnostima. Isto važi i u obrnutom slučaju.

Analize stručnjaka iz oblasti su zaključile da to ne bi bilo u skladu sa velikim ulaganjem vodećih svemirskih sila u sofisticiranije oružje usmerene energije i lasersku tehnologiju u cilju onesposobljavanja satelita.

Međutim, sukob u Ukrajini izbacio je pred javnost mnogo, do sada, neviđenih postupaka i oružja. Između ostalog, ubrzalo je jednu takoreći rutinsku trku u kosmosu – špijuniranje pomoću satelita.

1 KOMENTAR

  1. Ako imaju geostacioniranu orbitu,onda su namjenjeni za izvidjačke i zadatke navodjenja raketa, iznad ratišta u Ukrajini.Suština je da se na vrijeme otkrije svaka pozicija,grupisanje i pripreme za napad neprijatelja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version