Naslovna Novosti Severna Koreja optužena da je Rusiji poslala balističke rakete KN-23, slične Iskander-M

Severna Koreja optužena da je Rusiji poslala balističke rakete KN-23, slične Iskander-M

18
kctv mar28 2023 kn23 srbm missile test mar27 junghwa ryokpho tel launch camo netting
kctv mar28 2023 kn23 srbm missile test mar27 junghwa ryokpho tel launch camo netting
google news

Ministarstvo odbrane SAD izvestilo je još prošlog meseca da je Pjongjang poslao više od 1.000 kontejnera sa oružjem i municijom, uključujući balističke rakete KN-23, u Rusiju.

Ogromne isporuke oružja označavaju značajnu eskalaciju umešanosti Severne Koreje u sukob u Ukrajini, tvrdi SAD. Fotografije koje su objavile američke službe pokazuju veliku akumulaciju ovih kontejnera u Nadžinu, severnokorejskom lučkom gradu u blizini granice sa Rusijom.

Prema informacijama koje je izneo Pentagon u oktobru a citirao njihov Vašington post, ovo oružje bi onda trebalo biti transportovano preko Rusije do lokacije blizu granice sa Ukrajinom.

Kao odgovor na ove tvrdnje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov oštro je negirao da je primio bilo kakvo oružje od Severne Koreje. Peskov je 17. oktobra negirao optužbe SAD, rekavši da će Rusija održati i ojačati veze sa Severnom Korejom uprkos optužbama.

Početkom novembra, južnokorejska vojska je saopštila da ima indicije o isporuci severnokorejskih balističkih raketa kratkog dometa, pored artiljerijskih granata i raketa, kako bi podržala rusku invaziju na Ukrajinu, prenela su južnokorejska glasila.

KN-23 nalik ruskoj raketi Iskander-M

Tokom protekle dve godine, priroda odbrambene saradnje između Severne Koreje i Rusije bila je predmet spekulacija i kontroverzi, posebno u kontekstu američkih sankcija i diplomatske izolacije koju uporno pokušavaju isti da im nametnu.

Strateški interes Rusije za održavanje odnosa sa Severnom Korejom verovatno je pod uticajem želje da izvrši uticaj u istočnoj Aziji i uravnoteži prisustvo SAD dok Severna Koreja nastoji da ojača svoje odbrambene sposobnosti i stekne političku moć. U daleko većem i intenzivnijem obliku, isto radi i SAD sa Južnom Korejom još od kraja Korejskog rata.

kn 23 na vojnoj paradi u pjongjangu
KN-23 na vojnoj paradi u Pjongjangu

Izvori su otkrili da je, navodno, među oružjem koje je isporučeno Rusiji bila i KN-23, severnokorejska balistička raketa kratkog dometa koja veoma podseća na rusku raketu Iskander-M koja se široko koristila u ratnoj Ukrajini, piše još jedno američko glasilo, Army Recognition.

KN-23 je severnokorejska balistička raketa kratkog dometa poznata po svojim posebnim karakteristikama i mogućnostima. Napravljena je po uzoru na ruski raketni sistem Iskander, sa pogonskim sistemom na čvrsto gorivo koji omogućava bržu pripremu za lansiranje u poređenju sa raketama na tečno gorivo.

Raketa je sposobna da nosi različite bojeve glave, uključujući konvencionalne ali i nuklearne bojeve glave, što je čini raznovrsnim oružjem u sve naprednijem arsenalu Severne Koreje, uprkos sezdesetogodišnjoj propagnadi, izolaciji i sankcijama od strane SAD.

Dizajn rakete uključuje kvazi-balističku putanju, koja omogućava raketi da manevriše u letu, što znatno otežava presretanje tradicionalnim sistemima protivraketne odbrane. Jedna od ključnih karakteristika KN-23 je domet i tačnost.

Procenjuje se da ima domet od oko 400 do 600 kilometara, što stavlja značajan deo Korejskog poluostrva i delove Japana na dohvat ruke. Sistem za navođenje rakete je napredan, pružajući poboljšanu preciznost u poređenju sa pojedinim starijim severnokorejskim balističkim projektilima.

iskander
iskander

Ova unapređena preciznost, u kombinaciji sa manevrima i relativno kratkim vremenom leta, predstavlja značajan izazov za regionalne sisteme protivraketne odbrane, povećavajući stratešku poziciju koju zauzima Severna Koreja u svom regionalnom bezbednosnom kontekstu.

Nameće se pitanje da li Rusiji nedostaje raketa?

Pre samo nekoliko dana, Rusija je počela da ispaljuje po nekoliko raketa Iskander na istu metu kada se ukrajinsko vojno osoblje okupi na „pogođenom mestu“ kako bi spasilačke operacije i izazvale maksimalne žrtve. Što između ostalog ukazuje da projektila ima na pretek.

Ukrajinci su ostali zapanjeni taktikom, jer su navikli da očekuju samo jedan udar Iskandera, što im omogućava da zauzmu korektivne pozicije na bojnom polju. Međutim, brzi uzastopni udar pre preduzimanja kontramera je maksimizirao žrtve.

Zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibicki rekao je da je Ruska Federacija povećala proizvodnju avionskih raketa Kalibar i H-101 za tri do četiri puta.

serpuhov lansirao kalibar
serpuhov lansirao kalibar

Prema rečima general-majora, ruski nivo proizvodnje raketa sada je veći od perioda koji je prethodio početku eskalacije sukoba u Ukrajini. Slične vesti iz zapadnih i ukrajinskih izvora su se odnosile i na ostale rakete u ruskom arsenalu.

Takođe, prema ukrajinskim vojnim obaveštajnim službama, ruska strana je napravila zalihe projektila za izvođenje novih masovnih napada na kritičnu infrastrukturu sa početkom hladne sezone. 

Poslednjih meseci Rusija je smanjila intenzitet napada na ukrajinsku teritoriju visokopreciznim projektilima, koristeći gotovo isključivo bespilotne letelice kamikaze u tu svrhu.

Kako je saopštio zvanični predstavnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Vadim Skibicki, ruski vojno-industrijski kompleks uspeo je da popuni svoje rezerve visokopreciznih raketa dometa većeg od 350 kilometara. Dakle, prema ukrajinskim tvrdnjama, ruska vojska trenutno ima skoro isti broj projektila kao pre invazije na Ukrajinu.

Udari balističkim raketama izuzetno opasni

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. U ovom slučaju, primera radi, od trenutka kada je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu, prve rakete će biti nad gradom već 10 minuta kasnije.

Tokom napada krstarećim raketama, prvo se beleži poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Primera radi, rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

balisticka raketa kratkog dometa tayfun
balisticka raketa kratkog dometa tayfun

Dakle u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije i brže. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

18 KOMENTARA

  1. Bravo dok ima Rusije Severne Koreje Irana Kineza Prpa odvratni nacisti neznaju šta će sa sobom ne pomažu vam ni one sankcije što ste uveli ispali ste govna mrš odvratni Ameri.

  2. Kako vas nije sramota seme vam ceo nato pakt cela evropa i Amerika salje oruzije i ljude u ukrajinu i to je ok niko vad ne optuzuje a kad Rusiji neko nesto da onda je to katastrofa,pa stidite se svi vi na Rusiju i opet gubite,Rusija je toliko jaka da joj vi fasisti nista ne mozete.Zivela Rusija

  3. I sta je sad vi mozete oni nemogu serifi pusice samo ratuju izvan svoje zemlje i samo smizdre sad vlce ih medo nauciti pameti ! Previse ste zasrali da bi prosli ne kaznjeno ! Zivio Putin i Kim ima da vam se gace tresu!

  4. Vid’ qrca u slamnatom šeširu!? S. Koreja optužena, Kina se osuđuje, Indija, Srbija, Vijetnam… Sve države decenijama, neke i vekovima gažene od strane tih istih koji sad tu nešto osuđuju, od USSA, UK (united killers) i ostala NATO bagra! Po ustavu SBUN postoji povelja koja pravda svako zapadno naoružavanje Ukrajine, jer se ta zemlja brani! Ali, koliko je povelja, deklaracija i rezolucija pogaženo od strane upravo tih koji se sad pozivaju na iste! Klasika, dvostruki aršini i svi smo, a pogotovo Rusija, svesni toga!

  5. Kada Koreja na kraju balade uspe da napravi nuklearnu raketu koju moze da isporuci na Menhetn ili Vasington ja cu biti najsrecniji covek cak i ako to znaci da cu sutradan i ja umreti u uzvratnom odgovoru. ..Toliko mrzim te hijene da im samo smrt i patnju zelim

    • Kupovina ogromne količine artiljerijskih granata od S.Koreje ima praktičnog i pragmatičnog smisla.Kupuje se dodatna količina municije po nižoj cijeni,a oslobadjaju se proizvodni pogoni za proizvodnju sofisticiranije municije,granata,raketa kao što su Krasnopolj, Tornado-S,Iskander-M,krstarećih raketa,itd.A uostalom zašto ne kupiti od S.Koreje neki sistem koji ima karakteristike poželjne za trenutne uslove na frontu!

  6. А зашто да не шаљу!!??
    Ко су та ђубрад да неком диктирају шта сме а шта не сме!?
    А ко њима даје за право да милијарде у наоружању шаљу украјини израелу(мл.слово)и свуда тамо где они изазивају ратове.

  7. Svasta moze biti ali da zemlja koja je alfa i omega raketne tehnike kupuje od nekoga kome je prodala tu istu tehniku teoretski tezi nuli. Ako je maleni coveculjak nasao neku tehniku da napravi neki deo jeftinije onda je moguce da se kupuje nesto od njega. Ovima NATO zlotvorima, dovoljno je da neko proda jednu navrtku (maticu) , nekome u RF i eto odmah znaci da prodaju rakete. Pa pobogu, navrtke se koriste za montazu raketa. Cudan neki dvolicni svet.

  8. Kadkad budu indijanci severnokorejci poceli da love ove kauboje onda ce tek da shvate da vreme za zezanje je proslo i da oni nisu vise sila koja moze nekom da preti.Sto nato ne napadne Ruse kao nas jer znaju da ce biti samleveni a to ih ceka kad tad rusi ne zure o ove naciste u evropi hvata panika jer se polako ruse i gube moc nema vise dzabe ruskih energ i sirovina samo polako rusi to melju.

  9. Severna Koreja i Ruska Federacija su se strahovito nasekirale što je Severnu Koreju optužila Amerika zbog slanja oružja Rusiji .Licemeri zapadni ,da li oni šalju Ukrajini praćke ili svo moguće oružje .Nek Amerika bude sretna da i njima S.Koreja ne pošalje neku interkontinentalnu raketu ili neku drugu .A mogli bi i Južnoj Koreji ,onako dobrosusedski …

  10. Idiiii…optužena? A ko je optužio?? SAD koje nikome ne isporučuju oružje…ni Ukrajini ni Izraelu?? Kad je suđenje Kimu? Ko ce da ga hapsi?

  11. Elem, pa sta da je Rusija dobila bilo sta od nekoga, pa ukrajnu zatrpavaju sa raznim zastarelim ali i modernim oruzijem, utrkuju se ko ce im vise dronova prodati, pa sve je to bolesno, ko da se igraju rata u skolici.

  12. Amerikanici do pre koji mesec Severnu Koreju prestavljali kao zaostalu u vremenu, maltene ni struju da nemaju, sad odjednom imaju napredno naourzanje i fabrige granata, pa otkud im sitovine, barut, gde skoluju strucnjake, pa koliko je samo tesko citati i uciti uz svecu.

  13. Када Украјинска обавештајна служба тврди да су Руси повећали производњу ракета онда им треба веровати..они не знају с које стране су бушни а знају за повећану производњу..мора да им је Путин рекао..с*ру да нема више где…

  14. Još će Ispasti da će Rusija sofisticirano oružje kupovati u Ruandi ili Nepalu,jer ništa sofisticiranije od borbenih ašova i lopata nije u stanju da proizvede!Razumijem ja anti-Rusku propagandu,ali ovo stvarno vrijedja inteligenciju i bilo kakvo poimanje smisla i logike.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version