Naslovna Novosti Kavez na tenku T-80BV spasio rusku posadu nakon direktnog pogotka FPV drona

Kavez na tenku T-80BV spasio rusku posadu nakon direktnog pogotka FPV drona

5
kavez na t 80bv spasio rusku posadu tenka nakon direktnog pogotka fpv drona
kavez na t 80bv spasio rusku posadu tenka nakon direktnog pogotka fpv drona
google news

Ruski tenk T-80BV (objekat 219RV) sa dinamičkom zaštitom Kontakt (modernizovani  sovjetski T-80B iz 1985 godine) je bez ikakve štete pretrpeo udarac drona-samoubice.

Razlog za to je što je UAV bio uperen u kupolu zaštićenu “kavezom“ – izumom odavno popularnim na ukrajinskom frotu. Kamera sa drugog drona je uhvatila trenutak udara.

Može se videti kako dron pada pod uglom od skoro 75o direktno na kupolu tenka. Sledi udarac i čini se da je oštećen mali deo kaveza ali ne i kupola i telo mašine.  Nakon udara, dron-posmatrač („kamerman“) nastavlja da prati šta se dešava sa vozilom.

Tenk T-80BV nastavlja da se kreće istom brzinom kao i pre udara. Pred kraj snimka, vidi se silueta jednog člana posade kako izlazi iz kupole, očigledno da bi procenio štetu od napada.

Kavez

Na ruskim tenkovima navedeni kavezi prvi put su zabeleženi tokom vežbi Južnog vojnog okruga održanim 17. juna 2021 godine (znači, skoro godinu dana pre početka sukoba) na poligonu Kadamovski u Rostovskoj oblasti. Čudne konstrukcije nalik tendi, od vojnika odmah nazvane „kozirkom“ (vizirom ili suncobranom), tada su bile postavljene na tenkvima Т-72B3.

t 72b3 snimljen 2021 godine
t 72b3 snimljen 2021 godine

„Šitnik za sunce“ ili suncobran je bio napravljen na metalnom okviru napravljenom od ugaonih profila. Četiri stuba su pričvršćena direktno na telo tenka. Dva su postavljena iza kupole, na maloj udaljenosti jedan od drugog. Druga dva stuba se nalaze na prednjem delu tela i maksimalno su razmaknute.

Stubovi nose pravougaoni okvir sa dva nivoa a unutar okvira su postavljene rešetke na koje je postavljena neka vrsta mekog pokrivača, često od kevlara. Rusko Ministarstvo odbrane je u to vreme ostalo nemo na pitanja čemu služe ovi dodaci.

No, stručnjacima je osmah bilo jasno da su rešetke neophodne zbog povećanja nivoa zaštite kupole od pretnji iz gornje hemisfere. Naime, znalo se da moderne protivtenkovske vođene rakete i lutajuća municija nastoje da pogode oklopno vozilo u najmanje zaštićenoj projekciji, tj. odozgo.

Neobičan „vizir“ trebalo je da prihvati direktni udar projektila i tako smanji verovatnoću udara u sam tenk. Prvo pojavljivanje tenka sa kavezom na kupoli izazvalo je dosta podsmešljivih komentara raznih „analitičara“. 

Kavez dokazao efikasnost

Međutim, kavez je postepeno dakazao svoju efikasnost, bez obzira koliko ružno izgledao iznad tenka. Mi smo još na početku ove godine prikazali fotografiju ruskog drona Lancet upletenog u mrežu iznad poljske samohodne haubice.

dron upecan u mrezi spasao haubicu krab
dron upecan u mrezi koja je spasla haubicu krab

Kao rezultat toga, UAV nije detonirao i ukrajinska haobica je ostala neoštećena.

Ukrajinska vojska je jednu vrstu kaveza sopstvene konstrukcije postavila i na tenkove Leopard i Challenger 2, što dokazuje da su znali za njihovu efikasnost. 

Tako je 16. avgusta 2023. na platformi Twiter (sada X), prikazan prvi britanski tenk Challenger 2 opremljen improvizovanim kavezom koji pokriva njegovu kupolu. Snimak ne navodi eksplicitno lokaciju tenka, ali se sugeriše da se nalazi u Ukrajini. Osim toga, u cilju skrivanja lokacije, pozdina je blurovana – taktika koju često koriste obe zaraćene strane kako bi prikrile lokaciju snimaka. 

challenger 2 sa kavezom
challenger 2 sa kavezom

Čini se da je fotografija snimljena iz vozila u pokretu, Na tenku se uočava „kavez“ izgrađen na know-how principu, koji obuhvata celu kupolu.

Kako je rat u Ukrajini odmicao, sve više najrazličitijih vozila opremljenih kavezima slano je na front.

Na osnovu slika sa vojne izložbe Armija-2023, očigledno je da su Rusi započeli masovnu, možda i serijsku proizvodnju i ugradnju „kaveza“ na razna borbena i neborbena vozila, uključujući tenkove.

Pojava kaveza nije presedan, već praksa preuzeta iz prošlosti. Najnoviji dokaz da kavez može da zaštiti život posade oklopnog vozila od napada UAV je činjenica da u sukobu koji je izbio u pojasu Gaze, izraelska oklopna borbena vozila i tenkovi takođe imaju integrisane kaveze.

Ruski oklop je čvrst

Iako neki oklopi ruskih tenkova ne mogu da izdrže napad dronom bez rešetke, postoje i slučajevi u kojima, čak i ako dron eksplodira, ne uspeva da zaustavi ovu kopnenu zver.

Još od početka ekspanzije napada dronovima u ukrajinskom sukobu, prijavili smo nekoliko takiv incidenata. Prikazali smo video snimak koji je snimila kamera drona gde se vidi kako baca bombu na tenk T-80. 

Pogodak je precizan jer vidimo da bomba pada skoro na sredinu kupole tenka. Međutim, eksplozija bombe nije uspela da probije oklop kupole T-80 niti da ošteti tenk.

Tenk T-80 preživeo eksploziju i nastavio da puca

Preciznost udarca nije bila ništa manje nego primerna, pogodivši ranjivo mesto gde se spajaju kupola i telo tenka. Nekoliko sekundi kasnije, tenk ispaljuje hitac dok se kreće unazad. Jasno se vidi da nema oštećenja na kupoli, a tenk je ispravan.

Da preciziramo da je tenk T-80BVM. Modernizovana verzija T-80B. Video je zanimljiv ne samo zbog bombe, već i zbog oklopa tenka. U avgustu prošle godine Rusija je započela modernizaciju tenka T-80 zamenom Kontakt 1 reaktivnih oklopa najnovijim razvojem u ovoj oblasti – reaktivnim oklopom Relikt. 

Tako su tenkovi T-80 nadograđeni na nivo T-80BVM, što znači da postoji novi sistem zaštite posade i novi sistem za gašenje požara ali i veze.

5 KOMENTARA

  1. Kavez iznad tenka je vidjen i u Gazi…a koliko se secam sve su se sprdali kada su Rusi poceli da ih postavljaju…izgleda da nisu ti Rusi toliko glupi🤔

    • Razlog zašto su se svi sprdali sa Rusima je bio taj jer su Rusi ove kaveze postavljali na kupole tenkova na samom početku rata još Februrara-Marta 2022, kad su glavne pretnje po ruski oklop bili POVR kao što NLAW, Javelin i Štugna. Ovaj kavez ti je zaštita protiv Javelin-a i njegovog nadzvučnog “top-down” profila napada otprilike isto kao i pamučni paravan. Još je smešnije bila ona budževina koju su Belorusi nabudžili na svoje tenkove sa zakačenom vedrom na horizontalno ispruženom šnorkelu tenka, a u vedri zapaljena vatra. Ideja je da u svom “top down” obrušavanju na cilj, Javelin ode na vedru a ne na kupolu tenka. Odavde se tačno se vidi da oni koji su ovo osmislili ne razumeju kakav sistem vođenja ima Javelin, tj. ne razumeju da “IR imaging” nije isto što i klasičan “IR”. Garant je ta “vedra budževina” nastala od strane nekih majstora na terenu, nema šanse da su to diplomirani inženjeri osmislili.

  2. Koristi se svašta da se zaštiti inače ranjivi krov kupole!Od žice za kokošinjce,preko drveta i gume,do kaveza sa reaktivnim oklopom Kontakt-1 na njemu!Kavez pruža prilično dobru zaštitu od dronova kamikaza(bez tandem kumulativne b.glave) i kumulativnih bombi manje probojnosti(200-300mm čelika),ali ne pomaže puno kod znatno jačih sredstava kao Javelin(750mm probojnosti),NLAW(550mm probojnosti)ili Stugne(800-1000mm probojnosti).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version