Naslovna Novosti Poljski publicista izvestio o tajnom prebacivanju lovaca MiG-29 od strane Poljske u...

Poljski publicista izvestio o tajnom prebacivanju lovaca MiG-29 od strane Poljske u Kijev

8
mig 29a poznan poljska
mig 29a poznan poljska
google news

Poljski publicista Zbignjev Parafjanovič najavio je tajni transfer Poljske oko 10 lovaca MiG-29 u Ukrajinu još u maju 2022. godine, što je prethodilo zvaničnom saopštenju o transferu aviona u okviru međunarodne koalicije podrške Ukrajini.

Prema Parafjanovičevim rečima, operacija je izvedena u strogoj tajnosti: poljska vojska je rasklopila lovce na delove i isporučila ih na određeno mesto u šumskom pojasu na granici sa Ukrajinom.

Ukrajinska strana je, nakon što je dobila informacije o lokaciji delova lovaca u šumskom pojasu, organizovala specijalnu grupu vojnog osoblja i tehničara da ih pokupi i preveze u jedan od ukrajinskih gradova, gde je sastavljeno 10 lovaca MiG-29. Zbignjev Parafjanovič je ove tvrdnje izneo u svom članku objavljenom na poljskom sajtu Dziennik.pl.

Drugim rečima, Poljska je i pre zvanične najave isporuke vojne opreme Kijevu iz zemalja NATO već bila tajno angažovana na snabdevanju Ukrajine avionima.

Poljska, definitivno najostrašćenija zemlja u sukobu u Ukrajini, je bila prva zemlja koja je ponudila Ukrajini svoje lovce MiG-29 u martu prošle godine. Varšava je bila spremna da obezbedi 28 jedinica. Zauzvrat, od Vašingtona se očekivalo da će poljskom vazduhoplovstvu nadoknaditi isporukom borbenih aviona F-16.

Ove godine su se odnosi Kijeva i Varšave pogoršali zbog spora oko izvoza žitarica.

Poljska vlada je svojevremeno negirala sve informacije koje tvrde ovaj medij. U sličnom slučaju, španski medij Infodefensa, je još prošle godine pisao da je Bugarska izvozila svoj Su-25 u delovima preko trećih zemalja u Ukrajinu. Bugarska vlada je to kasnije demantovala, rekavši da se brojčano stanje bugarskih Su-25 nije promenila.

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao Kijev da bude zahvalan što je ta zemlja dala utočište milionima Ukrajinaca i da ne veruje Nemačkoj. Poljski premijer je takođe uverio da će Varšava zaštititi poljoprivredu zemlje od „ukrajinskih poljoprivrednih oligarha“.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona.

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

nemacki luftvafe mig 29 ispaljuje radarski navodenu raketu vazduh vazduh r 27r na bespilotnu letelicu kf 4 pune razmere tokom misije obuke vatrenog oruzja u sjedinjenim drzavama
nemacki luftvafe mig 29 ispaljuje radarski navodenu raketu vazduh vazduh r 27r na bespilotnu letelicu kf 4 pune razmere tokom misije obuke vatrenog oruzja u sjedinjenim drzavama

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
Karakteristike

NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

8 KOMENTARA

  1. Ovi NATO/UKRO ljubitelji uglavnom pojma nemaju o vojnoj tematici(svašta lupaju)!Ja nastojim da budem što objektivniji i ako mi se mnoge stvari ili dešavanja na ratištu ne svidjaju(u vezi sa mojim simpatijama ka Ruskoj armiji).

  2. Kad svi završiše medicinu. Sve doktori. Varajanta podvarijanta ha.Ukrjina napada Rusiju. Pa zar se Rusi 70 godina ne spremaj za rat sa Amerima.

  3. To su avioni podvarijante 9-12,sa izvjesnim modifikacijama zapadnom opremom!Ukrajinci koriste podvarijantu 9-13(mada su vjerovatno dekonzervirali i nešto svojih 9-12,da bi bar djelimično popunili gubitke).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version