Naslovna Novosti Salva zagušljivog pritiska na Zelenskog iz SAD: „Daj izgubljenu teritoriju za mir...

Salva zagušljivog pritiska na Zelenskog iz SAD: „Daj izgubljenu teritoriju za mir i ulazak u Alijansu“

10
ukrajina i nato
ukrajina i nato
google news

Pojedini NATO zvaničnici i nekoliko američkih i ukrajinskih zvaničnika sada otvoreno vrše pritisak na Zelenskog da prihvati gubitak teritorija kako bi se okončao rat sa Rusijom ali i pridružio Severnoatlantskom paktu.

Pritisci koji se vrše bili su nagovešteni intervjuom ukrajinskog generala Valerija Zalužnog koji je otvoreno priznao da postoji opasnost od uništenja ukrajinske države.

U razmaku od nekoliko sati, bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen i bivši vrhovni komandant NATO-a admiral Džejms Stavridis traže od Kijeva da prihvati činjenicu da je izgubio teritoriju i rat sa Rusijom kako bi ušao u NATO.

Bivši savetnik Zelenskog Aleksij Arestovič i nekoliko američkih zvaničnika su na istoj talasnoj dužini. Sve je to izazvalo veliku zabrinutost u Nemačkoj koja vidi da se stvari guraju ka tački bez povratka.

Arestovič: Ukrajina da se odrekne teritorija za ulazak u NATO

„Ukrajina mora da napusti teritorije koje je „okupirala“ Rusija i u tako „smanjenom“ obliku uđe u NATO da bi dobila zaštitu od alijanse“, rekao je bivši savetnik V. Zelenskog, Aleksij Arestovič.

Bivši savetnik šefa kabineta Zelenskog ponovo je govorio o potrebi da se svim sredstvima i brže uđe u NATO. Prema njegovim rečima, za Ukrajinu su vrata i dalje otvorena, ali posle nekog vremena mogu biti zatvorena, pa čak i potpuno.

Zbog toga predlaže Zelenskom da napusti teritorije koje je „zauzela“ Rusija i pridruži se alijansi. Arestovič je kritikovao sadašnje rukovodstvo Ukrajine, rekavši da su zadaci koje je Zelenski postavio da dođe do granica iz 1991. nemogući iz više razloga.

asterovic i zelenski
asterovic i zelenski

„Dok su vrata na putu ka NATO-u otvorena, moramo da prođemo kroz njih, jer za šest meseci ili godinu dana situacija može mnogo da nam se promeni, a umesto sporazuma o ulasku u NATO, imamo nove Minske sporazume bez stvarne garancije“, rekao je bivši savetnik, inače proglašen za teroristu u Rusiji.

Podsetimo, Aleksej (Oleksij) Arestovič je nedavno najavio nameru da se kandiduje za predsednika Ukrajine.

Anders Fog Rasmusen: Ukrajina treba da uđe u NATO bez teritorija koje su okupirali Rusi!

Ukrajina bi trebalo da uđe u NATO bez teritorija koje je izgubila, sugeriše bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, a piše britanski Gardijan.

„Vreme je da učinimo sledeći korak i pozovemo Ukrajinu u NATO.

Potrebna nam je nova evropska bezbednosna arhitektura u kojoj će Ukrajina biti u srcu NATO-a“, rekao je Anders Fog Rasmusen. Prema rečima Andersa Fog Rasmusena, pitanje pristupanja Ukrajine ne može se odlagati do 2024. godine.

Istovremeno, odustajanje od teritorije koju kontroliše Rusija smanjiće rizik od sukoba NATO-a sa Rusijom, smatra bivši generalni sekretar NATO-a. „Pre novog samita NATO-a biće ispitano kako jedna istočnoevropska zemlja može da pristupi vojnom savezu i pod kojim uslovima to može da se sprovede.

Konkretno, razgovara se o problemu razgraničenja linije fronta na način da se pokaže odakle može da počne ukrajinska teritorija koja se smatra delom Severnoatlantske alijanse, pojašnjava Gardijan.

Džejms Stavridis: Neka Ukrajina prihvati gubitak teritorija; “Dajte zemlju za mir”

Ukrajina bi trebalo da dođe do zaključka „Odustajem od zemlje zbog mira“, tvrdio je penzionisani američki admiral i bivši vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis.

UKRAJINA KROZ VEKOVE
UKRAJINA KROZ VEKOVE

Nakon neuspeha dugoočekivane kontraofanzive Kijeva, malo je verovatno da će čak ni isporuka borbenih aviona F-16, koju je Zapad obećao sledeće godine, dovesti do „prave promene igre“, primetio je T. Stavridis za Blumberg.

On je pozvao Ukrajinu da odustane od planova za zauzimanje novih sada već ruskih teritorija, poput Donjecke i Luganske Narodne Republike ili regiona Herson i Zaporožje.

Kao takav, bivši komandant je povukao paralele sa ishodom Korejskog rata, koji je okončan primirjem 1953. godine, i predložio da Ukrajina cilja na „južnokorejski scenario“ kao najbolji izbor. „Ovo će verovatno upasti u zamrznuti konflikt. Što pre prestanu velike vojne operacije, pre će Ukrajinci početi da se pregrupišu“, naglasio je Džejms Stavridis.

„Dakle, tri lekcije Koreje važe za Ukrajinu: pronađite sredstva za obnovu što je brže moguće, stvorite stvarne i trajne bezbednosne garancije i budite voljni da pregovarate o miru oko teritorija“, napominje Stavridis. „Ovo je realan scenario“, dodao je on.

Prema Stavridisovim rečima, zapadne kompanije već gledaju na „posleratne građevinske aktivnosti u Ukrajini“, u aspektima kao što su „komunikacije, elektroenergetski objekti, tretman vode i novi stambeni razvoj“.

Prema Stavridisovim rečima, ovaj novac će doći od „moguće dostupnosti stotina milijardi dolara u ruskim fondovima koji su zamrznuti na Zapadu“.

Ukupna vrednost zamrznute ruske državne imovine samo u Evropi posle eskalacije sukoba u Ukrajini procenjena je na 211 milijardi evra. Ukrajina bi mogla da se pridruži alijansi i bez novih ruskih teritorija, smatra Džejms Stavridis. Podsetimo, BDP Ukrajine iz 2021. godine je bio niži od zaplenjenih ruskih sredstava samo u EU, i iznosio je 180 milijardi evra.

Američki Hill TV: Ukrajina mora da žrtvuje teritorije…

Ukrajinska vlada će morati da žrtvuje teritoriju da bi postigla mir sa Rusijom, rekli su američki izvori za The Hill TV. „Znali smo da ćemo doći u situaciju da Rusija i Ukrajina moraju da počnu pregovore. Ukrajina bi verovatno morala da napravi teritorijalne ustupke“.

Hil ističe da su mnogi stručnjaci upozoravali na takav ishod.

zelenski i putin
zelenski i putin

Nedavno je televizijski kanal En-Bi-Si, pozivajući se na američke zvaničnike, izvestio da SAD i Evropa razgovaraju sa Ukrajinom o mogućnosti pregovora sa Rusijom i šta će ona morati da žrtvuje zarad mira.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ako Ukrajina uđe u NATO bez izgubljenih teritorija, Putin će testirati NATO

Predlog bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena da se Ukrajina primi u NATO bez izgubljenih teritorija omogućiće ruskom predsedniku Putinu da testira snagu alijanse, objavio je nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Takav korak bio bi ravan direktnom ulasku NATO-a u rat, budući da alijansa uverava da će braniti svaki centimetar svoje teritorije.

Putinu će biti potrebno samo da unapredi svoje trupe nekoliko metara napred kako bi testirao snagu NATO-a“, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

Nemački list je dodao da bi, osim rizika od direktnog sukoba sa Rusijom, takav korak značio de fakto priznanje novih ruskih teritorija.

10 KOMENTARA

  1. Ovaj rat nije ni trebao da se desi, da je prokleta i amerika zovaca bracu, iso su i sa Jugoslavijom uradili, to rade sad i sa samom evropom a najvise Nemackom, nima i nije u korist da nego ne bude pod njihovom cizmom.

  2. Rusija ce uzeti Kijev i sve istocno od Dnjepra kad na vrbi rodi grozdje! Ona ne moze da zadrzi i ovo sto ima trenutno. Harkov je na samo 30 km od ruske granice pa ni jedno selo nije zauzela u toj opstini! Ona je dosla u situaciju da se brani i to se zestoko ukopala u odbrani, Katastrofa! A ovi namuceni Ukrajinci u kontraofanzivi vec par meseci jedva zauzeli nekoliko sela i varosica, pa i od njih nema nista, i sad su tu dje jesu obe strane i to je to. Vidjet cemo sto ce biti dalje, a vojnici sa obe strane ginu ka glineni golubovi. Do sad obe strane imaju minimum po 500 hiljada mrtvih i jos po toliko osakacenih i ranjenih, Katastrofa! Ovo Putinu nije trebalo da napada svoj narod jer su Ukrajinci isto sto i Rusi isti DNK. Kad je Putin htio da bude junak sto napade raspadnutu Ukrajinu, a sto ne napade Balticke zemlje? Ali tamo nije imao mu#a jer su tamo engleske baze, jer Englezi su “tvrd orah” nisu isto sto i Ukri! Strasno poginu toliki narod i to isti narod! Kolko je ovaj Putin glup i nepismen pa naseo na Americko-englesku foru, i sad ce oni ratovati sa Rusijom do zadnjeg Ukrajinca! Ja stvarno mislio da ovaj Putin malo inteligentniji kad on gluplji i od Edi Rame🤣🤣🤣!

    • Rusija i ratuje sa čitavim tzv. zapadom…ukrajinci daju svoje živote, zapad oružje. Tako da bi manje više bilo isto i u ratu sa bilo kojom državom. Rusi će ih izmoriti do krajnjih granica i onda slomiti…ko to ne vidi onda je slijep kod zdravih očiju

    • Još biste vi Crnogorci mogli videti koliko je Edi Rama “glup”…
      I deo vaše teritorije je u njihovoj karti velike albanije…
      A da Putin nije napao, napali bi Ukrajinci Ruse u Donbasu. Tad bi imao veći legitimitet za napad, ali i još težu poziciju. Putin je glup samo ako je mason (a i to je nažalost moguće). Tuga jeste kako je dva bratska naroda Britanija zavadila na krv i nož.

      • @Banco mogu Siptari da crtaju karte Velike Albanije do mile volje, ALI AKO SLUCAJNO PROBAJU NESTO DA URADE DA NAPADNU CRNU GORU VJERUJ MI NECE BITI VISE NI ALBANIJE A KAMOLI VELIKE ALBANIJE! Koliko god sam bio protiv ulaska Crne Gore u NATO, taj ulazak ima jednu dobru stranu a to je da u slucaju rata sa Albanijom i Siptarima s Kosova, mi cemo imati jednu fer borbu jer se nece mesati Amerika i zapadne zemlje zato sto smo im i mi saveznici, a onda cemo povratiti nase istorijske teritorije Skadar i pola Metohije! Vidjeli smo 99-te svu snagu opasnih siptara kako BJEZE PREKO PROKLETIJA KAD IH JE PROTJERAO MILOSEVIC( A PEMIJER JE BIO MOMIR BULATOVIC)! Crnogorci se vise plase nevremena no Siptara vjeruj mi! STETA STO VI SRBI NE ODJEBETE RUSIJU I OKRENETE KA USA I ZAPADU PA DA ZAJEDNO POVRATIMO SVE STO PRIPADA SRBIMA I CRNOGORCIMA, DA PROTJERAMO TU GAMAD DO TIRANE I DRACA DJE JE I PRIRODNA GRANICA SA NJIMA, A OVAKO SVE DOK SE DRZITE PROPALIH RUSA VI NECETE POVRATITI KOSOVO A NI REPUBLIKU SRPSKU

  3. Hhh da vi zapadni pedofili nudite rusiji vase predloge ,onaj sto potpise kapitulaciju mora da prihvati ono sto rusija ponudi ukrosima predaja teritorija i ne ulazak u NATO Fantaziju ostatka teritorije lijepa razmisljanja portala zapadnih

  4. Hhh da vi zapadni pedofili nudite rusiji vase predloge ,onaj sto potpise kapitulaciju mora da prihvati ono sto rusija ponudi ukrosima predaja teritorija i ne ulazak u NATO Fantaziju ostatka teritorije lijepa razmisljanja portala zapadnih i njihovih nepismenih novinara

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version