Naslovna Novosti Ukrajinski FPV dronovi pogodili najvredniji ruski cilj, raketni PVO sistem TOR

Ukrajinski FPV dronovi pogodili najvredniji ruski cilj, raketni PVO sistem TOR [VIDEO]

7
ukrajinski fpv dronovi unistili najvredniji ruski cilj raketni sistem tor video
ukrajinski fpv dronovi unistili najvredniji ruski cilj raketni sistem tor video
google news

Ukrajinska vojska uništila je ruski sistem protivvazdušne odbrane Tor koristeći FPV dron u blizini linije fronta u Kupijansku.

Ruski raketni sistem zemlja-vazduh TOR ima cenu od oko 24 miliona dolara. Tako je do danas ovaj raketni sistem najvrednija meta koju su Ukrajinci uništili i to dronovima koji koštaju ne više od nekoliko stotina dolara.

S druge strane, Ukrajina je nedavno navodno kupila oko 14.000 FPV dronova, čija je ukupna cena skoro jednaka ceni jednog ruskog raketnog sistema TOR.

Prema ukrajinskim izvorima, ukrajinski vojnici su u poslednjih mesec dana uništili čak dva PVO sistema TOR. Prvi sistem je oštećen i nije uništen. Štaviše, Rusi su čak uspeli da ga evakuišu iz ratne zone.

Sistem protivvazdušne odbrane TOR je dostupan u različitim verzijama kao što su guseničari, statični, vučeni i na točkovima. Mobilizacija traje samo 3 minuta i može se transportovati na bilo koji način, uključujući vazdušnim putem. TOR sistem ima zaista impresivno vreme odziva od 7-8 sekundi [standardno] i 7-10 sekundi [kada je u pokretu] i jedan je od najboljih sistema svoje kategorije na svetu.

raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu
raketn sistem protivvazdusne odbrane arkticki tor m2dt ispaljuje raketu

Ukrajinska vojska koristi FPV dronove i kao „kamikaze“ a na njih su ugradili razne bojeve glave. Pored ovog načina upotrebe koriste ih i za bacanje municije na neprijateljske ciljeve, nakon čega se dron vraća po novi teret.

Takvi dronovi se sve više koriste na ukrajinskom frontu. U rukama dobro obučenog operatera, kamikaze FPV bespilotne letelice su opasno oružje sposobno da uništi razna oklopna vozila.

Velika upotreba dronova u borbama između ukrajinskih i ruskih snaga dramatično je promenila lice modernog ratovanja globalno. Uspešna borbena upotreba jednog ili više jeftinih FPV dronova može uništiti opremu vrednu milione dolara. O tome već svedoče brojni video snimci koji prikazuju borbenu upotrebu ovakvih dronova na liniji fronta u Ukrajini.

FPV bespilotne letelice su vrsta dronova koji se kontrolišu pomoću „pogleda iz prvog lica“ – što podrazumeva prenos videa u realnom vremenu sa kamere instalirane na prednjoj strani drona.

Operater upravlja dronom pomoću daljinskog upravljača i u realnom vremenu vidi sve što je u kadru uz pomoć VR naočara, kao da sedi unutar drona, poput pilota aviona.

FPV dronovi nisu prvenstveno razvijeni kao vojna oprema, već su se koristili u svakodnevnom životu za snimanje video zapisa, fotografija, a organizuju se čak i trke ovih letelica.

Dronovi ovog tipa su izuzetno pokretni i mogu brzo da promene pravac. Ovo zahteva visok nivo veštine i obuke, a operater mora da kontroliše dron tokom celog leta. Karakteristike zavise od konkretnog modela, ali FPV dronovi mogu da dostignu brzinu od preko 100 kilometara na sat i veću.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona

Među neobičnim i retkim snimcima ovog tipa treba izdvojiti i nedavni pokušaj Ukrajinaca da FPV dronom napadnu jurišni helikopter Ka-52 VKS Rusije. Takođe nedavno, ukrajinski FPV operater drona je preciznim navođenjem pogodio u ruski kamionet, nakon čega je video snimak postavio na internet, gde su ga aktivno distribuirali ukrajinski resursi, sve dok neko nije primetio da kamionet ruskih trupa zapravo prevozi zarobljene pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

7 KOMENTARA

  1. Vladimire šta čekaš piči ich kao pacove,da Više ne slušam chvalisanje nacističkih majmuna napred na Kijev već su zaslužili.

  2. Druze, prvi udarac ga je samo okrznuo, ali valjda vidis da su ga ko strsljani posle napali, testo da je od njega ista ostalo, menjao je poziciju, tad moze i vasdusnom puskom da se gadja, verovatno su ga locirali pa je menjao poziciju, al i jeste malo cudno da je tako blizu prve linije.

      • Па да, ови им униште један пво систем, а ови им срушили државу. Све пршти од апарата. Аутошовинисти на реанимацији.

  3. Lepo se vidi da je ostecen a ne unisten.
    Nece opravka sigurno kostati ni blizu 24 miliona!
    Otkud tako blizu fronta posada je nesto zajebala.

    • Idu tenkovi i na front. I oklopna vozila iskrcava se posada i pozadi iza njega se kriju. I dobro služi za napad neprijateljskih položaja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version