Naslovna Novosti Helikopteri Černobil Mi-24R, pojavili se u službi Oružanih snaga Ukrajine; nuklearni izviđači...

Helikopteri Černobil Mi-24R, pojavili se u službi Oružanih snaga Ukrajine; nuklearni izviđači imaju novu namenu

1
mi 24 hind
mi 24
google news

Teški gubici vojne avijacije, uključujući jurišne helikoptere, kao i nemogućnost da ih dobije od zapadnih saveznika, primorali su Kijev da počne da ponovo aktivira deo vojne opreme koja se nalazi u zoni Černobila.

Helikopter iz Černobilske nuklearne elektrane već se pojavio u službi Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, navodi i Forbs.

Jedan američki časopis objavio je publikaciju autora Dejvida Eksa, u kojoj je ekspert navodi da je ukrajinska vojska prinuđena da obnovi opremu koja je ostala u černobilskoj zoni nakon nesreće u Černobilju.

Prema njegovim rečima, na početku eskalacije sukoba u Ukrajini, Oružane snage Ukrajine imale su 35 ovih jurišnih helikoptera, ali su oni uništeni u borbi, a sada je ukrajinska vojska prinuđena da traži načine za dobijanje dodatnih helikoptera.

Jedna od njih je bila restauracija preostalih nakon likvidacije i nesreće u Černobilju. Reč je o radiološkim izviđačkim helikopterima MI-24R (Hind-G1 po NATO klasifikaciji). Najmanje jedan od ovih helikoptera je već obnovljen i koriste ga Oružane snage Ukrajine.

U poslednja 22 meseca, ukrajinski stručnjaci su povukli iz skladišta i obnovili jednu od najređih i najčudnijih varijanti ovih helikoptera koja je ikada postojala: helikopter za radiološko izviđanje Hind-G1, piše Eks, dodajući da je prošle godine helikopter Mi-24R bio na mestu naseljavanja u zoni Černobila. O ovoj specifičnoj i neobičnoj verziji helikoptera možete više pročitati ovde.

Ekspert je priznao da ukrajinske oružane snage koriste helikopter kao jurišni helikopter, pošto je zadržao mitraljez i podkrilne raketne nosače.

Vredi napomenuti da izveštaji Ukrajinaca koji obnavljaju vojnu opremu iz černobilske zone nisu prvi. Ranije je saopšteno da su MT-LB, kao i različita oprema i oklopni transporteri, iznenada nestali sa mesta deponovanja.

Mi-24

Helikopter Mi-24, poznat i po NATO imenu kao “Hind”, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

black hawk i mi 24
ukrajinski black hawk i mi-24

Konstruisan u sovjetskom konstrukcijskom biroju Mil u kasnim 1960-im godinama, Mi-24 je osmišljen kao “leteći tenk” sposoban da izvršava različite zadatke u ratnim uslovima. Prvi let ovog oklopnog helikoptera obavljen je 1969. godine, a zatim je uveden u aktivnu službu 1972. godine.

Mi-24 je blizak pandan američkom AH-64 Apache, ali za razliku od ovog i drugih zapadnih jurišnih helikoptera, takođe je sposoban da preveze do osam vojnika.

Mi-24 je teški oklopni helikopter s tandemskim sedištima za kapetana i kopilota/navigatora. Helikopter je takođe opremljen oklopom, koji mu omogućuje preživljavanje pogotka iz malokalibarskog oružja i pojedinih protivavinskih sistema, što ga čini solidno izdržljivim na bojnom polju.

Glavni rotor sa pet lopatica je montiran na vrhu srednjeg dela trupa, dok su kratka, zdepasta krila koja nose oružje postavljena na srednjem delu trupa. Dva motora sa turbo vratilom su postavljena iznad srednjeg dela karoserije sa dva okrugla usisnika za vazduh koji se nalaze neposredno iznad kokpita i izduvnim otvorima na bočnim stranama motora.

MI 24P U AKCIJI
MI 24P U AKCIJI

Ono što čini Mi-24 impresivnim je njegova ratna moć. Naoružan je snažnim nosećim mitraljezom kalibra 12.7 mm za protivavionsko i protivtenkovsko dejstvovanje. Takođe, može nositi različite vrste raketa i vođenih protivtenkovskih projektila. Helikopter ima sposobnost uništavanja ciljeva na zemlji i vazdušnim prostorima, pružajući podršku kopnenim snagama i ostalim helikopterima u blizini.

Mi-24 može obavljati različite zadatke na bojnom polju. Pored uloge napadnog helikoptera, koristi se i kao transportni helikopter za prevoz vojnika, ranjenika ili opreme. Uloge helikoptera Mi-24 uključuju pružanje bliske vazdušne podrške kopnenim snagama, borbu protiv oklopnih vozila i uništavanje protivničkih ciljeva.

Mi-24 se naširoko koristio tokom raznih konflikata širom sveta. Operisao je u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i kod nas na Balkanu. Njegova ratna sposobnost i prilagodljivost su ga učinile popularnim i među različitim državama koje su ga uvele u svoje vojne flote.

makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v

Tokom vremena, razvijene su nove varijante ovog helikoptera, kao što je Mi-35, koji je modernizovana izvozna verzija, sa poboljšanim sistemima i tehnologijama.

Mi-24 helikopter ostaje nezaboravna ikona vojne avijacije, simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da se prilagodi raznim situacijama i zadacima čini ga idalje važnim resursom u modernom vojnom svetu.

1 KOMENTAR

  1. Samo neka se nagutaju kalijum-jodida pre leta!Sva tehnika koja je ostala u zoni je označena i sa razlogom je napuštena.Ti ukropi stvarno nisu normalni,koriste označenu tehniku,šalju trudnice na front…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version