Naslovna Novosti Hezbolah demonstracijom raketa Noor šalje poruku američkoj grupi nosača aviona ispred svojih...

Hezbolah demonstracijom raketa Noor šalje poruku američkoj grupi nosača aviona ispred svojih obala [VIDEO]

0
noor raketa
noor raketa
google news

U kontekstu rastućih tenzija na Bliskom istoku i podrške Izraelu iz Sjedinjenih Država, koje su poslale i drugi nosač aviona u region sa grupom brodova koja ga prati, libanska grupa Hezbolah pokazala je svoje protivbrodske rakete „Noor“.

Podsetimo, prošlog meseca, Pentagon je poslao dve udarne grupe nosača američke mornarice u istočni Mediteran, u pitanju su USS Dwight D. Eisenhover CSG (Carrier Strike Group) i USS Gerald R. Ford CSG. 

Ovi manevri su isporučili značajnu količinu američke vatrene moći u vodama kod Izraela usred sve većeg straha da bi rat ove zemlje sa militantnom grupom Hamas sa sedištem u Gazi mogao eskalirati u regionalni sukob.

Objavljivanje video snimka sa lanserima napunjenim u značajnim količinama može se smatrati upozorenjem Sjedinjenim Državama o spremnosti Hezbolaha da odgovori na izraelske akcije.

Protivbrodska raketa Noor iranske proizvodnje je modifikacija kineske rakete C-802 i ima domet gađanja cilja do 120 kilometara pri brzini od 0,9 maha. Raketa je opremljena bojevom glavom težine 165 kg, što je zaista čini značajnom pretnjom za morska plovila.

Hezbolah, koji je već imao iskustva u upotrebi ove vrste oružja, još nije pokazao značajnije uspehe u njenoj upotrebi. Međutim, trenutna demonstracija borbenih sposobnosti može ukazivati na nameru da se poveća vojni pritisak kao odgovor na povećanu američku vojnu podršku Izraelu.

Pored dva nosača aviona i njihovih satelita, američka nuklearna podmornica klase Ohajo ušla je u zonu odgovornosti Centralne komande SAD koja pokriva ključne regione na Bliskom istoku. Prema izveštajima, ovaj strateški potez je posebno značajan s obzirom na trenutne napete odnose između Irana i Sjedinjenih Država.

Ovako masivno prikazivanje vatrene moći SAD u podršci jednom od najbližih saveznika zemlje, Izraelu, prema vojnim zvaničnicima, trebalo bi da deluje kao sredstvo odvraćanja neprijateljskih snaga, uključujući Iran, koji SAD optužuje da pružaju finansijsku i stratešku podršku Hamasu, kao i Hezbolahu, sa sedištem u Libanu.

Izvorna C-802 je protivbrodska raketa kineskog porekla iz 1990-ih. U pitanju je dalji razvoj IJ-8 koji koristi francuski turbomlazni motor u cilju proširenja dometa. C-802 je izvezen u razne zemlje koje su bliske sa Kinom, ali ga kineska vojska nikada nije usvojila. Nakon međunarodnog embarga na oružje, Iran je kopirao C-802 kao Noor, a zatim je razvio dalje poboljšane modele.

c802
c802

C-802 koristi aktivnu radarsku bojevu glavu za navođenje. Inercijalna navigacija se koristi za dostizanje ciljnog područja. Ne postoje GPS uputstva ili link za naknadno ažuriranja kursa.

Projektil se koristi na različitim tipovima plovila, od raketnih čamaca preko korveta do fregata. Iran je takođe razvio nekoliko tipova obalskih odbrambenih sistema koristeći lokalne varijante Noor.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version