Naslovna Novosti Američka nuklearna podmornica opremljena sa 154 krstareće rakete Tomahawk stigla na Bliski...

Američka nuklearna podmornica opremljena sa 154 krstareće rakete Tomahawk stigla na Bliski istok

5
uss florida podmornica
uss florida podmornica
google news

Američka nuklearna podmornica klase Ohajo ušla je u zonu odgovornosti Centralne komande SAD koja pokriva ključne regione na Bliskom istoku. Prema izveštajima, ovaj strateški potez je posebno značajan s obzirom na trenutne napete odnose između Irana i Sjedinjenih Država.

Podmornica Ohajo je naoružana sa 154 krstareće rakete Tomahawk, od kojih je svaka sposobna da izazove značajna razaranja. Ovo oružje se može koristiti za precizne udare na različite ciljeve na značajnim udaljenostima, što ih čini važnim elementom strateškog odvraćanja u regionu.

Ova demonstracija vojnog prisustva je jasan signal Vašingtona Teheranu o ozbiljnosti američkih namera da spreči intervenciju u sukobu Palestine i Izraela, što izaziva zabrinutost ne samo u Sjedinjenim Državama, već i među njihovim saveznicima na Bliskom istoku.

Ovaj potez će nesumnjivo biti viđen kao dodatna eskalacija SAD, što bi moglo da izazove povećanje tenzija u regionu.

Izraelska novinska agencija Ynet izvestila je da je podmornica koja je nedavno raspoređena u regionu najveća od 14 balističkih podmornica koje kontroliše američka mornarica i da je opremljena balističkim raketama.

USS Florida lansira Tomahawk

Američki mediji navode kako nisu bili u mogućnosti da nezavisno provere tačnu konfiguraciju oružja koje nosi ova podmornica. Ipak, zajedno, flota od dvadesetak nuklearnih i sposobnih podmornica nosi oko polovine svih američkih strateških termonuklearnih bojevih glava.

Prošlog meseca, Pentagon je poslao dve udarne grupe nosača američke mornarice u istočni Mediteran, u pitanju su USS Dwight D. Eisenhover CSG (Carrier Strike Group) i USS Gerald R. Ford CSG.

Ovi manevri su isporučili značajnu količinu američke vatrene moći u vodama kod Izraela usred sve većeg straha da bi rat ove zemlje sa militantnom grupom Hamas sa sedištem u Gazi mogao eskalirati u regionalni sukob.

Ovako masivno prikazivanje vatrene moći SAD u podršci jednom od najbližih saveznika zemlje, Izraelu, prema vojnim zvaničnicima, trebalo bi da deluje kao sredstvo odvraćanja neprijateljskih snaga, uključujući Iran, koji SAD optužuje da pružaju finansijsku i stratešku podršku Hamasu, kao i Hezbolahu, sa sedištem u Libanu.

USS Florida

USS Florida je podmornica klase Ohajo koja je prvi put puštena u rad 1983. Prošla je nekoliko nadogradnji tokom godina, uključujući konverziju iz podmornice sa balističkim projektilima u podmornicu sa navođenim projektilima, kao i konverziju u nuklearnu.

Podmornica je dugačka 170 metara i ima deplasman od 18.750 tona potopljena. Pokreće je nuklearni reaktor i može da putuje brzinom do 20 čvorova dok je pod vodom. Ima posadu od oko 160 mornara.

Klasa Ohio

USS Florida je opremljena raznim naprednim senzorima i sistemima naoružanja, uključujući krstareću raketu Tomahawk, sposoban da pogodi ciljeve udaljene do 2.500 kilometara. Takođe može da lansira druge tipove projektila i torpeda, kao i da izvodi specijalne operacije koristeći mini podmornice SEAL.

Raspoređivanje USS Florida na Bliskom istoku deo je širih napora Sjedinjenih Država da održe “regionalnu bezbednost i stabilnost”, posebno u svetlu rastućih tenzija sa Iranom.

Peta flota, koja se nalazi u Bahreinu, odgovorna je za patroliranje u ključnim Ormuškim moreuzom, kroz koji se transportuje veliki deo svetske nafte. Prisustvo USS Florida u regionu ima za cilj da odvrati potencijalne protivnike i pokaže posvećenost Sjedinjenih Država u zaštiti svojih interesa i interesa svojih saveznika.

5 KOMENTARA

  1. Koji si ti mamlaz i neznalica, rusi su ja i od kompletnog NATO pakta idiote, bore se i pobjedjuju ,a ako jogda i iran cr ameriku da sredi,pa nek udare ameri ako smiju a i Kina treba udariti odmah na tajvan a onda i srbija na kosovo pa lad sve zavrsimo onda se noriti protiv amerike a citav islamski svijet se okrenuo protiv kolektivnog zapada

    • Ti si gologuzija+nepismena.Bolje se drzi caskanja sa kolegama ispred neke prodavnice uz pivce nego sto ovde komentarises misleci da nesto znas.RUSIJA-SILA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version