Naslovna Novosti Rusi demonstrirali moć neuništive Bulave; Podmornica Imperator Aleksandar III lansirala interkontinentalnu balističku...

Rusi demonstrirali moć neuništive Bulave; Podmornica Imperator Aleksandar III lansirala interkontinentalnu balističku raketu

9
rusi lansirali neunistivu bulavu podmornica imperator aleksandar iii lansirala interkontinentalnu balisticku raketu
rusi lansirali neunistivu bulavu podmornica imperator aleksandar iii lansirala interkontinentalnu balisticku raketu
google news

Podmornica „Imperator Aleksandar III” je 3. novembra ispalila balističku raketu „Bulava” na poligon Kura. Lansiranje je obavljeno sa Belog mora.

„Posada najnovije raketne podmorničke krstarice uspešno je završila gađanje u okviru završne faze državnog testiranja. Let Bulave je protekao kao i obično, raketne bojeve glave su uspešno stigle u naznačeno područje poligona Kura“, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Raketa je pogodila metu na poluostrvu Kamčatka, udaljenu oko 6.000 kilometara.

Ranije je Tihookeanska flota saopštila da su ruske interkontinentalne balističke rakete R-30 Bulava neranjive za bilo koji sistem protivraketne odbrane. Nosioci interkontinentalnih balističkih raketa na čvrsto gorivo R-30 Bulava su u naoružanju podmornica projekta 955 Borej.

Prema je domaćim izvorima, ovo je bio 13 pokušaj lansiranja od kojih je 7 bilo neuspešno. No, prema nažalost sve diskutabilnijoj Vikipediji, radi se 40. probnom lansiranju.

Raketa je duga 12,1 m, prečnika 2 m, ima početnu masu od 36,8 tona i maksimalnu daljinu leta od 9.300 kilometara. Opremljena je bojevom glavom RGČ IN sa 6 do 10 nuklearnih blokova od kojih svaka prati nezavisnu putanju prilikom ulaska u atmosferu.

Podmornice klase Borej trebalo bi da zamene ruske podmornice tri klase – Delta III, Delta IV i Tajfun. Sve podmornice klase Borej su na nuklearni pogon i proizvedene u ruskom brodogradilištu Sevmaš. 

U martu 2023. godine glavnokomandujući Mornaričkih snaga Ruske Federacije admiral Nikolaj Evmenov najavio je da će strateška nuklearna podmornica „Imperator Aleksandar Treći” tokom ove godine sprovesti državna ispitivanja.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, serija strateških nuklearnih podmornica četvrte generacije tipa „Borej“ i „Borej-A“ postaće osnova pomorske komponente Strateških nuklearnih snaga u narednim decenijama.

Rusija će nabaviti 12 podmornica klase Borej do kraja 2031. Podmornice Car Aleksandar III i Generalissimus Suvorov su šeste, odnosno sedme u klasi. Očekuje se da će biti pušteni u upotrebu, ukoliko testovi podmornica Car Aleksandar III uspešno prođu u avgustu 2023. godine.

Šta znamo o Borej Klasi podmornica

K-550 ''ALEKSANDAR NEVSKI'', PROJEKAT 955 ''BOREJ A'', NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
K-550 ”ALEKSANDAR NEVSKI”, PROJEKAT 955 ”BOREJ A”, NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
  • Borej četvrte generacije je bila prva klasa podmornica koje je konstruisala Rusija nakon sovjetskog režima. Trebalo je da zamene stare podmornice Delta III, IV i klase tajfun i da služe ruskim mornaričkim snagama.
  • Dizajnirane od strane Biroa za pomorsku opremu Rubin, izgrađene su u brodogradilištu Sevmaš. Prva podmornica sa balističkim projektilima ove klase bila je Jurij Dolgoruki koja je porinuta 2008. godine. U okviru ovog programa izgrađeno je osam podmornica sa različitim dizajnom trupa.
  • Međutim, one su manje po veličini i zapremini u poređenju sa klasom Tajfun jer imaju deplasman od 24.000 tona i kapacitet posade od 107 članova. Podmornice klase Borej su dugačke 170 m i široke 13 m sa brzinom od 25 čvorova.
  • Pokreću ih nuklearni reaktor OK-650, napredni trup za smanjenje buke i parna turbina AEU. Zanimljivo je da su ovo prve ruske podmornice koje koriste tehnologiju pumpe-mlaznog pogona. Mogu da nose 16 projektila Bulava balističkih raketa i 6 projektila SS-N-15.
  • Podmornice ove klase mogu biti naoružane sa šest ili osam torpednih cevi. Podmornica ima zaštitu od torpeda kroz integraciju šest eksternih cevi specijalne namene od 533 mm REPS-324. Treće naoružanje podmornice takođe uključuje protivpodmorničke/brodske rakete RPK-2 Vijuga.

Na našoj listi najvećih podmornica na svetu klasa Borej zauzima 2. mesto, a u tekstu Lov na  ”Crveni oktobar” – smo se upoznali sa kompletnim istorijatom sovjetskih i ruskih atomskih podmornica.

Šta znamo o RSM-56 Bulava

Ova balistička nuklearna raketa razvijena je kao naoružanje podmornica klase Borej. Reč je o novijem ruskom oružju, koje je primljeno u upotrebu 2018. Jedna raketa košta nešto više od 32 miliona dolara. Raketa je proizvedena 2011. godine i prošla je nekoliko testova pre puštanja u rad. Prvi test je bio već iste godine kada ga je i uspešno porinula vodeća podmornica klase Borej Jurij Dolgorukij.

rsm 56 bulava
rsm 56 bulava

Konvencionalna verzija rakete ima operativni domet do 8.300 km. Međutim, Rusija je počela nadogradnju Bulave i dosegnut je domet od nešto više od 10.000 km. Svaka raketa može da nosi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava što je ekvivalentno 100-150 kilotona MIRV.

Raketa ima prečnik 2 metra i duga 11,5 metara bez bojeve glave. Teška je skoro 37 tona i pokreće je trostepeni motor čvrstih i tečnih faza. Motor koristi čvrsto i tečno gorivo.

9 KOMENTARA

  1. Izrael,ruši sve ali pomalo vodi računa!Kad bi RUSIJA upotrebila ono šta sve ima,Ukrajina bi bila poražena za 5 do 7 dana.Denacifikacija traje malo duže….Tako drugovi,da znate.!!!!Kakvi tenkovi i pešadija.Satelit i rakete i sve je gotovo.Ovo sa dronovima je ništa.Sarmat.!!!!!!!!!!!ENDE.

  2. Moj Putine ne budali ne lazi to je kao sto ste najavili tenk T14armata i gde je nakon 15 godinani kod djece u igrackama ne postoji Da vi to sve imate sto lazete nebih dozvolili da vas natozapadni satanisti zapisavaju zasiraju svaki dan Bem ti drzavu sa tim oruzjem kad te jebu i ne smes uc u EU nato vazdusni prostor

  3. Koja bre moč , u ikraini dobijaju oo grbini, dve godine su zaglavljeni u blato ukropsko, ne znaju šta če, ni vamo ni tamo..bežži breee..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version