Naslovna Novosti Šojgu: PVO neutralisali više od 1.400 vazdušnih pretnji u oktobru; ovim tempom...

Šojgu: PVO neutralisali više od 1.400 vazdušnih pretnji u oktobru; ovim tempom obaramo sve lovce F-16 za 20 dana

0
spvo sistem s 400
spvo sistem s 400
google news

Ruske posade protivvazdušne odbrane uništile su u oktobru više od 1,4 hiljade komada oružja za vazdušni napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU), izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferencijskom pozivu u Ministarstvu odbrane. Prema njegovim rečima, pogođeno je 37 aviona i 6 projektila ATACMS.

Ekipe PVO uspešno deluju. Tokom prošlog meseca uništili su preko 1.400 neprijateljskih oružja za vazdušni napad, uključujući 37 aviona i šest operativno-taktičkih projektila ATACMS proizvedenih u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi ruski ministar odbrane.

Ruski ministar je naglasio da je broj aviona oborenih u oktobru duplo veći od broja F-16 koji je obećan Ukrajini. Prema njegovim rečima, takav rad PVO će omogućiti da se američki lovci unište za oko 20 dana.

Šojgu je takođe istakao da kijevski režim trpi poraz, uprkos snabdevanju NATO-a novim vrstama naoružanja. Snage Oružanih snaga Ukrajine se iscrpljuju, a demoralizacija ljudstva raste, dodao je ministar.

Ranije je Sergej Šojgu rekao da Moskva jača svoje zapadne granice kao odgovor na isporuke oružja Ukrajini iz SAD i drugih zemalja, uključujući precizne rakete i predstojeće prebacivanje lovaca F-16 u Kijev.

On je napomenuo da paketi vojne pomoći uključuju kasetnu municiju koja je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama. Šojgu je dodao i da zemlje NATO-a, osim naoružanja, daju obaveštajne informacije Oružanim snagama Ukrajine. Pored navedenog takođe obučavaju njihovo vojno osoblje i šalju plaćenike i konsultante u Ukrajinu, navodi ruski ministar odbrane.

F-16 protiv S-400?

Ako Ukrajina želi da ostvari prednost, mora da neutrališe ili uništi ruske rakete zemlja-vazduh, pri čemu S-400 predstavlja značajnu pretnju.

Borba protiv S-400 bila je primarni fokus zemalja NATO-a još od nastanka sistema. SAD su osmislile antiradarske rakete velike brzine (HARM) za borbu protiv raketa dugog dometa. Da bi bila efikasna, HARM raketa mora biti lansirana sa maksimalnog dometa projektila i to na radare koji aktivno emituju.

Ukrajinski F-16 naoružani raketama HARM bi morali da prodru duboko u teritoriju S-400 kako bi isprovocirali ruske operatere. Domet delovanja S-400 je oko 400 kilometara, četiri puta veći od dometa AGM-88 HARM, što ovakvu misiju čini prepunom opasnosti.

agm 88 harm
agm 88 harm

Čak i ako lovci F-16 uspeju da ispale svoje rakete, posade ruskih sistema bi mogle da prestanu da emituju signal i da se jednostavno pomere, što komplikuje napore Ukrajine da efikasno nanese bilo kakvu štetu. Uz velike gubitke i strategiju kojom bi odmah iscrpela sve resurse, Ukrajina je suočena sa ogromnim izazovom.

Više desetina operativnih pilota F-16 nadogradnje Block 50 reklo je da bi gubici lovca od takvog sukoba bili neodrživi. Svaki od njih je odavao uverenje da je jedini lovac koji bi eventualno bio sposoban da se suoči sa S-400 i izbegne tolike gubitke je lovac pete generacije dizajniran posebno za tu borbu F-35.

Generalno gledano, PVO i sistemi elektronskog ratovanja koje koriste Rusi su toliko efikasni protiv lovaca četvrte generacije da ukrajinski piloti inače retko napadaju neprijateljske položaje jer su šanse za opstanak veoma niske.

S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti
S-400 Trijumf u lenjingradskoj oblasti

Bez sistema koji može da odredi lokaciju PVO sistema ili da otkrije emitovanje radara, pogoditi S-400 (ili bilo koji drugi sistem) sa projektilom od 200.000 dolara lansiranim iz aviona četvrte generacije može se posmatrati i kao rasipanje novca.

Da li se kladiti na Kijev?

Međutim, ovo ne bi trebalo da bude iznenađujuće. Borba između ograničenog broja ukrajinskih F-16 i moskovskog opsežnog PVO arsenala je garantovano izgubljen meč za Kijev.

Uprkos izgledima, neki entuzijasti u vazduhoplovnim snagama zapada tvrde da će biti uspešna ukrajinska strategija gde bi posedovanjem F-16 ostvarili superiornost u vazduhu protiv ruskih trupa u svojoj kontraofanzivi.

Međutim, pobede Ukrajine na bojnom polju zavise od njihove efikasne odbrane od napada iz vazduha, a ne od direktnog postizanja nadmoći u vazduhu. 

zelenski bajden i f 16 ilustracija
zelenski bajden i f 16 ilustracija

Kada je razgovarao o ukrajinskoj kontraofanzivi, načelnik štaba američkog ratnog vazduhoplovstva general Čarls K. Braun je naglasio ključnu ulogu odbrane od vazdušnih napada: „To drži rusku vazduhoplovnu silu dalje od leđa Ukrajinaca i omogućava im da postupe malo bolje, budući da mogu da iskoriste svoju protivvazdušnu odbranu u svoju korist“, rekao je Braun.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version