Naslovna Novosti „Lokacija 512“ na vrhu planine Har Keren; SAD imaju super-tajnu vojnu bazu...

„Lokacija 512“ na vrhu planine Har Keren; SAD imaju super-tajnu vojnu bazu u blizini pojasa Gaze

0
„lokacija 512 na vrhu planine har keren sad imaju super tajnu vojnu bazu u blizini pojasa gaze
„lokacija 512 na vrhu planine har keren sad imaju super tajnu vojnu bazu u blizini pojasa gaze
google news

Dokumenti vlade Sjedinjenih Američkih Država otkrili su postojanje tajne američke vojne baze u pustinji Negev na jugu Izraela, 32 km udaljenoj od pojasa Gaze, a njena vrednost je 36 miliona dolara.

Prema dokumentima koje analizira američki sajt The Intercept, pomenuta baza se nalazi na vrhu planine Har Keren i zove se „Site 512“, ističući da Vašington trenutno radi na njenom tihom proširenju.

Sajt je objavio da baza pokazuje da je američko prisustvo neosporno, uprkos insistiranju predsednika Džoa Bajdena i njegove administracije da “u ovom trenutku nema planova za slanje snaga u Izrael”.

Na sajtu se navodi da je američko Ministarstvo odbrane dodelilo višemilionski ugovor za izgradnju baze, dva meseca pre operacije „Al-Aksa poplava“ koju su pokrenule brigade Al-Kasam, vojna grana pokreta Hamas, protiv Izraela 7. oktobra.

Pentagon je već 2. avgusta naredio proširenje svoje zvanično nepostojeće super-tajne vojne i špijunske baze 512 u Izraelu. Baza 512 se nalazi samo 30 km od Gaze na vrhu planine u pustinji Negev.

Na sajtu je objašnjeno da se baza smatra radarskim objektom koji nadgleda nebo radi raketnih napada na Izrael i fokusira svoj rad na potencijalnu iransku pretnju.

site 512 satelitski snimak
site 512 satelitski snimak

Dejvid Fajn, profesor antropologije na Američkom univerzitetu, koga citira Intercept, rekao je da očekuje da će tajnost biti “nasleđe perioda kada su američke predsedničke administracije pokušavale da obezbede izgovor da se ne priklone Izraelu u izraelsko-palestinskom i izraelsko-arapskom sukobu”.

On je dodao da najava američkih vojnih baza u Izraelu poslednjih godina verovatno odražava odustajanje od te tvrdnje i želju da se javno izjavi podrška Tel Avivu.

Već 2017. godine američki general Džon L. Gronski i izraelski general Zvika Hajmovič potpisali su sporazum o izgradnji američke vojne baze u Izraelu. Prema tekstu ugovora, američki vojnici stacionirani u ovoj bazi imaju zadatak da upravljaju sistemom protivraketne odbrane i koordiniraju protivraketnu odbranu Izraela.

Očigledno na osnovu ovog ugovora, super-tajna američka vojna baza elektronske obaveštajne službe Site 512 izgrađena je na vrhu planine Har Keren u pustinji Negev u Izraelu, koja će sada biti proširena prema ovim američkim medijima.

Super tajna baza nije otkrila šta Hamas sprema?

Najmodernija i najtajnija špijunska baza američke vojske na Bliskom istoku, Site 512, koja se nalazi 30 km od granice Pojasa Gaze vazdušnom linijom, svojim elektronskim istraživanjem nije uspela da otkrije šta HAMAS sprema.

Iako je baza prvenstveno namenjena vođenju elektronske obaveštajne službe protiv Irana, vidimo da se nalazi stotinama kilometara istočno od Irana. Međutim, samo nekoliko kilometara zapadno od baze nalazi se glavni iranski saveznik u regionu, pokret Hamas u Gazi.

Amerikanci su sa lokacije 512 imali su svog neprijatelja na dlanu! A ipak nisu registrovali da se sprema da napadne!?

Očigledno su se registrovali, jer je zvanično već 2. avgusta 2023. godine, prema registru ugovora Pentagona, američkoj građevinskoj kompaniji isplaćeno je 35.889.240 dolara za „izgradnju područja za održavanje života” sa oznakom – „mesto izvođenja radova – država Izrael”.

Izraz „izgradnja zone za održavanje života“, u originalu „construction of a life-support area“, Pentagon voli da koristi u ugovorima i računovodstvenim dokumentima za strogo poverljive vojne projekte od posebnog značaja. Značaj izgradnje mora biti posebno veliki, čim su gradnju poverili američkoj kompaniji, a ne savezničkim i bližim iz Izraela.

izrael i sad
izrael i sad

Danas mnogi političari širom sveta izražavaju strah da će sukob HAMAS-a i Izraela postati detonator, a ceo Bliski istok preti da eksplodira kao iskra u buretu baruta. Ukoliko se to desi, američka vojska će morati da uskoči i otvoreno podrži Izrael.

Da bi to uradili, biće potrebna moćna baza elektronske špijunaže Site 512, za koju Pentagon zvanično tvrdi da ne postoji. Međutim kada Pentagon iznenada počne da širi takvu bazu dva meseca pre napada HAMAS-a, o čemu niko ništa nije znao, u pitanju sigurno nije slučajnost.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version