Naslovna Novosti Izrealci prikazali šokantne snimke bombardovanja Gaze u cilju blokiranja Hamasovih podzemnih tunela

Izrealci prikazali šokantne snimke bombardovanja Gaze u cilju blokiranja Hamasovih podzemnih tunela

0
izrealci prikazali snimke bombardovanja gaze u cilju blokiranja hamasovih podzemnih tunela
izrealci prikazali snimke bombardovanja gaze u cilju blokiranja hamasovih podzemnih tunela
google news

Izraelska avijacija nastavlja da izvodi udare na pojas Gaze. Zvanično, vojno-političko rukovodstvo kaže da se udari izvode isključivo na ciljeve Hamasa, koji „moraju biti potpuno uništeni“.

Iako se ranije svet brinuo o eksplozije poput one u krugu bolnice, u nastojanju da se otkrije ko je tačno zadao udarac, sada je takvih briga sve manje. Delom zbog činjenice da komunikacija sa Pojasom Gaze jednostavno polako nestaje i nema realnih „snimaka“ onoga što se dešava.

סיכול מנהרה מהאוויר (צילום דובר צה"ל)

Ako se snimak ipak pojavi, snimaju ga ili strani “nezavisni” izveštači sa respektabilne distance, ili sama izraelska vojska, govoreći o uništavanju meta Hamasa.

Izraelska vojska objavila je snimak pokušaja uništenja tunela pomoću vazdušnih bombi. Prema izraelskim obaveštajnim podacima, ulaz u jedan od Hamasovih tunela nalazio se u jednom od kvartova Gaze – kvartu sa visokim zgradama.

Na snimku se vide brojne eksplozije među višespratnicama, dok naslov kaže da je bombardovanje ID povezano sa blokadom Hamasovog podzemnog tunela.

Ako je verovati predstavnicima izraelske vojske, udari su potpuno blokirali podzemni prolaz u ovoj i drugim četvrtima Gaze. Ne zna se broj tunela u Gazi, ali se pretpostavlja da ih ima na desetine pa čak i stotine, ukupne dužine oko 500 kilometara.

Taktika izraelske vojske uključuje pokušaj potpunog presecanja neprijateljskih komunikacija

Glavni zadatak ID u ovoj fazi operacije “Gvozdeni mačevi” je da parališe neprijateljske komunikacije u Pojasu Gaze. U protekla 24 sata sa posebnim intenzitetom izvedeni su raketni i bombaški udari.

Pojas Gaze je skoro potpuno odsečen od struje, a internet nije funkcionisao u palestinskoj enklavi.

Kako izveštavaju bliskoistočni novinari, dizel generatori moraju da se koriste za proizvodnju struje, ali problem je što je Izrael blokirao uvoz goriva u pojas Gaze. Vojno-političko rukovodstvo Izraela smatra da se gorivo koristi isključivo za vojne potrebe, odnosno u interesu Hamasa.

U međuvremenu, u Gazi su gotovo jedino sredstvo za dobijanje informacija bili razglasi, koji se, između ostalog, koriste i na munarima lokalnih džamija koje nisu uništene u bombardovanju. Muslimanski sveštenici preko zvučnika poručuju da je „Bog sada jedino oružje palestinskog naroda“ i pozivaju na molitvu.

Informacije se takođe prenose preko zvučnika za vozila hitne pomoći, pošto su centralizovane komunikacione linije uglavnom prestale da rade u Gazi. Štaviše, mnoga vozila hitne pomoći ne odgovaraju na pozive iz nekoliko razloga. Ponestalo im je goriva, jednostavno im je nemoguće pristupiti određenom području zbog blokada na putevima.

U tom kontekstu, rukovodstvo Hamasa izveštava da izraelske kopnene snage još nisu napredovale dalje od 1,5-2 kilometra od granice. Žestoke borbe vodile su se tokom cele noći u oblasti Bejt Hanuna, palestinskog grada sa 35.000 stanovnika na severoistoku enklave.

Nekoliko odreda izraelske vojske i do 10 tenkova i drugih oklopnih vozila uputilo se tamo dan ranije. Hamas tvrdi da je izraelska vojska izgubila najmanje 4 oklopna vozila tokom napada između 22 i 3 sata posle ponoći. Izraelska komanda još nije komentarisala ovu informaciju.

Upad Merkavama i Doobijima u Gazu

Izraelske snage su u noći 26 oktobra izvele još jedan ograničeni upad u pojas Gaze.

Napad izraelskih tenkova, bespilotnih letilica, pešadije i oklopnih inženjerijskih jedinica preko noći na pojas Gaze nije bio prvi od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, ali je svakako bio najveći. Prvi ograničeni upad se odigrao dan ranije.

Operacija je imala nekoliko ciljeva. 

„Tokom racije smo eliminisali teroriste, neutralisali pretnje, demontirali eksplozive, neutralisali zasede“, rekao je portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Ovo je opisano kao “taktička operacija”, što znači da je bila ograničenog obima, trajala je samo nekoliko sati, pri čemu su se sve izraelske snage vratile nepovređene.

izraelske kopnene snage poslale tenkove i trupe u severni pojas gaze pa se naglo povukli
izraelske kopnene snage poslale tenkove i trupe u severni pojas gaze pa se naglo povukli

Izraelska vlada je u više navrata rekla da namerava da započne sveobuhvatni kopneni upad u Gazu kako bi trajno uništila vojnu sposobnost Hamasa. Mnogi analitičari postavljaju pitanje da li je to izvodljivo, imajući u vidu istorijsku sposobnost Hamasa da zameni izgubljene borce i komandante i popuni izgubljene zalihe oružja.

Izvedeni noćni napad je izraelskim planerima obezbedio delimične obaveštajne podatke, ali što duže Izrael čeka sa početkom masovne operacije, to će Hamas imati više vremena da se pripremi za njega, uključujući obnovu nekih od odbrambenih sistema za koje Izrael kaže da ih je uništio.

Snimak koji su objavile Izraelske odbrambene snage (IDF) prikazuje oklopnu kolonu koja probija granični zid i napreduje preko otvorenog peščanog terena na severnoj periferiji Gaze.

Zrnasti crno-beli snimci, snimljeni sa termovizijskih kamera postavljenih i na bespilotne letelice i na vozila, pokazuju vatru iz tenkova koja pogađa neidentifikovane mete na srednjoj udaljenosti. Nema snimka koji pokazuje da tenkovi manevrišu u tesno zbijenim stambenim područjima grada Gaze.

U operaciju su bli uključeni tenkovi Merkava Mk IV i oklopni buldozeri. Bivši britanski komandir tenka Hamish de Bretton-Gordon naveo je da „izraelski tenkovi Merkava mogu da nose četiri pripadnika specijalnih snaga na sebi, tako da je ovim naletom trebalo zauzeti ključne lokacije i protivtenkovske položaje a to je ono što nazvamo ‘nasilnim izviđanjem, izviđanjem pod vatrom’“.

buldozeri
buldozeri

Kada govorimo o buldozerima, radi se o mašinama Caterpillar D9,  poznatim pod hebrejskim nadimkom „Doobi“,  koji su razvili „Israel Military Industries“ i „Israel Aerospace Industries“.  Buldozer ima dva člana posade, komandira i vozača, koji ujedno rukuje mehaničkom inženjerijskom opremom (TZAMA, Tziyud Mechani Handasi) izraelskog inženjerijskog korpusa. Motor, hidraulika i kabina mašine imaju oklop i „sistem aktivne zaštite“ za odbijanje eksplozivnih dronova, a mogu biti opremljeni mitraljezima i bacačima dimnih kutija i/ili granata.

Novi model, D9R, pogoni motor od 405-410 KS (302-306 kW) a na kuki ima vučnu silu od 702 kN.  Inače, najnoviji model mašine u sastavu IDF je daljinski upravljani D9T „Panda“. Buldozeri imaju specijalizovanu vojnu svrhu: da uklone prepreke, ruševine i zamke ispred trupa koje napreduju.

Ako i kada počne sveobuhvatni izraelski upad u Gazu, ovi oklopni buldožeri će verovatno igrati ključnu ulogu. No, oni nisu neuništivi, a jedna od mnogih pretnji koja ih očekuje su smrtonosne mine van rute kretanja koje se nazivaju „udarnim jezgrom“ ili „eksplozivom formiranim penetratorima“ (Explosive Formed Projectiles, EFP). EFP ispaljuju mlaz superzvučnom brzinom (brzina udarnog jezgra je oko 2,5 km/s) u pravcu oklopnog vozila.

Ironično, na prvim snimcima Hamasa od 7. oktobra, mogao se videti običan civilni buldožer kako uoči napada na Izrael ruši zid na granici sa Gazom.

merkava u gazi
merkava u gazi

Inače, Bretton-Gordon dodaje da je zbog superiorne noćne opreme očekivao efikasnije izraelsko dejstvo u mraku. 

Izraelski tenkovi Merkava takođe će biti ranjivi na mine zakopane u putu, a njihove kupole na vatru iz raketnih bacača sa krovova.

Veliki deo borbi, ako do njih dođe, vodiće se ispod zemlje, u stotinama kilometara podzemnih tunela koje je Hamas izgradio ispod pojasa Gaze. Očekuje se da će žrtve ovde biti velike, a postoji i dodatna komplikacija pošto se veruje da Hamas ovde drži većinu, ako ne i sve taoce.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version