Naslovna Novosti Izraelske kopnene snage poslale tenkove i trupe u severni pojas Gaze pa...

Izraelske kopnene snage poslale tenkove i trupe u severni pojas Gaze pa se naglo povukli [Video]

1
izraelske kopnene snage poslale tenkove i trupe u severni pojas gaze pa se naglo povukli
izraelske kopnene snage poslale tenkove i trupe u severni pojas gaze pa se naglo povukli
google news

Izraelske kopnene snage operisale su u četvrtak u severnom pojasu Gaze. Navodno su napale nekoliko ciljeva Hamasa pre nego što su se povukle. Ova teza stiže iz saopštenja o kratkotrajnom upadu koji je radio izraelske vojske, opisao kao “najveći upad poslednjih godina”.

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da su preko noći izvele „ciljani napad” na severni deo pojasa Gaze pešadijskim snagama i tenkovima.

Na propagandom snimku noćne akcije koju je objavila vojska vidi se kako oklopna vozila napreduju kroz peščano granično područje. Vidi se da buldožer ravna deo puta, tenkovi ispaljuju granate i eksplozije se vide u blizini ili u sredini niza oštećenih zgrada.

“U pripremi za naredne faze bitke, ID je delovao u severnoj Gazi. IDF tenkovi i pešadija pogodili su brojne terorističke ćelije, infrastrukturu i mesta za lansiranje protivtenkovskih raketa,” tvrde Izraelci u izjavi za medije.

U saopštenju IDF-a se navodi da je upad izveden “u pripremi za naredne faze bitke”, što je moguće upućivanje na invaziju velikih razmera koju su izraelski lideri najavljivali kao deo rata protiv terorističke organizacije Hamas.

Izrael je u nedelju započeo, kako tvrde, izolovane kopnene upade pošto je rat, izazvan prekograničnim napadom terorista Hamasa 7. oktobra, ušao u treću nedelju. Radio izraelske vojske opisao je upad u četvrtak kao najveći do sada.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je u sredu da Izrael priprema kopneni rat u Gazi.

Suočen sa sve većim međunarodnim pozivima da se ublaži izraelska žestoka 19-dnevna kampanja bombardovanja na teritoriji pod kontrolom Hamasa, Netanjahu je održao govor na nacionalnoj televiziji.

On je sugrađanima Izraelcima koji su i dalje ožalošćeni i ljuti nakon krvavih napada Hamasa rekao: „Mi smo usred kampanje za naše postojanje“, istovremeno insistirajući da će Izrael odlučiti kako će se rat nastaviti.

Ovakvi napadi bez pokretanja invazije velikih razmera ukazuju na to da Izrael još uvek okleva da pređe na veliku kopnenu vojnu operaciju u Gazi.

Ranije je pokret Hamas izjavio da se u enklavi nalazi 35 hiljada njihovih boraca, koji su spremni da odbiju napade izraelske vojske. Osim toga, pokret Hezbolah u Libanu je obećao da će postati aktivniji. To bi moglo da otvori drugi front u slučaju invazije IDF-a na pojas Gaze.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Očigledno, izraelsko rukovodstvo nastavlja da istovremeno priprema trupe za kopnenu operaciju i procenjuje stepen rizika povezanih sa takvom odlukom, a i verovatnoću podrške SAD i Evrope u dugotrajnoj vojnoj operaciji ID u palestinskoj enklavi.

Na kraju krajeva, jasno je da operacija u pojasu Gaze neće biti „laka šetnja“ za izraelsku vojsku čak i bez učešća drugih učesnika u sukobu. Gubici su neizbežni i možda neće biti dobri za lojalnost Izraelaca premijeru Benjaminu Netanjahuu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version