Naslovna Novosti Iznenadne čistke kineskog Ministarstva odbrane; Smenjeno i nekoliko drugih ministara, sekretara

Iznenadne čistke kineskog Ministarstva odbrane; Smenjeno i nekoliko drugih ministara, sekretara

2
li sangfu
li sangfu
google news

Kineski predsednik Si Đinping je 24. oktobra 2023. godine potpisao Ukaz broj 14 prema kome se:

  1. Li Šangfu smenjuje sa mesta državnog savetnika i ministra odbrane;
  2. Ćin Gang smenjuje sa mesta državnog savetnika;
  3. Vang Žigang smenjuje sa mesta ministra nauke i tehnologije a na njegovo mesto se imenuje Iin Hejun.
  4. Liu Kun smenjuje sa sa funkcije ministra finansija, a na njegovo mesto postavlja Lan Foan.

Ukaz je objavljen na kraju petodnevnog sastanka Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa kao najvišeg zakonodavnog tela Kine. Ovo je druga promena najvišeg rukovodstva u Kini u poslednja tri meseca. Tako je završena karijera Li Šangfua ne samo u vojsci i vladi nego i u oblasti ambicioznog kineskog svemirskog programa kao vrhunskog vazduhoplovnog stručnjaka. 

Li je dospeo u naslove svetskih medija u martu, kada je postao prvi kineski ministar odbrane koji je na američkoj listi sankcija. Naime, Vašington mu je uveo sankcije još 2018, kada je obavljao dužnost direktora Odeljenja za razvoj opreme kineske centralne vojne komisije.

Pod lupu SAD dospeo je zbog navodne kupovine borbenih aviona Su-35 i opreme za raketni sistem S-400 od ruskog „Rosoboroneksporta“. Navodi se da su kineski državni mediji pisali da je Lijevo imenovanje za ministra odbrane, upravo zbog starih sankcija, uticalo na odnose sa Vašingtonom.

„Global Times“ je pisao kako su „sankcije postale problem za vojnu razmenu Kine i SAD“. Li Šangfu se svakako izgradio bliže vojne veze sa Rusijom; dva puta je posetio Moskvu, za šest meseci je imao tri sastanka sa Sergejem Šojguom, a u avgustu je posetio Belorusiju.

kineski predsednik si
kineski predsednik si

Nakon toga, kineski ministar odbrane je nestao javne scene. Nekoliko novinskih izveštaja ukazivalo je na odsustvo 65-godišnjeg Lija na javnim događanjima, uključujući njegovo povlačenje sa sastanka sa rukovodstvom ministarstva odbrane Vijetnama. Počele su da kruže glasine da je možda pod istragom.

Pozivajući se na više izvora, „Reuters“ je u septembru špekulisao da je Li „…pod istragom kineskih vlasti“. Istraga se, navodno, odnosila na „način nabavke vojne opreme“. U svakom slučaju, poslovično zatvoreni kineski izvori ne navode razloge smene u vojnom vrhu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version