Naslovna Novosti Šok za Izrael: Hamas sa NATO naoružanjem AT4, Javelin, NLAW; „Smrtonosno iznenađenje...

Šok za Izrael: Hamas sa NATO naoružanjem AT4, Javelin, NLAW; „Smrtonosno iznenađenje čeka Izraelce u Gazi“

Tone NATO oružja u Gazi - od MANPADS-a, ATGM-ova do M4

1
javelin fgm 148
javelin fgm 148
google news

Hamas je objavio snimak koji potvrđuje informaciju koja kruži već neko vreme, a kaže da su velike zalihe američkog i generalno NATO naoružanja koje je isporučeno Ukrajini možda upravo ovo koje vidimo u Gazi.

Na snimku, Hamas pokazuje da ima veliku količinu AT4 i NLAW protivtenkovskih projektila i raketa za upotrebu protiv glavnih borbenih tenkova izraelske vojske Merkava III/IV/IVM u Gazi.

Poznato je da je mnogo oružja koje su SAD donirale Ukrajini završilo na crnom tržištu, ali nije poznato niti da li su, ni ako jesu, na koji način su Palestinci do njega dolazili.

Ruski, turski i američki mediji su pre nekoliko dana upozorili Izrael da Hamas ima velike količine oružja koje su, navodno, stigle iz Ukrajine.

Tada su se pominjale M4 puške, razni tipovi protivtenkovskih bacača kao što su Javelin, MANPADS Stinger i drugi.

Sa druge strane, ukrajinska vojna obaveštajna služba optužila je Rusiju za prebacivanje zapadnog oružja koje je zarobila iz ukrajinskih skladišta na različitim frontovima kako bi okrivila Kijev za navodnu prodaju oružja teroristima.

Turski mediji: Hamas se bori protiv Izraela američkim oružjem koje je dato Ukrajini!

Turski onlajn medij Dik Gazete objavio je pre sedam dana informaciju u kojoj se tvrdi da Hamas u svom sukobu sa Izraelom koristi američko oružje koje su SAD ranije isporučile Ukrajini.

Izdanje napominje da je slučaj prvi primetio sin bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je u nedavnom izveštaju britanskog TV kanala Skaj njuz video kako se jedan od palestinskih boraca hvali automatskom puškom M4 američke proizvodnje.

borci hamasa sa m4 i acog optikom
borci hamasa sa m4 i acog optikom

Republikanska senatorka Mardžori Tejlor Grin, poznata po svojoj kritici Bajdenove politike podrške Ukrajini, napisala je na svojoj stranici na društvenim mrežama da Hamas možda dobija američko oružje iz Ukrajine. Grin je pozvala Vašington i Jerusalim da prate serijske brojeve pušaka M4.

Osim toga, neki arapski kanali na Telegramu redovno objavljuju video snimke na kojima palestinski borci otvoreno izražavaju zahvalnost Kijevu za prodaju oružja.

Prema ekspertima, pored M4, Ukrajina je možda prodala Hamasu MANPADS Stinger i drugo.

Izraelska vojska pronašla Palestincima u posedu MANPADS-a sa obeležjima ukrajinske jedinice

Pored toga, vojnici izraelske vojske, tokom operacije protiv militanata Hamasa, pronašli su prenosive protivvazdušne sisteme Strela-2 i RPG-7 u jednom od vozila sa oznakama jedinice Oružanih snaga Ukrajine iz Mukačeva, u Zakarpatskoj oblasti.

Kao potpora ovoj tezi, neki smatraju da nije sučajno što je o ovoj temi pisao i američki Vašington post: Palestinski pokret Hamas možda ima mnogo naprednije oružje od onoga što danas koristi.

Američko izdanje intervjuisalo je nekoliko stručnjaka koji su izneli mišljenje da Hamas sprema „smrtonosno iznenađenje” za izraelske odbrambene snage u slučaju pokretanja kopnene faze operacije “Gvozdeni mačevi”.

Prema izveštajima, Hamas se godinama pripremao za konfrontaciju sa Izraelom, razvijajući nove vrste naoružanja, uključujući i bespilotne letelice. Prema nekim analitičarima, izraelska vojska tek treba da se pozabavi svim ovim.

„Hamas verovatno ima skrivene vojne sposobnosti, koje ćemo možda morati da razmotrimo u budućnosti“, rekao je Fabijan Hinc, vojni analitičar britanskog Međunarodnog instituta za strateške studije.

Poslednjih godina Hamas je nabavio brojne tehnologije za stvaranje modernog oružja.

Pripremajući se za rat sa Izraelom, grupa je znala da postoji mogućnost kopnene operacije i bila je spremna da zada iznenadni udarac jedinicama izraelske vojske.

MBT LAW NLAW
MBT LAW NLAW

Možemo govoriti o moćnom protivtenkovskom oružju, preciznim projektilima i bespilotnim letelicama. Verovatno je da će, dok ID ulazi u pojas Gaze, Hamas napasti pozadi novim raketama.

Hamas možda pokušava da namami izraelske trupe na svoju teritoriju, a zatim pokrene iznenadni napad na ciljeve daleko od linija fronta koristeći napredne sisteme“, rekao je Fabijan Hinc.

Komanda izraelskih odbrambenih snaga saopštila je da je svesna ove mogućnosti, ali je istakla da zemlja ima „sve neophodne odbrambene sisteme“.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version