Naslovna Novosti Rusi optužuju Ukrajince a Amerikaci Ruse: Odakle potiču RPG-7 u rukama Hamasa?

Rusi optužuju Ukrajince a Amerikaci Ruse: Odakle potiču RPG-7 u rukama Hamasa?

0
pripadnici hamasa sa rpg 7
pripadnici hamasa sa rpg 7
google news

Kao i kada je u pitanju sukob u Ukrajini, tako se sada po pitanju krvavih borbi u pojasu Gaze pojavljuju kontradiktorne vesti. Očito je u pitanju medijski rat sa ciljem da se okrivi jedna od strana, bez jasnih dokaza i proverljivih informacija.

Najbolji primer su RPG-7 zaplenjene od Hamasa.

Šta kažu Rusi

Pojedini ruski izvori vesti su 11. oktobra preneli vest da su izraelski vojnici, tokom operacije protiv Hamasa, pronašli u jednom od automobila prenosne protivvazdušne raketne sisteme Strela-2 i rakete za RPG-7 sa oznakom jedinice Oružanih snaga Ukrajine iz Mukačeva, Zakarpatska oblast.

Prema portalima, „još uvek je nepoznato da Hamas dobija ukrajinske sisteme naoružanja“. U međuvremenu, izaelske oružane snage CAHAL (Tsva ha-Hagana le-Yisrael, Tzahal) nastavljaju udare po pozicijama Hamasa.

Tako su napadnuti Hamasovi pomorski ciljevi, uključujući sidrišta Kan Junis i Gaza, koja bi mogla da se iskoriste za pomorsku invaziju na Izrael. Na njih je dejstvovano artiljerijom i helikopterima.

Izraelski izvori izveštavaju o eliminaciji ronioca Hamasa koji je dan ranije pokušao da uđe na izraelsku teritoriju iz Gaze. U izraelskim udarima 10. oktobra poginuli su funkcioneri Hamasa, Abu Shammala i Zakaria Abu Maamar. Abu Maamar je učestvovao u koordinaciji grupa Hamasa u regionu.

U međuvremenu, napori američke administracije usmereni su na evakuaciju civila iz pojasa Gaze u Egipat. Prema planovima Vašingtona, civili moraju napustiti enklavu pre nego što podpadnu pod unakrsnu vatru ili postanu beskućnici. Istovremeno, SAD su upozorile izraelsku stranu na preteranu okrutnost prema civilima u Gazi.

Na ruske tvrdnje da je kod Hamasa pronađeno ukrajinsko naoružanje odmah su reagovali zapadni izvori.

Šta kažu Amerikanci

Tako je „Robert Lansing Insitute for Global Threats and Democracies Studies“ naveo da su „ruski vojni obaveštajni-telegram kanali 8. oktobra aktivno širili lažnu priču u kojoj se tvrdi da su izraelski vojnici u blizini Aškelona pronašli kamionet sa protivtenkovskom granatom sovjetske proizvodnje RPG-7. Oružje je navodno imalo oznake ukrajinske jedinice iz Mukačeva, Zakarpatska oblast“.

No „Insitut“ tvrdi da je ovo oružje pripadalo „128. posebnoj brdskoj jurišnoj Zakarpatskoj brigadi (128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада) Oružanih snaga Ukrajine.

RPG-7
RPG-7

Proučavajući materijale, zaključeno je da se radi o delu naoružanja (uključujući sovjetske automatske bacače granata 30 mm AGS-17 „Plamja“ 6G11 i ručne raketne bacače 40 mm RPG-7) koje je pomenuta jedinica izgubila u decembru 2022. godine u blizini sela Pidgorodne (Підгородне), 11,6 km severoistočno od tadašnjeg Bahmuta, sada Artjomovska.

Oružje su ukrajinski vojnici ostavili dok su se povlačili sa položaja pod pritiskom privatne vojske Vagner. Vagner je zaplenjeno oružje sovjetskog porekla transportovao na rusku teritoriju, a zatim su ga Vazdušno-kosmičke snage poslale u svoju vazduhoplovnu bazu Khmeimim (Хмеймим) kraj međunarodnog aerodroma Bassel al-Assad u Siriji, Latakija.

Odavde je naoružanje transportovano u baze za obuku boraca Hezbolaha i Hamasa u blizini Damaska“. Tako, prema američkim istraživačkim novinarima, nije u pitanju ukrajinsko nego rusko naoružanje.

Kao što su za vreme Drugog svetskog rata američka bazuka (”M1 bazooka”) i nemački pancerfaust (”Panzerfaust 1”) postali generički pojmovi za prenosno PT oruđe kojim može da rukuje jedan čovek, tako je posle rata slavu stekao i ”RPG-7” (Ручной Противотанковый Гранатомёт). 

Kako funkcioniše RPG-7?

Lanser RPG-7, napravljen od čelične cevi i raketne granate za jednokratnu upotrebu [RPG], deluje pod visokim pritiskom. RPG se ubacuje u cev, osigurava rezom i ispaljuje povlačenjem okidača.

rpg 7v2
rpg 7v2

Nakon što se sigurnosna igla ukloni, RPG se ubacuje u cev i pričvršćuje. Operater tada cilja i puca. Raketni motor pokreće RPG prema meti, stabilizovan zadnjim perajima.

Kada povučete okidač, udarna igla pali raketni motor, lansirajući RPG. Ovo jednostavno i pouzdano oružje popularno je širom sveta zbog svoje lakoće upotrebe i efikasnosti.

Bojeve glave RPG-7

RPG-7 je raketni bacač granata za višekratnu upotrebu koji ispaljuje različite bojeve glave i projektile za jednokratnu upotrebu, što ga čini isplativim i svestranim oružjem. Obično koristi bojevu glavu PG-7V, dizajniranu da probije oklop, efikasnu protiv oklopnih vozila. Takođe može da koristi PG-7VL sa proširenim dometom i TBG-7V za utvrđenja i bunkere.

BOJEVA PUNJENJA ZA RPG-7. NA DNU JE ''OLOVKA''
BOJEVA PUNJENJA ZA RPG-7. NA DNU JE ”OLOVKA”

RPG-7 može da ispaljuje rakete poput PG-7VR, dizajnirane da poraze reaktivni oklop. Ova raketa može da dosegne do 700 metara i vođena je pomoću žičanog sistema.

Druge rakete kompatibilne sa RPG-7 su PG-7VM, sa proširenim dometom do 1.000 metara, i TBG-7VM za utvrđenja i bunkere. Takođe može ispaliti termobarične rakete koje uništavaju mete u skučenim prostorima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version