Naslovna Novosti SAD raspoređuju transatmosferske sisteme protivraketne odbrane THAAD zajedno sa baterijama Patroit na...

SAD raspoređuju transatmosferske sisteme protivraketne odbrane THAAD zajedno sa baterijama Patroit na Bliskom istoku

1
thaad
thaad
google news

Izrael je izveo vazdušne napade na jug Gaze rano u nedelju i rekao da će pojačati napade na severu enklave, a Vašington obećava još vazdušnih udara na Bliskom istoku kao odgovor na napade na američke snage u regionu, preneo je Rojters.

Napadi su usledili nekoliko sati nakon što je portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari pozvao građane Gaze da evakuišu grad na jugu, dalje od opasnosti. „Nastavićemo da napadamo u oblasti grada Gaze i pojačaćemo napade“, rekao je Hagari izraelskim novinarima u subotu.

Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon što je nakon napada militanata Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra nastradalo 1.400 ljudi, većinom civila, u šokantnom i varvarskom napadu koji je uzdrmao Izrael.

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je u izraelskim vazdušnim napadima i raketama poginulo najmanje 4.385 Palestinaca.

SAD dovode pojačanje

Sjedinjene Države raspoređuju bateriju transatmosferskog raketnog odbrambenog sistema THAAD i dodatne sisteme Patriot na Bliskom istoku., saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin. Prema njegovim rečima, to je neophodno radi jačanja zaštite američkih vojnih baza u regionu.

Aktivirao sam raspoređivanje baterije Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), kao i dodatnih Patriot bataljona, na lokacijama širom regiona da poboljšam zaštitu američkih trupa, rekao je Lojd Ostin.

Podsetimo, pre nekoliko dana američke vojne baze koje se nalaze u Siriji napala je libanska grupa Hezbolah. Bespilotne letelice pokreta napale su bazu al-Tanf u provinciji Homs i naftno polje Konoko u Deir ez Zoru.

Nakon što su SAD javno izrazile podršku akcijama Izraela u Pojasu Gaze i čak poslale svoju udarnu grupu nosača aviona u istočni Mediteran, ionako snažno antiameričko raspoloženje u nizu arapskih zemalja na Bliskom istoku se još više pojačalo.

Dakle, napad Hezbolaha na baze Vašingtona u Siriji nikoga nije iznenadio. S tim u vezi, razmeštanje američkih sistema protivraketne odbrane u regionu izgleda kao sasvim logičan korak.

Druga stvar je da su militanti radikalnih grupa već dokazali svoju sposobnost da savladaju najnaprednije sisteme PVO. Na primer, pokret Hamas je uspeo da preoptereti izraelsku protivvazdušnu odbranu Gvozdene kupole na početku sukoba.

Humanitarna pomoć Palestincima

Izrael je u subotu odobrio pristup prvom konvoju humanitarne pomoći u pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa. Ujedinjene nacije su saopštile da je konvoj od 20 kamiona dovezao zalihe za spasavanje života koje će primiti Palestinski Crveni polumesec.

Bajden, dugogodišnji nepokolebljivi pristalica Izraela, pozdravio je dolazak pomoći nakon intenzivnih pregovora.

patriot
patriot

Sjedinjene Države su kasno u subotu predložile nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj se kaže da “Izrael ima pravo da se brani”. Rezolucija poziva Iran da prestane da izvozi oružje “milicijama i terorističkim grupama koje ugrožavaju mir i bezbednost u celom regionu”.

Izrael se priprema za kopnenu operaciju

Izrael je okupio tenkove i trupe u blizini granice oko pojasa Gaze za planiranu kopnenu invaziju sa ciljem da uništi Hamas.

„Ući ćemo u pojas Gaze… da uništimo Hamasove operativce i Hamasovu infrastrukturu“, rekao je general Herci Halevi vojnicima u video snimku koji je u subotu objavila izraelska vojska. „U mislima ćemo imati sećanja na slike i one koji su pali pre dve nedelje u subotu.

Izraelske snage su izvele vežbe “u pripremi za sledeću fazu rata”, prema snimcima koje je izraelska vojska objavila u subotu. Hamas je saopštio da je u subotu ispalio rakete na Tel Aviv kao odgovor na izraelske vazdušne napade. Izrael je saopštio da su njegovi avioni u subotu gađali ciljeve Hezbolaha u Libanu.

hezbollah
hezbollah

Kako međunarodna zabrinutost raste da bi sukob mogao eskalirati u regionalni rat, američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je u subotu privremenog premijera Libana Nadžiba Mikatija da bi “libanski narod mogao stradati ako bi ta zemlja bila uvučena”.

THAAD

“THAAD” se odnosi na Terminalnu visoku zona odbrane na području velikih nadmorskih visina i predstavlja napredni sistem odbrane od raketa dizajniran za presretanje i uništavanje balističkih raketa kratkog, srednjeg dometa tokom njihove terminalne faze leta.

Sistem je dizajniran da se brani od pretnji balističkim raketama kako unutar atmosfere, tako i izvan nje.

Ključne karakteristike i komponente sistema THAAD uključuju:

  1. Radar: THAAD koristi napredan X-band radar, poznat kao AN/TPY-2 radar, za praćenje i identifikaciju dolazećih pretnji. Ovaj radar pruža podatke visoke rezolucije o ciljevima i može razlikovati stvarne pretnje od neprijateljskih objekata poput ruševina ili mamaca.
  2. Interceptor rakete: Interceptor rakete koje koristi THAAD dizajnirane su za sudar i uništavanje dolazećih balističkih raketa. Ove rakete nazivaju se THAAD Interceptor.
  3. Lanseri: Lanseri THAAD koriste se za transport i lansiranje interceptor raketa. Svaki lanser može nositi više interceptora.
  4. Sistem kontrole vatre i komunikacije: Elementi kontrole vatre i komunikacije THAAD odgovorni su za koordinaciju celokupnog sistema i usmeravanje interceptor raketa ka njihovim metama.

THAAD je ključni deo sistema odbrane od balističkih raketa Sjedinjenih Američkih Država i razmešten je na različitim lokacijama širom sveta radi zaštite od potencijalnih pretnji balističkih raketa. On je dizajniran da dopuni druge sisteme odbrane od raketa, poput Patriot sistema protivraketne odbrane.

Razmeštanje THAAD-a bilo je predmet geopolitičkih rasprava i tenzija, posebno na mestima gde je instaliran. Na primer, razmeštanje THAAD-a u Južnoj Koreji bilo je izvor sukoba između Južne Koreje i Severne Koreje, kao i između Južne Koreje i Kine.

1 KOMENTAR

  1. Za sta ce im THAAD ako ih gadjaju vodovodnim cevima sa kuglicama iz lezajeva? Jedino ako nesto znaju a javnost ne zna.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version