Naslovna Novosti „Valkyrie“: Američka vojska naručuje lasersko PVO oružje od 300 kilovata, najmoćnije do...

„Valkyrie“: Američka vojska naručuje lasersko PVO oružje od 300 kilovata, najmoćnije do sada

1
valkyrie laserom cilja dron 3d ilustracija
valkyrie laserom cilja dron 3d ilustracija
google news

Razvijen od strane vojnog programa High Energy Prototype Laser (IFPC-HEL) i nazvan „Valkyrie“, sistem može da generiše impulse do 300 kV. Dizajniran je da zaštiti američke trupe od nadolazećih dronova i krstarećih projektila.

Snaga Valkyrie od 300 kW znatno premašuje snagu drugog laserskog oružja u arsenalu američke vojske. Poređenja radi, vojni sistem PVO kratkog dometa DE M-SHORAD instaliran na Strajkeru, nazvan „Gardijan“, dostiže snagu od 50 kW.

Premda, i ovo je dovoljno za odbranu od približavanju dronova, helikoptera i projektila.

Još jedan predstavnik ove klase naoružanja je visokoenergetski laser američke mornarice sa ugrađenim optičkim slepom i HELIOS sistemom za nadzor, koji je trenutno instaliran na nekoliko razarača klase Arleigh Burke.

Generiše oko 60 kW snage, što je dovoljno da onesposobi mala pomorska plovila, ali nije dovoljno da progori nosne konuse nadolazećih krstarećih projektila.

Američka vojska dobija najmoćnije lasersko oružje do sada

Lockheed Martin će snabdevati vojsku sa četiri sistema Valkyrie prema novom ugovoru. Usluga planira da sistemi budu dostupni u trećem kvartalu 2025. godine, prema izveštaju Kongresne službe za istraživanje iz avgusta 2023.

U praktičnom smislu, Valkyrie će obezbediti odbranu od raznih dolazećih vazdušnih pretnji američkim trupama, od sada sveprisutnih dronova do raketa koje se brzo kreću, idealno sa skoro neograničenim kapacitetom i predviđenom superiornom preciznošću i pouzdanošću u poređenju sa konvencionalnim oružjem.

Valkyrie je navodno prvi laserski sistem protivvazdušne odbrane u arsenalu američke vojske koji potencijalno nudi pouzdanu zaštitu od tipova krstarećih raketa koje koriste protivnici kao što su Rusija i Kina, zabrinutost koja je podigla najveću prašinu (i zauzvrat , potrošnju) na usmereno energetsko oružje za protivraketnu odbranu poslednjih godina u SAD.

Lockheed Martin je ranije isporučio vojsci laserski sistem od 300 kW razvijen u okviru Pentagonove inicijative za lasersko skaliranje visoke energije (HELSI) u septembru 2022. godine za upotrebu kao početni IFPC-HEL demonstrator, a kompanija trenutno radi u okviru tog programa kako bi se na kraju proširila na sistem od 500 kW.

valkyrie laserski pvo sistem na kamionu
valkyrie laserski pvo sistem na kamionu

U avgustu, general-major Šon Gejni, direktor američke Združene kancelarije za sisteme protiv malih bespilotnih letelica, otkrio je da je služba rasporedila nepoznate laserske sisteme od 10 kW u oblastima Centralne komande SAD, Komande SAD Afrike i Indo-Pacifičke komande SAD u oblastima odgovornost za “operativne procene”, kako je tada izvestio Breaking Defense.

Ali uprkos taktičkim prednostima koje nude mobilni laserski sistemi, nedavna operativna testiranja su otkrila veliki izazov za njihovo široko usvajanje: Naime, vojnicima je teško da ih održavaju na udaljenim i izolovanim lokacijama, kako je Gejni tada rekao novinarima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version