Naslovna Mornarica Lockheed Martin prvi na svetu isporučio brodsko lasersko oružje HELIOS

Lockheed Martin prvi na svetu isporučio brodsko lasersko oružje HELIOS

0
USS Preble HELIOS
USS Preble HELIOS
google news

Lockheed Martin je saopštio da je isporučio prvi sistem taktičkog laserskog oružja HELIOS snage veće od 60 kW američkoj mornarici. HELIOS instalacije će biti opremljene na aktivnim brodovima američke mornarice. Laserski sistem se razlikuje od konvencionalnih sredstava zaštite od požara po brzini reakcije, „beskonačnoj municiji“, niskoj ceni municije i preciznosti uništenja.

USS Preble HELIOS
USS Preble HELIOS

HELIOS sistem ili „Laser za zaslepljivanje i praćenje visoke energije“ je laser sa optičkim vlaknima zasnovan na tehnologiji spektralnog kombinovanja. Nekoliko izvora laserskog zračenja se sumira i formira koherentni snop povećane snage. Zvezda smrti radi na sličnom principu u čuvenom Lukasovom serijalu filmova Ratovi zvezda. Sistem je relativno lak za skaliranje, a u budućnosti možemo očekivati pojavu snažnijih lasera ​​na brodovima.

Testiranje sistema HELIOS na poligonu obavljeno je 2020. godine. Pomorska ispitivanja izvedena su 2021. godine na razaraču USS Preble (klasa Arleigh Burke). Sistem je dizajniran kako da zaslepi instrumente neprijateljskih vazdušnih i morskih snaga a i da direktno uništi najlakše od njih, na primer, dronove.

Visokoenergetsko oružje razvijaju sve vodeće zemlje. Napredak u poluprovodnicima i baterijama velike snage omogućava stvaranje čvrstih lasera ​​velike snage, čineći borbene laserske sisteme relativno malim, lakim za održavanje i upotrebu. HELIOS instalacija je, na primer, integrisana u Aegis američke mornarice, jedinstveni sistem upravljanja na brodovima. Rešenje je spremno za masovnu upotrebu.

Pročitajte još: Prvi dron na svetu sa laserskim oružjem predstavljen u Turskoj

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version