Naslovna Novosti Velika Britanija sledi vođstvo SAD i šalje brodove i špijunske avione da...

Velika Britanija sledi vođstvo SAD i šalje brodove i špijunske avione da podrže Izrael

0
rfa argus
rfa argus
google news

Britanija će poslati dva broda Kraljevske mornarice u istočni Mediteran i započeti nadzorne letove iznad Izraela.

U demonstraciji vojne podrške koja ima za cilj “da umiri Izrael”, Britanija šalje RFA Argus i RFA Lajm Bej – dva broda Kraljevske mornarice – blizu obale Izraela, izvestio je u četvrtak britanski list Tajms, ne navodeći izvor.

Pres služba britanskog premijera potvrdila je informaciju, piše Bi-Bi-Si. „Velika Britanija će rasporediti patrolne i osmatračke avione i dva broda Kraljevske mornarice“, navodi se u poruci premijera.

Tajms pokazuje da RFA Argus i RFA Lajm Bej – dva broda poslata u region – pripadaju pomoćnoj Kraljevskoj floti, strukturi Kraljevske mornarice koja pruža logističku i operativnu podršku širom sveta vojnim operacijama Kraljevske mornarice.

Tokom Zalivskog rata, 1991. godine, RFA Argus je opremljen proširenom i potpuno operativnom bolnicom kako bi preuzeo dodatnu ulogu broda za primanje žrtava.

RFA Lajm Bej je amfibijski desantni brod Bej klase i može da prevozi trupe i oklopna vozila. Transport od broda do obale se obavlja korišćenjem sopstvenih čamaca RFA Lajm Bej.

l3007 rfa lyme bay 029
RFA Lime Bay

Lajm Bej je tri godine bio raspoređen u operaciji pomorske patrole u ​​Persijskom zalivu, sa sedištem u Bahreinu, u ulozi podrške koalicionim i savezničkim snagama. Letačka paluba može opsluživati helikoptere veličine Chinook-a.

Britanija takođe šalje brodove Kraljevske mornarice i špijunske avione koji će započeti nadzorne letove iznad Izraela.

Postoje ograničenja u letovima iz Izraela nakon što je aerodrom Ben Gurion bio pod raketnom paljbom ranije ove nedelje.

Vašington, spreman da pošalje “ako bude potrebno” drugi nosač aviona

SAD će poslati drugi pomorski nosač aviona u Izrael. Udarna grupa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer trebalo je ove nedelje da otputuje na Bliski istok. Mogao bi da stigne do Bliskog istoka za oko dve nedelje, rekli su zvaničnici odbrane.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da se dugo očekivalo, pre napada Hamasa, da će još jedan američki nosač aviona isploviti u Mediteran i ukazao da bi ovaj brod mogao, ako bude potrebno, da krene u istočni Mediteran da se pridruži USS Džerald R. Fordu.

USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

Prvi nosač aviona upućen u istočni Mediteran, USS Gerald R. Ford (najveći ratni brod na svetu) i prateći brodovi, od kojih neki imaju nuklearne sposobnosti, već su u regionu.

Neki u Turskoj smatraju da Izrael nije jedini razlog zbog koga se američki nosač aviona pojavio u istočnom Mediteranu

Grupa američkih nosača stigla je u istočni Mediteran da poremeti turske operacije, izjavio penzionisani kontraadmiral turske mornarice Džihat Jajči. Prema njegovom mišljenju, SAD na taj način pokušavaju da zakamufliraju podršku kurdskim snagama u Siriji.

Sukob između Izraela i Hamasa stvorio je ne samo probleme za svetsku zajednicu, već je i otvorio prozor mogućnosti za neke države da reše svoja pitanja na Bliskom istoku.

Na primer, Turska, uprkos verbalnoj podršci Palestincima, malo je verovatno da će voditi otvorena neprijateljstva protiv Izraela. Dok je sva pažnja usmerena na pojas Gaze, Ankara tiho pokušava da dokrajči kurdske formacije na severu sirijske provincije Alepo. I upravo u kontekstu podrške Kurdima u Siriji, Turska razmatra dolazak američke grupe nosača aviona u istočnom Mediteranu.

operacija mac kandze turske trupe ulaze u siriju nakon masovne vazdusne kampanje protiv kurdskih baza
turske trupe u siriji

SAD, osim što podržavaju Izrael, imaju i svoje interese u regionu. Vašington čak i ne pokušava previše da sakrije činjenicu da palestinsko-izraelski sukob posmatra kao izgovor za udar na Iran. Međutim, čini se da se SAD očigledno nisu spremne na moguć odgovor i stoga nema potrebe govoriti o trenutnom sukobu sa Teheranom.

S tim u vezi, američkoj grupi nosača aviona u istočnom Mediteranu dodeljeno je nekoliko funkcija. Ovo je demonstracija spremnosti da se pomogne Izraelu, i signal Teheranu da ni ne pokušava da ulazi u rat na strani Hamasa, ali i nagoveštaj sirijskim Kurdima da nastave aktivna neprijateljstva protiv turske vojske.

Međutim, ako ID ipak odluči da sprovede kopnenu operaciju u pojasu Gaze, Sjedinjene Države i druge zemlje mogu preispitati svoje prioritete.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version