Naslovna Oružje Novo Oružje Poznati američki dron “Sivi Orao” dobija “Orlove Oči”: Novi američki radar će...

Poznati američki dron “Sivi Orao” dobija “Orlove Oči”: Novi američki radar će moći da lovi dronove do 80 km

0
gray eagle
gray eagle
google news

Novi visokotehnološki radar za nadzor kompanije General Atomics Aeronautical Systems, nazvan „Eagle Eye“, poboljšaće sposobnost američke vojske da prati i obara sve kategorije dronova, posebno malih.

Mike Shortsleeve, potpredsednik kompanije za strateški razvoj, rekao je u ponedeljak da su nove bespilotne letelice „Gray Eagle 25M“ sada u proizvodnji sa „Eagle Eye“, najsavremenijim radarom sa sintetičkim otvorom.

Prema General Atomics, radar „Eagle Eye” može da identifikuje veoma male ciljeve do udaljenosti od 80 km.

Nedavni sukobi, kao što su ruska invazija na Ukrajinu i nedavne borbe između Izraela i Hamasa, pokazuju sve veći značaj malih dronova u ratu, rekao je Šortsliv. Hamas je koristio male bespilotne letelice napunjene eksplozivom da iznenadi izraelsku vojsku, kao što smo već pisali.

Pretnja koju predstavljaju bespilotne letelice, sigurno će rasti kako tehnološki napredak kao što su veštačka inteligencija i kompjutersko učenje povećavaju njihove sposobnosti i kako troškovi takvih sistema budu padali, rekao je Šortsliv.

Dron, zbog uštede, služi za osmatranje, a novi radar će koristiti i drugi sistemi

Bespilotna letelica „Gray Eagle” sa novim radarom koristiće se uglavnom za osmatranje, dok će uništavanje ciljeva radije obavljati drugi sistemi usled nižih troškova.

General Atomics vidi radar “Eagle Eye” na dronu “Gray Eagle” koji radi ruku pod ruku sa drugim sistemima kako bi efikasno obarao neprijateljske bespilotne letelice, rekao je Shortsleeve.

Primera radi za Gray Eagle bi bilo izuzetno skupo da prati i obori mali neprijateljski dron višemilionskom raketom. Međutim, dron može da identifikuje metu, da je prati i preda tu metu drugoj platformi protiv bespilotnih letelica koja bi mogla da obori neprijateljsku bespilotnu letelicu jeftinijim oružjem, kao što je top ili oružje usmerene energije.

Na testu u maju, rekao je Shortsleeve, radar Eagle Eye je bio u stanju da otkrije i prati mali dron sa fiksnim krilima napravljen od drveta – mnogo manji nego što bi sistemi na zemlji mogle da ga uoče. Raniji test krajem 2022. koristio je radar za obaranje drona, rekao je General Atomics.

Uključujući i lutajuću municiju, koja je korišćena u velikim razmerama u Ukrajini, takođe bi mogla da bude otkrivena radarom „Eagle Eye“, rekao je on.

Tehnologija koja stoji iza Eagle Eye-a je evoluirala tokom godina, ali rad na programu se dramatično ubrzao u proteklih pet godina, rekao je ovaj stručnjak. Pored vazdušnog prostora, novi radar će moći da prati ciljeve u pomorskom okruženju i na zemlji.

General Atomics očekuje da isporuči prvu tranšu od 12 bespilotnih letelica „Grey Eagle 25M“ opremljenih radarima „Eagle Eye“ američkoj Nacionalnoj gardi u drugoj polovini 2026. godine, rekao je isti izvor.

Gray Eagle 25M

Novi dron „Grey Eagle 25M“ je najnovija evolucija svima dobro poznatog „Gray Eagle“ i, prema General Atomics-u, najsposobniji je dron američke vojske do sada.

Zadržao je jezgro osnovnog modela kome su poboljšani pogon i električna snaga, što je omogućilo ugradnju nekoliko tipova nosivosti nove generacije.

Napredak u elektronskoj minijaturizaciji i standardizaciji i algoritmima za obradu informacija (veštača inteligencija) omogućili su višestruke skupove opreme koja se brzo menja u zavisnosti od misija, među kojima se može navesti prikupljanje informacija u širokom spektru frekvencija (uključujući SIGINT, preko aktivnog radara i optičkih i infracrvenih sredstava), udari sopstvenim oružjem, prenošenjem komunikacija, lansiranjem drugih manjih dronova, brža i dublja integracija sa pilotiranim i bespilotnim letelicama kao i sa kopnenim i morskim timovima.

Zašto SAD neće da naoružaju Ukrajinu dronovima Grey Eagle?

Očekivano, dronovi tipa Gray Eagle, čak ni prve verzije, nisu nikada stigli do ukrajinskih snaga, iako se o tome spekulisalo. Prošle godine, grupa od 16 američkih senatora poslala je šefu Pentagona Lojdu Ostinu pismo u kojem je tražila od Pentagona da pošalje bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C u Ukrajinu.

Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko početkom godine je izjavio da bespilotne letelice sve više postaju jednostavna meta ruske protivvazdušne odbrane, zbog čega su Amerikanci odbili da Ukrajini pošalju bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C.

Dugo se mislilo da su se američki zakonodavci uzdržavali od odobrenja transfera drona Grey Eagle u Ukrajinu iz straha da će poverljiva tehnologija dospeti u ruke Rusije. U novembru 2022, CNN je izvestio da SAD degradiraju dronove za isporuku u Ukrajinu.

mq 1c gray eagle
mq 1c gray eagle

U to vreme, iako se podrazumevalo da će osetljiva tehnologija biti uklonjena iz drona, u izveštaju se navodi da će biti potrebno neko vreme da se dron izmeni do tačke u kojoj će malo toga biti predato neprijatelju ako se sruši na teritoriju pod ruskom kontrolom.

U Sjedinjenim Državama se stvarao medijski zamah za prebacivanje bespilotnih letelica Grey Eagle u Kijev. Komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Ben Hodžis (sada već bivši), rekao je ranije početkom godine da je dron jedno od ključnih oružja koje je potrebno Kijevu. Ništa od ovoga se na kraju nije dogodilo, dok ruski sistemi elektronskog ratovanja nastavljaju da dominiraju na frontu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version