Naslovna Novosti Uništavanje izraelskog tenka Merkava protivoklopnim sistemom Kornet zabeleženo na snimku

Uništavanje izraelskog tenka Merkava protivoklopnim sistemom Kornet zabeleženo na snimku [VIDEO]

0
unistavanje izraelskog tenka merkava protivoklopnim sistemom kornet zabelezeno na snimku
unistavanje izraelskog tenka merkava protivoklopnim sistemom kornet zabelezeno na snimku
google news

Prema video materijalima koji su se pojavili, izraelski tenk Merkava je uništen protivtenkovskim raketnim sistemom Kornet. Incident poput ovog na video snimku je postao još jedan povod za diskusiju o relevantnosti i efikasnosti tradicionalnih metoda upotrebe tenkovskih snaga u sadašnjoj fazi sukoba u svetu.

Treba napomenuti da se tenkovi Merkava dugo smatraju jednim od najzaštićenijih i tehnološki najnaprednijih. Međutim, pojava i proliferacija precizno vođenog oružja, kao što su protivtenkovski raketni sistemi i bespilotne letelice, značajno menjaju okruženje na bojnom polju.

Prema nezvaničnim podacima, ovo je već osmi tenk uništen na teritoriji Izraela, a uništavanje ove opreme se vrši na veoma velikim udaljenostima – oko 5-7 kilometara.

Uzimajući u obzir podatke palestinskih i libanskih izvora, a uzimajući u obzir podatke palestinskih i libanskih izvora za napade su korišćeni protivtenkovski raketni sistemi Kornet.

Počev od prošle subote, kada je izbio izraelsko-palestinski sukob, arapski televizijski kanali su javili da su, pored uništenih, čuveni izraelski tenkovi Merkava pali i u ruke Palestinaca.

Reč je o nekoliko jedinica, a prema nizu izvora i do 14 tenkova izraelske proizvodnje. Još nekoliko tenkova je uništeno i u napadima palestinskih dronova.

Međutim, mnogi stručnjaci su sada zbunjeni drugim pitanjem: nakon što ih Hamas zarobi, tenkovi Merkava mogu se pojaviti na raspolaganju Iranu. Najverovatnije će to biti slučaj.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Protivtenkovski raketni sistem Kornet, koji je razvio Konstruktorski biro Šipunov iz Tule (odeljenje Holding kompanije High Precision Sistems), dizajniran je za gađanje tenkova i drugih oklopnih vozila, uključujući borbena vozila sa savremenim reaktivnim oklopom.

NATO kodno ime za Kornet je AT-14 Spriggan. Protivtenkovsko oružje ima dnevni radni domet od 100 do 5.500 metara i noćni operativni domet do 3.500 metara. 

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

kornet-em
kornet-em

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

kornet
kornet

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version