Naslovna Novosti Izraelski tenkovi Merkava mogu biti prebačeni u Iran nakon što su ih...

Izraelski tenkovi Merkava mogu biti prebačeni u Iran nakon što su ih zarobile snage Hamasa

1
merkava barak
merkava barak
google news

Juče su palestinske formacije pokreta Hamas i niza savezničkih organizacija iznenada izvršile invaziju na izraelsku teritoriju. Koristeći faktor iznenađenja, palestinske trupe su preuzele kontrolu nad nizom naselja koja se graniče sa pojasom Gaze i čak zauzele vojnu bazu.

Arapski televizijski kanali su kasnije javili da su čuveni izraelski tenkovi Merkava pali u ruke Palestinaca. Reč je o nekoliko, a prema nizu izvora i 14 tenkova izraelske proizvodnje. Još nekoliko tenkova je verovatno uništeno u napadima palestinskih dronova.

Međutim, mnogi stručnjaci su sada zbunjeni drugim pitanjem: nakon što ih Hamas uhvati, tenkovi Merkava mogu se pojaviti na raspolaganju Iranu. Najverovatnije će to biti slučaj.

Iranski stručnjaci mogu da prouče „punjenje“ tenkova, uzorke oklopa za naknadno proučavanje u dve svrhe – prvo, da razviju efikasnije načine za suprotstavljanje takvim tenkovima, i drugo, da kopiraju i sami primene najbolja rešenja.

Naravno, biće prilično teško isporučiti čitave tenkove iz pojasa Gaze u Iran. Ali ako govorimo konkretno o pojedinačnim delovima i opremi, onda ovde nema posebnih poteškoća. Na primer, sve ovo može da se izvozi preko drugih arapskih zemalja.

Međutim, jučerašnji napad palestinskih snaga u velikoj meri je razotkrio mitove o „nepobedivosti“ izraelske vojske i „nepovredivosti“ tenka Merkava.

Mora se odati priznanje palestinskim jedinicama Hamasa; oni su se veoma dobro pripremili za svoju operaciju, ali ostaje da se utvrdi zašto je izraelska obaveštajna služba, i politička i vojna, „prespavala“.

Izraelski tenkovi Merkava

Merkava je glavni tenk izraelskih snaga od 1980. Poslednjih godina, Izraelska vojska je većinu modela Merkava Mark 3 zamenila modernijim Mark 4, predstavljenim 2003.

Izraelsko ministarstvo odbrane i Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su u septembru novi tenk Merkava Barak. Prva oklopna vozila, koja je izraelsko Ministarstvo odbrane nazvalo „tenkovima Merkava 5. generacije”, isporučena su 52. oklopnom bataljonu 401. brigade.

izraelski vojnici ucestvuju u vojnoj vezbi sa tenkovima merkava mark 3
izraelski vojnici ucestvuju u vojnoj vezbi sa tenkovima merkava mark 3

Barak će na kraju postati glavni tenk izraelskih odbrambenih snaga. Kratku istoriju uspona vojne industrije Izraela, možete pročitati ovde.

1 KOMENTAR

  1. Lično sam ubeđen da ništa izraelska obaveštajna služba nije “prespavala”, kako ovde piše. Mislim da je ona ovo sve i napravila, kako bi imala opravdanje za etničko čišćenje tog napaćenog naroda, što ćemo uskoro videti da se događa (a možda i nećemo videti, ali če se desiti)…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version