Naslovna Novosti Izrael predstavio tenk Merkava Barak, pete generacije: Zapovednik dobija šlem sličan onom...

Izrael predstavio tenk Merkava Barak, pete generacije: Zapovednik dobija šlem sličan onom kod pilota lovaca

1
merkava barak
merkava barak
google news

Izraelsko ministarstvo odbrane i Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su u utorak novi tenk Merkava Barak. Prva oklopna vozila, koja je izraelsko Ministarstvo odbrane nazvalo „tenkovima Merkava 5. generacije”, isporučena su 52. oklopnom bataljonu 401. brigade.

Tenk Merkava Barak su zajednički razvili Direkcija za oklopna vozila izraelskog Ministarstva odbrane, Kopnene snage i Oklopni korpus Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

עידן הברק בפתח: מה בינה מלאכותית עושה בטנק?

U pitanju je kombinacija sistema koje je razvilo nekoliko izraelskih odbrambenih kompanija, uključujući Elbit Sistems, Rafael i Elta, podružnicu Israel Aerospace Industries.

Izraelsko ministarstvo odbrane i Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su u utorak novi tenk Merkava Barak nakon pet godina razvoja, piše The Times of Israel.

Prvi modeli onoga što je ministarstvo nazvalo „borbenih tenkova Merkava 5. generacije“ isporučeni su 52. oklopnom bataljonu 401. brigade.

Ministarstvo odbrane Izraela i Odbrambene snage Izraela su 2015. godine započele istraživanje razvoja novog tenka, a stvarni razvoj je počeo 2018. Godine 2020. obavljena su početna ispitivanja, a poslednjih meseci su isporučeni prvi tenkovi u IDF.

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tenkovi Merkava Barak opremljeni nizom najsavremenijih senzora za otkrivanje ciljeva, a informacije se mogu deliti između tenka i drugih vojnih oklopnih vozila, što će biti „prava revolucija na bojnom polju”.

Tenk Merkava Barak dobija rendgenski sistem IronVision

Zapovednik tenka biće opremljen šlemom koji je razvio Elbit, sličan šlemu pilota lovca, koji mu daje pun pogled na okolinu i prikazuje relevantne informacije o svemu što se dešava u okruženju.

Elbit je rekao da ovaj šlem, nazvan IronVision, “generiše sliku koja omogućava posadi da ‘vidi kroz oklop vozila'” i da će pomoći vojnicima da “prevaziđu inherentna ograničenja vidljivosti uz poboljšanje efikasnosti i bezbednosti misije”.

ironvision na tenku merkava
ironvision na tenku merkava

„Sistem će omogućiti skeniranje od 360 stepeni pomeranjem glave i lociranjem ciljeva u realnom vremenu uz pomoć sposobnosti veštačke inteligencije“, saopštilo je ministarstvo.

Elbit je razvio poboljšane nišane kao i napredniji sistem noćnog osmatranja za tenkove Barak u poređenju sa prethodnim modelima Merkava. Odbrambena kompanija je takođe obezbedila novi korisnički interfejs za tenkove, zasnovan na ekranu osetljivom na dodir, koji prikazuje informacije relevantne za svakog pojedinačnog člana posade.

Ovi sistemi omogućavaju vojnicima da se bore dok je tenk potpuno zatvoren, bez otvora, za razliku od prethodnih modela Merkava, gde bi zapovednik tenka bio ranjiv na spoljne faktore.

Merkava Barak dobija sistem aktivne zaštite Windbreaker

Tenkovi Barak takođe uključuju napredni protivraketni odbrambeni sistem, Windbreaker, koji je razvio Rafael, koji je trenutno raspoređen na starijim modelima tenka Merkava i oklopnih transportera Namer.

Windbreaker, koji je izvan Izraela poznata kao „Trophy sistem“, detektuje neprijateljsku vatru, izračunava ugao i vreme udara projektila. Domet je kratak da ne bi ugrozio pešadiju, a sistem je efikasan protiv protivtenkovskih projektila, RPG-ova i drugih sličnih projektila.

Od prve upotrebe u realnim borbenim uslovima 2011. godine, sistem Trophy je korišćen bezbroj puta, u potpunosti dokazavši svoju korisnost kroz visok nivo zaštite koji je pružao vojnicima u vojnim vozilima opremljenim takvim sistemom aktivne zaštite.

Prema kompaniji Rafael, sistem Trophy je podvrgnut više od 5.000 testova i akumulirao je više od milion radnih sati.

merkava barak u akciji
merkava barak u akciji

Ministarstvo je saopštilo da je vatrena moć tenkova Barak takođe dobila “značajno poboljšanje”, povećavajući njihovu “smrtonosnost”. Sistem za kontrolu vatre, koji je razvio Elbit, omogućava da tenk precizno dejstvuje i danju i noću.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da je “simbolično” da se tenk najavljuje pošto Izrael obeležava 50 godina od rata 1973. protiv Egipta i Sirije koji se odigrao bas na njima sveti Jom Kipur.

Merkava je glavni tenk izraelskih snaga od 1980. Poslednjih godina, Izraelska vojska je većinu modela Merkava Mark 3 zamenila modernijim Mark 4, predstavljenim 2003. Barak će na kraju postati glavni tenk izraelskih odbrambenih snaga. Kratku istoriju uspona vojne industrije Izraela, možete pročitati ovde.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version