Naslovna Novosti Čega se Šolc uplašio? Ukrajina uskoro neće videti Nemačke krstareće rakete Taurus,...

Čega se Šolc uplašio? Ukrajina uskoro neće videti Nemačke krstareće rakete Taurus, već samo PVO sisteme

0
olaf solc
olaf solc
google news

Sve je izvesnije da Nemačka u bliskoj budućnosti ne planira da snabdeva Ukrajinu krstarećim raketama Taurus, na čemu ukrajinska vojska potencira već mesecima.

Nemačko, pro-američko glasilo Bild prenosi diskusiju sa sastanka iza zatvorenih vrata Komiteta za spoljne poslove, strukture u Bundestagu koja ima tešku reč o spoljnoj politici vlade, posebno u pripremi važnih spoljnopolitičkih odluka i bezbednosti.

Jedan od članova Komisije preslišao je Olafa Šolca zašto Francuska i Britanija isporučuju vođene rakete, a Nemačka još ne. Prema izvorima koji su prisustvovali diskusiji, odgovor nemačkog kancelara daje premalo nade na temu isporuke raketa Taurus.

Šolc je na sastanku navodno odgovorio da dve zemlje koje su već poslale Scalp i Storm Shadow „mogu da urade nešto što nama nije dozvoljeno, tako da o tome nema govora”.

Prema Šolcu, Britanija i Francuska takođe obezbeđuju ukrajinskoj vojsci geolocirane podatke o ciljevima pogođenim projektilima, a Britanija čak ima i svoje osoblje na terenu, tvrdi Bild.

Pored logističkih komplikacija, zvaničnici nemačke vlade izrazili su zabrinutost da bi krstareće rakete Taurus mogle da pogode Kerčki most na Krimu.

Deo nemačke političke elite, međutim, snažno podržava isporuku raketa Taurus. Veoma čvrstu izjavu u vezi s tim dala je šefica odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman (FDP), koja je u intervjuu za Evropsku pravdu izjavila da Ukrajinci “imaju pravo na samoodbranu i da mogu da napadaju mete čak i u Rusiji, prema normama međunarodnog prava”.

taurus kepd 350
taurus kepd 350

Rakete Taurus imaju domet do 500 kilometara, zahvaljujući čemu bi teoretski mogle da pogode ciljeve duboko unutar ruske teritorije. Oni su takođe sposobni da efikasno unište teško utvrđene ciljeve kao što su vojni bunkeri ili skladišta.

Nemačka vojska ima 600 raketa Taurus, ali nisu sve spremne za upotrebu i stoga bi neke trebalo da budu popravljene. Kako prenose nemački mediji, od ukupno 600 samo oko 150 ih je spremnih za upotrebu.

Blago neposlušna, Nemačka ipak obećava Ukrajini PVO sisteme Geparde i IRIS-T

Umesto Taurus raketa, Nemačka bi mogla da pruži dodatnu podršku u PVO. Nemačka vlada planira da Ukrajini obezbedi dodatnu PVO opremu kako bi “zaštitila pošiljke žitarica od ruskih napada”, piše Blumberg.

„Berlin će poslati dodatni sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T i više od 10 protivvazdušnih sistema Gepard, koji će obezbediti pokriće za robu koja ide ka Rumuniji duž južne obale zemlje“, navodi se u publikaciji koja kao i obično citira anonimne izvore.

Očekuje se da će oružje stići u Ukrajinu do kraja ove godine. Što se tiče IRIS-T, stvari su komplikovanije – sistemi moraju da se proizvedu pa će tek onda biti isporučeni Ukrajini.

plen ili mamac rusija tvrdi da je dronom unistila nemacki pvo sistem iris t ukrajinske vojske u hersonu
Ruski dron udara u nemacki PVO sistem IRIS-T ukrajinske vojske u Hersonu

Nemački poslanik Markus Faber, koji je član odbora za odbranu u Donjem domu parlamenta, potvrdio je da će Ukrajina dobiti više IRIS-T sistema i Gepard instalacija, kao i municiju.

Taurus projektili

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA. Tako varijante Storm Shadow/Scalp namenjene opremanju britanskih/francuskih oružanih snaga imaju domet od preko 500 km, pri čemu je izvozna varijanta ograničena na 250 – 300 km.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije Taurus Sistems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dinamics AB sa 33 odsto).

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime