Naslovna Novosti Od kada je PVO sistem Patriot uništen ruskim hipersoničnim napadima, SAD zaustavile...

Od kada je PVO sistem Patriot uništen ruskim hipersoničnim napadima, SAD zaustavile nove isporuke Ukrajini

0
rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini
rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini
google news

Sjedinjene Države oklevaju da prebace više sistema PVO Patriot u Ukrajinu. Razlog tome je pre svega napad iz maja meseca u kojem je Rusija upotrebila hipersoničnu raketu H-47 Kindžal da pogodi i onesposobi sistem PVO Patriot.

U svom intervjuu sa Jutjuberom Stivenom Gardnerom, bivši agent CIA-e Lari Džonson govorio je o raznim temama vezanim za rat Rusije i Ukrajine, uključujući nevoljnost Sjedinjenih Država da prebace sisteme PVO Patriot u Ukrajinu.

Ex-CIA: Putin Is MOBILIZING A Massive Military Assault

Neizvesnost oko toga da li će Sjedinjene Države nastaviti sa daljim isporukama američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini izazvala je značajnu diskusiju.

Džonson je ukazao da ova neizvesnost potiče od uništenja Patriot baterije američke proizvodnje od strane ruske hipersonične rakete Kindžal.

Sjedinjene Države su čvrsto podržavale Ukrajinu, aktivno su se angažovale u naporima da se poboljšaju kapaciteti protivvazdušne odbrane Ukrajine. Međutim, prema Džonsonu, trenutni pravac podrazumeva obezbeđivanje Kijevu manje moćnih i isplativih sistema naoružanja.

On je sugerisao da je ova promena vođena zabrinutošću koja proističe iz uspešnog ciljanja i štete koju je ruska raketa Kindžal nanela kompleksu Patriot u maju 2023.

„Nismo čuli nikakve vesti o Patriotu mesecima. Poslat je u Ukrajinu; dignut je u vazduh. Čini se da je ili uništen ili je na popravci, ali ne učestvuje na bojnom polju“, rekao je Džonson.

patriot
patriot

Šaljemo Ukrajincima još sistema PVO, ali ne šaljemo Patriote“, istakao je on.

U maju je ruski hipersonični raketni napadi oštetili su dve komponente sistema protivvazdušne odbrane Patriot, ali prema rečima američkih zvaničnika, on je navodno ostao operativan i nije se gasio isključio.

Združene američko-ukrajinske tvrdnje u vezi sa incidentom su se kretali od potpunog poricnja svega do tvrdnje da su oborili čak i više raketa Kindžal nego što je Rusija lansirala tu noć.

Kasnije su Sjedinjene Države ipak izjavile da je sistem popravljen i da je navodno opet u potpunom operativnom stanju.

Dok se sistem Patriot izvozi u brojne zemlje, Sjedinjene Države i njihovi saveznici nemaju višak ovih sistema. Oni se smatraju izuzetno vrednom imovinom koja se mora pažljivo dodeliti čak i maksimalno pokornim “saveznicima”, s obzirom na pretnje koje dolaze iz različitih globalnih žarišta.

U međuvremenu, Džonson je takođe izrazio zabrinutost da su SAD poslale tenkove Abrams u Ukrajinu i da bi se oni na kraju mogli suočiti sa uništenjem na bojnom polju.

patriot
patriot

On je tvrdio da su ovi tenkovi američke proizvodnje teški i da nisu skrojeni za operacije na ukrajinskom pozorištu. Pored toga, ukrajinske snage verovatno nisu imale dovoljno obuke ili iskustva da efikasno koriste ove tenkove.

Dva PVO raketna sistema Patriot pogođena u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane je u maju mesecu ove godine već dva puta pogodilo raketni sistem Patriot u Kijevu. Pentagon je nakon pogotka prvog sistema već 18. maja izvestio da je sistem navodno popravljen.

satelitski snimak 18 maja
satelitski snimak 18 maja

Odmah nakon događaja su se pojavili prvi satelitski snimci sa mesta prvog napada na ukrajinske PVO sisteme Patriot.

Rusi su odmah zatim ismejali uništene američke odbrambene sisteme u Ukrajini. Da će se raketni sistem Patriot pokazati kao laka meta ruskih napada, već smo pisali i pre ruskih potvrđenih pogodaka.

Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version