Naslovna Novosti Nova ruska raketa PVO sistema S-400 će biti specijalizovana za dejstvo protiv...

Nova ruska raketa PVO sistema S-400 će biti specijalizovana za dejstvo protiv kopnenih ciljeva

3
spvo sistem s 400
spvo sistem s 400
google news

Dmitrij Medvedev je 29. septembra posetio poligon Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti, gde je izvršeno probno lansiranje „nove modernizovane visokoprecizne rakete“.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije objavio je video sa poligona na svojoj stranici na društvenoj mreži „Vkontakte“. Video je propratio izjavom da je “prisustvovao probnom lansiranju nove modernizovane udarne rakete visoke preciznosti. Njeno testiranje će se nastaviti“.

Prema njegovim rečima, Rusija stiče važna iskustva na frontu u Ukrajini, boreći se protiv protivnika koji raspolaže najsavremenijim naoružanjem. Novi model rakete, naglasio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti, dizajniran je specijalno za upotrebu u zoni Severnog vojnog okruga.

Ima poboljšane karakteristike, posebno povećan domet leta, povećanu preciznost i pojačanu bojevu glavu. Ranije je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da Rusija treba da poveća izdatke za odbranu.

Svoj stav je objasnio činjenicom da ta zemlja danas ne samo da sprovodi „specijalnu operaciju“ u Ukrajini, već je i u stanju hibridnog rata koji je protiv nje pokrenut.

Prve analize snimka ukazivale su da se radi o ispitivanju rakete lansirane sa standardne platforme 51P6 S-400 „Trijumf“ (40R6). Reči Medvedeva su protumačene tako da se radi  PAV 48N6 moguće adaptiranoj u balističku raketu, odnosno, PAV S-400 u neku vrstu operativno-taktičkog sistema.

No, kasnije su zaključci analiza donekle promenjeni. Naime, iskustvo upotrebe zastarelih protivvazdušnih raketa 5B55 sa lansera PVO raketa S-300 protiv kopnenih ciljeva, iako se smatralo uspešnim, zbog male preciznostii dometa, pokazalo se nezadovoljavajućim.

To je dovelo do razvoja nove rakete za sistem protivvazdušne odbrane S-400, posebno „skrojene“ za gađanje kopnenih ciljeva.

Tako će potencijalno svaki protivvazdušni raketni divizion S-400 biti sposoban da efikasno pogađa ne samo vazdušne, već i kopnene ciljeve, pri čemu će biti naoružan lanserima dvostruke namene.

S-400 Trijumf

Na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu, S-400 zauzima prvo mesto.

S-400 Trijumf, ranije poznat kao S-300 PMU-3, je sistem protivvazdušnog naoružanja koji je 1990-ih u Rusiji razvio Centralni konstruktorski biro Almaz kao modernizacija porodice S-300. U službi je Oružanih snaga Ruske Federacije od 2007. godine. 

ruski pvo sistemi s 400 foto ap
ruski pvo sistemi s 400 foto ap

S-400 koristi četiri rakete: veoma dugog dometa 40N6 (400 km), dugog dometa 48N6 (250 km), srednjeg dometa 9M96E2 (120 km) i 9M96E kratkog dometa (40 km). Čak i The Economist je 2017. opisao S-400 kao „jedan od najboljih sistema protivvazdušne odbrane trenutno postojećih“.

Jedan sistem koji sadrži do 8 divizija može da kontroliše do 72 lansera, sa maksimalno 384 projektila (uključujući rakete sa dometom manjim od 250 km). Rakete se lansiraju pomoću gasnog sistema iz lansirnih cevi do 30 metara u vazduh pre nego što se raketni motor zapali, čime se povećava maksimum i smanjuje minimalni domet.

U aprilu 2015. izvedena je uspešna probna raketna testiranja na meti u vazduhu na udaljenosti od 400 km; 40N6 dugog dometa možda mogu da drže samo dve rakete umesto tipičnih četiri zbog svoje veće veličine.

Drugi test je zabeležio raketu 9M96 pomoću aktivnog radara za samonavođenje, koja je dostigla visinu od 56 km. Sve rakete su opremljene bojevom glavom usmerenom na eksploziju, što povećava verovatnoću potpunog uništenja ciljeva.

S-400

Ruske protivvazdušne raketne trupe su 2016. godine dobile nove vođene rakete za sisteme PVO S-300 i S-400. Protivvazdušni raketni sistem dizajniran za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih projektila, može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva. S-400 je sposoban da presreće krstareće rakete u dometu od oko 40 km.

Radar i oprema 96L6I rade odvojeno (100 metara), izvozna verzija 96L6E2 ima mogućnost praćenja maksimalno 100 ciljeva. Maksimalna visina za otkrivanje cilja je 100 km i to sa svih strana. Sposobnost detekcije krstarećih projektila i stelt.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version