Naslovna Novosti Bivši britanski ministar odbrane: „Starost ukrajinske vojske je preko 40 godina“, Kijev...

Bivši britanski ministar odbrane: „Starost ukrajinske vojske je preko 40 godina“, Kijev da poveća mobilizaciju

5
ben volas britanski bivsi ministar odbrane 1 1
ben volas britanski bivsi ministar odbrane 1 1
google news

Sada već bivši britanski ministar odbrane Ben Volas kaže da je „došlo vreme“ da Ukrajina preispita razmere mobilizacije u Ukrajini.

U uvodniku potpisanom za britansko glasilo Telegraf, bivši ministar daje kratku analizu trenutne situacije i objašnjava šta Zapad i Ukrajina moraju da urade kako Putin ne bi dobio ovaj rat.

Za razliku od slučaja avganistanske države, koja je propala za nekoliko sati, Ukrajina je na suprotnom polu.

Volas podseća na neočekivanu reakciju ukrajinskog naroda na rusku invaziju. „Muškarci i žene ukrajinske vojske pokazuju nam još jednom u NATO-u koliko smo ih potcenili.

Međutim, Volas primećuje da je prosečna starost ukrajinskih vojnika na frontu preko 40 godina.

„Razumem želju predsednika Zelenskog da sačuva mlade ljude za budućnost, ali istina je da Rusija tajno mobiliše celu zemlju“, tvrdi on.

Prema Volasovim rečima, Putin zna da će mu „prekid dati vremena da izgradi novu vojsku“.

sunak i zelenski
sunak i zelenski

„Dakle, kao i Britanija 1939. i 1941. godine, možda je vreme da se ponovo proceni stepen mobilizacije Ukrajine“, piše on.

Putin se oslanja na dve stvari: na produženje rata i nedostatak jedinstva evropskih država

Ovaj rat se može dobiti. Vladimir Putin ne uspeva: „Njegova vojska je izgubila preko 2.500 tenkova, 6.500 oklopnih vozila i skoro 300.000 mrtvih ili ranjenih. Nijedan komandant koji je predvodio velike ruske jedinice u Ukrajini još uvek nije na funkciji“, tvrdi Volas.

Najveći problem, prema rečima bivšeg ministra odbrane, je u taboru pristalica Ukrajine.

“Putin očajnički razume poslednje dve stvari koje mogu da ga spasu – vreme i podelu međunarodne zajednice”. Volas verovatno međunarodnom zajednicom smatra kolekivni Zapad, te dodaje: „Britanija može učiniti nešto u vezi s jednim i sa drugim. Moramo da pomognemo Ukrajini da zadrži svoj zamah – a to će zahtevati više municije, ATACMS i Storm Shadow”. O kakvom zamahu je reč, gospodin Volas nije razjasnio.

Ben Volas uvređen podneo ostavku

Nakon što je iz američkih centara moći doneta odluka da se Jensu Stoltenbergu funkcija generalnog sekretara NATO-a produži na još godinu dana, Ben Volas je podneo ostavku na mesto britanskog ministra odbrane.

Po svemu sudeći, Volas je ovo učinio razočaran Jensovim produžetkom mandata, sobzirom da je bilo planirano da on preuzme mesto generalnog sekretara NATO.

„To se neće dogoditi“, rekao je Volas za The Economist u intervjuu objavljenom još u junu mesecu, upitan da li će zameniti Stoltenberga.

Britanski šef odbrane se u svojim poslednjim mesecima na toj funkciji predstavljao za naslednika šefa NATO-a, pri čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo na čelu pružanja zapadne podrške Ukrajini.

volas i stoltenberg
volas i stoltenberg

Volas je za ovaj magazin rekao da su SAD pod predsednikom Džoom Bajdenom želele da sadašnji šef Jens Stoltenberg, Norvežanin koji je na toj funkciji od 2014, ostane na toj funkciji — odlažući odluku o nasledniku do sledeće godine.

Stoltenbergov mandat je više puta produžen pošto je Zapad koordinirao svoju pomoć Ukrajini nakon napada Kremlja.

Pojedini mediji nazivaju Stoltenberga „neophodnim birokratom“ i to s razlogom. Politolozi navode da je Vašington želeo da Stoltenberg ostane na funkciji do predsedničkih izbora 2024. ili čak i duže jer je on za njih prikladna osoba.

5 KOMENTARA

  1. Pa,onda posaljes svoje ukucane i rodake,koji su ispod 40g i pomognes kurc****cu. AGLOSANKSONSKA BA**A.
    Dali vi u opste imate ogledalo?
    Pa toliko ste od***n i lji***vi,da se gadite celoj planeti. Masnih okovratnika,celavi, bre****zi i og****n.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version