Naslovna Novosti Turski avioni bombardovali kurdske baze u severnom Iraku kao odgovor na napad...

Turski avioni bombardovali kurdske baze u severnom Iraku kao odgovor na napad u Ankari

0
turski f 16
turski f 16
google news

Turska je u nedelju uveče izvela vazduhoplovne napade koji su gađali nekoliko sektora u autonomnom Kurdistanu u severnom Iraku, a Ankara je potvrdila da je gađala 20 ciljeva koje su koristili kurdski borci PKK, prenosi AFP.

Udari u severnom Iraku usledili su nekoliko sati nakon što je bombaš samoubica detonirao eksplozivnu napravu u blizini ulaza u tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Avioni turske vojske bombardovali su delove regiona Bradost i selo Badran oko 20:20“, rekao je za AFP Ihsan Čelabi, gradonačelnik obližnjeg grada Sidakan koje se nalazi na granici sa Turskom i Irakom.

Tursko ministarstvo odbrane je u saopštenju priznalo da je izvelo vazdušnu operaciju u severnom Iraku kako bi neutralisalo PKK, Kurdistansku radničku partiju, koju je Ankara klasifikovala kao terorističku grupu.

Kurda ima oko 35 miliona i žive pretežno u delovima Turske, Sirije, Iraka i Irana ali i u SAD i pojedinim severnim zemljama Evrope.

„Vazdušna operacija izvedena je u regionima Metina, Hakurk, Kandil i Gara u severnom Iraku 1. oktobra u 21:00 da bi se neutralisala PKK i drugi teroristički elementi, da bi se sprečili teroristički napadi iz severnog Iraka na naše stanovništvo i na naše organe za sprovođenje zakona, te da osiguramo bezbednost naših granica“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva odbrane.

Ministarstvo navodi da je uništeno “20 meta koje su koristili teroristi”.

Bombaški napadi su usledili nakon samoubilačkog napada PKK u Ankari, koji je gađao sedište policije u srcu glavnog grada i povredio dve osobe.

U Iraku, kurdski emiter Rudav izvestio je na svojoj veb stranici o vazdušnim napadima na visove planine Kandil, koja se tradicionalno smatra uporištem PKK u blizini granice sa Iranom.

Predsedništvo autonomnog Iračkog Kurdistana, koje održava bliske veze sa turskim vlastima, osudilo je teroristički napad u Ankari, izjavivši da “terorizam i nasilje predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti”. Dok je u Bagdadu Ministarstvo spoljnih poslova osudilo „terorističku eksploziju“.

Turska vojska redovno pokreće kopnene i vazduhoplovne vojne operacije protiv boraca PKK i njihovih položaja u severnom Iraku, Kurdistanu ili planinskom regionu Sindžar.

Tokom proteklih 25 godina, Turska je postavila nekoliko desetina vojnih baza u Iračkom Kurdistanu za borbu protiv grupe PKK, koja ima uporište u regionu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version