Naslovna Novosti Ponovo aktuelno pokretanje programa MGCS, poznatijeg kao “Eurotenk”, prioritet za Francusku i...

Ponovo aktuelno pokretanje programa MGCS, poznatijeg kao “Eurotenk”, prioritet za Francusku i Nemačku

0
mgcs koncept
mgcs koncept
google news

Ministri odbrane Francuske i Nemačke očekuju nastavak pregovora o programu MGCS (Main Ground Combat Sistem, Glavni Kopneni Borbeni Sistem), poznatijem kao „Eurotenk”.

Jedan od razloga zašto program “budućeg evropskog tenka” nije napredovao jesu nesuglasice između kompanija Rheinmetall i Nexter.

Sada će se verovatno nastaviti razgovori između dve strane za pokretanje programa 2024. godine, nakon čega bi inicijativi mogle da se pridruže i druge evropske zemlje.

Italija, Holandija i druge evropske države program MGCS (Main Ground Combat Sistem), pokrenule su 2017. godine na inicijativu Nemačke, rekao je u četvrtak nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na konferenciji za novinare u vazduhoplovnoj bazi Evre, zapadno od Pariza.

Postoji mogućnost da bi se nacije mogle pridružiti kao “posmatrači” kao prvi korak, rekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu. Najviši nemački i francuski vojni lideri su u pregovorima sa italijanskim oružanim snagama, koje imaju svoje zahteve za razvoj nove taktike, rekao je ministar, prenosi američka publikacija Difens Njuz.

mgcs koncept
mgcs koncept

Zvaničnici nemačkog ministarstva odbrane su pre dve godine razmatrali privlačenje više evropskih partnera da budu deo projekta budućeg francusko-nemačkog glavnog borbenog tenka (MGCS), poznatijeg pod nazivom „Eurotenk“.

Berlin i Pariz će ostatak godine provesti u izradi specifikacija projekta nakon što su vojni šefovi dve zemlje izvestili o operativnim zahtevima za zamenu nemačkih Leopard 2 i francuskih Leclerc tenkova.

Ovo će obe vlade staviti u poziciju da podrže svoje vojne ciljeve, jer se od svih kompanija uključenih u projekat MGCS očekuje da nametnu sopstvene ideje za raspoređivanje tenkova sledeće generacije kada pregovori počnu, rekao je Pistorijus.

Sporazum o operativnim zahtevima „pokazuje u kojoj meri, u suštini, to neće biti novi Leopard i neće biti novi Leclerc“, rekao je Lekornu. „Tehnološki napredak će biti značajan.”

Krauss-Maffei Wegmann i Francuzi u Nexter su bili veoma aktivni u smislu spajanja na nivou vojno-industrijskog konglomerata, čak su se oprostili i od sopstvenih brendova i zamenili ih imenom KNDS.

Kao što smo spomenuli u uvodu, osnovna za neslaganje je da Francuska želi tenk koji se lako može transportovati vazduhoplovnim putem, zapravo lako oklopno vozilo, dok Nemačka želi potomak Leoparda 2 – teškog tenka.

mgcs
mgcs

Činjenica da dve zemlje nisu našle zajednički dizajn za „budući evropski tenk” dovela je do obustave projekta MGCS.

Prema francuskom ministru odbrane, budući tenk bi ušao u rad u periodu između 2040-2045. Francuski ministar je rekao da se nada da će prvi ugovori biti potpisani 2024. godine.

Ostale zainteresovane zemlje EU biće pozvane da se pridruže projektu tek nakon što Francuska i Nemačka definišu specifikacije budućeg tenka, navodi Lekornu.

Budući tenk će biti modularan, uključujući platforme koje mogu biti ili sa posadom ili automatizovane, rekao je francuski ministar. Pored klasičnog topa, tenk bi imao i “elektromagnetno oružje, sisteme za elektronsko ratovanje i lasersko oružje”, rekao je ministar.

Tenk koji je rezultat projekta MGCS imaće reaktivni sistem zaštite od teških pogodaka, ali i dronove za zaštitu tenka, sisteme veštačke inteligencije za razmenu informacija, a tehnološki skok u pogledu sajber bezbednosti biće „apsolutno kolosalan“, najavio je Lekornu.

mgcs tenk
mgcs tenk

Podsetimo, pre manje od 20 dana, Nemci, Španci, Italijani i Šveđani su potpisali sporazum o stvaranju novog evropskog tenka, međutim bez Francuza. Zanimljivo je da među proizvođačima novog glavnog borbenog tenka tada nije bilo Francuske, koja je jedina od retkih evropskih zemalja koja samostalno proizvodi gotovo sve vrste naoružanja i vojne opreme.

Zbog kašnjenja u programu MGCS, tenk LECLERC će biti predmet još jedne modernizacije, čiji puni obim neće biti poznat do 2025. godine, piše francuska publikacija FOB.

Međutim već se može pretpostaviti da će to uključivati: „Redizajniranje, posebno, nekih nišana, ali i dodavanje elemenata koji povećavaju preživljavanje i agresivnost, kao što su sistemi aktivne zaštite „hard kill“ i „soft kill“ ali i 120 SHARD protivtenkovska raketa koju su razvili stručnjaci za municiju KNDS.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version