Naslovna Novosti Švedska je ukrajinskim oružanim snagama prebacila 10 tenkova Stridsvagn 122

Švedska je ukrajinskim oružanim snagama prebacila 10 tenkova Stridsvagn 122 [Leopard 2A5]

0
stridsvagn 122 svedska verzija leopard 2a5
stridsvagn 122 svedska verzija leopard 2a5
google news

U okviru pružanja vojne pomoći Ukrajini, Švedska je Kijevu prebacila deset tenkova Stridsvagn 122, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove kraljevine.

Tenk Stridsvagn 122, kao švedska verzija tenka Leopard 2, jedna je od najsavremenijih modifikacija ove vrste vojne opreme. Pretpostavlja se da je po svojim karakteristikama verzija Stridsvagn 122 ekvivalentna verziji Leopard 2A5.

Poznato je da Švedska ima veoma velike zalihe tenkova Stridsvagn 122, a postoji mogućnost da Stokholm popuni zalihe borbenih vozila koje je Kijev izgubio u okviru neuspele kontraofanzive.

Istovremeno, ukrajinska upotreba tenkova Leopard 2 pokazala je njihovu veoma veliku ranjivost na bojnom polju. Švedsko vozilo se razlikuje od Leoparda 2A5 po francuskim dispenzerima dima GALIX, različitim kantama za skladištenje i debljim otvorima za posadu.

Švedska inače isporučuje Ukrajini tenkove Leopard 2A5, borbena vozila CV90 i haubice Archer. Ukrajinsko vojno osoblje, koje su obučavali predstavnici švedskih oružanih snaga, vratilo se u Ukrajinu u prvoj polovini maja i trebalo bi da učestvuje u “kontraofanzivi”, navodi optimistično švedski list Ekspresen.

Ukrajinska vojska je pored tenka Stridsvagn obučavana i na borbenom vozilu pešadije CV90 (Stridsfordon 90) i samohodnoj haubici Archer (kalibar 155 mm).

Švedska je još u januaru najavila da će poslati Ukrajini 10 tenkova Stridsvagn-122 i protivvazdušne sisteme Hawk i Iris-T. U januaru su vlasti u Stokholmu precizirale da će Ukrajini isporučiti 50 oklopnih vozila CV90 sa automatskim topom od 35 mm i 12 samohodnih haubica „Archer“.

Pored svega ovoga, pretpostavlja se da je Švedska, čini se u tajnosti isporučila kijevskim snagama nepoznate količine svojih protivtenkovskih vođenih bacača raketa (ATGM) RBS 56B BILL 2. Na mreži se, 28. marta pojavila fotografija na kojoj se vidi ukrajinski pripadnik sa lanserom BILL 2. Još uvek nije jasno gde i kada je fotografija snimljena.

Misteriozna brigada u Švedskoj

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je 27. aprila rekao da su „ukupno obučili i opremili više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada“, dodajući da je više od 98 odsto obećanih borbenih vozila već isporučeno Ukrajini, što znači „preko 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, uključujući i velike količine municije”.

cv90 1
cv90

Izvori nisu precizirali da li je brigada koju obučavaju Oružane snage Švedske deo onih koje je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali prema informacijama kojima raspolažu, ova mehanizovana jedinica bi navodno mogla bi da postane jedna od najmoćnijih kojom Ukrajinci raspolažu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version