Naslovna Novosti Švedska tajno dostavila Ukrajini protivtenkovske raketne sisteme RBS 56B BILL 2

Švedska tajno dostavila Ukrajini protivtenkovske raketne sisteme RBS 56B BILL 2

2
rbs 56b bill 2
rbs 56b bill 2
google news

Švedska je, čini se u tajnosti isporučila kijevskim snagama nepoznate količine svojih protivtenkovskih vođenih bacača raketa (ATGM) RBS 56B BILL 2.

Na mreži se, 28. marta pojavila fotografija na kojoj se vidi ukrajinski pripadnik sa lanserom BILL 2. Još uvek nije jasno gde i kada je fotografija snimljena.

    BILL 2 je nadograđena verzija originalnog RBS 56 ATGM koji je razvio švedski Saab. Raketa ima poluautomatski sistem za navođenje na liniji vidljivosti i kontroliše se preko komunikacione žice koja ide iza rakete od lansirne cevi.

    ATGM ima funkciju napada sa vrha preletanja. Njegove dvostruke bojeve glave, koje su dizajnirane da zaobiđu reaktivne pakete i probiju oko 550 mm oklopa, opremljene su optičkim i magnetnim senzorom. Optički senzor služi za pronalaženje dometa mete, dok magnetni senzor detektuje metalne mete kako bi odredio najbolju tačku za detonaciju projektila.

    Raketa je takođe opremljena udarnim osiguračem za gađanje neoklopnih ciljeva. Raketni sistem je projektovan za ispaljivanje sa kopnenih vozila, helikoptera i drugih platformi.

    Domet BILL 2 je ograničen na 2.200 metara. Lanser protivtenkovskog vođenog raketnog sistema je napravljen oko dnevnog nišana sa zumom 7 puta. Može se dodati termovizijski nišan kako bi se omogućio noćni rad.

    rbs 56b bill 2
    RBS 56B BILL 2

    Dok je švedski ATGM efikasan, njegov sistem navođenja ga čini ranjivim na infracrvene ometače poput sistema Štora-1 koji je instaliran na većini ruskih glavnih borbenih tenkova T-80 i T-90.

    Švedska je snabdevala kijevske snage gomilom naoružanja, uključujući stotine protivvazdušnih i vazdušno-tenkovskih projektila, od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini pre više od godinu dana. Odluka zemlje da isporuči Ukrajinu ATGM-ovima BILL 2 može proisteći i iz nestašice drugih protivtenkovskih sistema, poput NLAW-a.

    Bacač RBS 56B BILL 2 koristi nekoliko zemalja širom sveta, uključujući Švedsku, Finsku i Indiju. Smatra se da je pouzdan i efikasan protivtenkovski sistem naoružanja.

    2 KOMENTARA

    1. Posle kada dobiju preko nosa i ušiju ko će im biti kriv?Zaboravili su da je Rusija blizu i da im to neće biti zaboravljeno a još manje oprošteno!

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version