Naslovna Novosti Ukrajinske specijalne službe umešane u napade na borce bliske Vagneru u Sudanu,...

Ukrajinske specijalne službe umešane u napade na borce bliske Vagneru u Sudanu, javlja Si-En-En [VIDEO]

0
cnn promo video o ukrajinskim operativcima u sudanu
cnn promo video o ukrajinskim operativcima u sudanu
google news

Prema izvorima CNN-a, ukrajinske obaveštajne službe mogu biti umešane u brojne napade FPV dronovima na milicije koje podržava privatna vojna kompanija (PMC) Vagner, u oblasti sudanske prestonice.

U razgovoru za novinski kanal sa sedištem u Atlanti, ukrajinski vojni izvor opisao je napade kao delo „nesudanske vojske“. Neimenovani izvor je samo rekao da su „ukrajinske specijalne službe verovatno odgovorne“, na pitanje da li Kijev stoji iza napada.

Operacija je uključivala niz napada na Snage za brzu podršku (RSF), koje navodno podržava ruska Vagner grupa, u borbi protiv sudanske vojske za kontrolu nad zemljom.

Glavnokomandujući vojske general Abdel Fatah al-Burhan i komandant RSF general Mohamed Hamdan Dagalo vladali su Sudanom kao predsednik i potpredsednik takozvanog Suverenog saveta nakon puča u oktobru 2021.

Sredinom aprila izbio je žestok sukob između dve snage kao rezultat neslaganja oko toga kako RSF treba da se integriše u vojsku i koji autoritet treba da nadgleda proces tokom tranzicije na civilnu vlast u arapskoj zemlji.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je u maju navelo da je Vagner pružao RSF-u vojnu podršku, uključujući PVO rakete.

Navodni ukrajinski udari izvedeni su samoubilačkim FPV dronovima. Šest napada usmereno je na kamione koji su se kretali preko mosta Šambat. Osam drugih pogodilo je parkirana vozila, zgrade i naoružane ljude u Omdurmanu i zapadnom predgrađu Ombade. Snimci udara kruže društvenim mrežama od 14. septembra.

Si-En-En je takođe podelio do tada neviđene snimke najmanje tri navodna ukrajinska specijalna operatera koji su izvršili raciju na zgradu. Kopnena operacija se navodno odvijala u Omdurmanu.

Vojska u Sudanu ne veruju u istinitost tvrdnji

Visoki sudanski vojni izvor rekao je za Si-En-En da on „nema saznanja o ukrajinskoj operaciji u Sudanu“ i da ne veruje da je to istina.

Operacije su usledile samo dva dana nakon što je Vagner omogućio veliki konvoj oružja za Sudan preko garnizona RSF u al-Zurugu, na jugozapadu zemlje u blizini granice sa Čadom, rekao je za novinski kanal još jedan visoki sudanski izvor.

Prema rečima zvaničnika, veliki broj vozila, uključujući nekoliko kamiona sa oružjem Vagnera, stigao je u Zurug 6. septembra.

Da li promocija sposobnosti SBU čini SAD medveđu uslugu?

Vagner posluje u nekoliko afričkih zemalja. Ipak, prisustvo ruske grupe u Sudanu ostaje predmet rasprave. Glavni nosilac RSF-a su Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski saveznik SAD.

Izveštaji o ukrajinskim napadima u Sudanu nisu iznenađujući. Ukrajinske specijalne službe navodno već neko vreme razmišljaju o ideji da napadnu ruske interese u arapskom svetu. Ranije ove godine, procureli dokumenti američkih obaveštajnih službi otkrili su zaveru Kijeva da pokrene napade na ruske snage i baze u Siriji.

Informacije koje je otkrio CNN mogle bi da dovedu do reakcije protiv Ukrajine u arapskom svetu. Kijev ulaže napore da obezbedi podršku arapskih država od početka ruske specijalne vojne operacije prošle godine, sa vrlo malim ili nikakvim uspehom.

Sada postoji verovatnoća da će se popularno mišljenje o sukobu u arapskom svetu još više pomeriti u korist Moskve.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version