Naslovna Novosti Nakon lansiranja stotina Kalibra u Ukrajini, Rusi testiraju krstareću raketu u arktičkim...

Nakon lansiranja stotina Kalibra u Ukrajini, Rusi testiraju krstareću raketu u arktičkim uslovima

0
serpuhov lansirao kalibar
serpuhov lansira kalibar
google news

Pres-služba ruske Baltičke flote saopštila je da je 19.09.2023. godine mali mali nosač raketa Serpuhov lansirao krstareću raketu Kalibar iz Belog mora.

„Lansiranje rakete kompleksa Kalibar uspešno je izvedeno na kopneni cilj koji se nalazi u poligonu Čiža. Raketa je pogodila cilj u zadatom vremenskom okviru“, navodi se u saopštenju za javnost ruske Baltičke flote, koje je preuzela novinska agencija Tass.

Kako su naveli ruski vojni predstavnici, mali nosač raketa ruske Baltičke flote Serpuhov je pre gađanja izveo komplikovan međuflotni marš, koji se delom odvijao kroz unutrašnje vode Ruske Federacije.

Brod je putovao od Baltijska preko Baltičkog mora do Finskog zaliva do Sankt Peterburga. Usledio je transfer na reku Nevu, jezero Ladoga i kanal Belo more – Baltičko more. Posada broda prešla je razdaljinu od preko 3.300 nautičkih milja.

U Severnoj floti, mali nosač raketa Serpuhov pristao je u Severodvinsku.

Krstareća raketa mornaričkog lansiranja Kalibar (3M14) jedno je od glavnih sredstava za napade ruske strane tokom rata u Ukrajini. Sa dometom od oko 1.500 kilometara, raketa je korišćena na površinskim brodovima i podmornicama ruske Crnomorske flote, ali i na brodovima-nosačima raketa Kaspijske flotile.

serpuhov
serpuhov

Ukupno, tokom više od 18 meseci “specijalne operacije” na ukrajinskoj teritoriji, ruska strana je lansirala nekoliko stotina projektila Kalibar na kopnene ciljeve u Ukrajini.

Moguće je da je kretanje bojnog broda iz Baltičke flote u Severnu flotu u unutrašnjim vodama i lansiranje krstareće rakete Kalibar na kopneni cilj imalo nekoliko ciljeva, ali je glavna svrha bila testiranje platforme nosača i rakete u arktičkim uslovima.

S obzirom na udaljenost između Belog mora i poligona Čiža u Arhangelskom regionu, može se proceniti da je raketa lansirana na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.

Treba napomenuti da uprkos zatvaranju Bosfora i Dardanela iz Crnog mora, mali brodovi za transport raketa kao što je Serpukhov mogu biti dovedeni iz Baltičkog mora za podršku ruskoj Crnomorskoj floti u domaćim vodama.

Verovatno do sada ruska strana nije koristila ovu mogućnost jer nije bila potrebna. Ruska vojska ima dovoljan broj lansirnih platformi u Crnom moru i Kaspijskom moru. Ako u nekom trenutku bude problema u ovom pravcu, oni će se ticati pre samih raketa, nego platformi, nosača istih.

Rusija povećala proizvodnju „Kalibra“ za tri do četiri puta

Zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibicki rekao je da je Ruska Federacija povećala proizvodnju avionskih raketa Kalibar i H-101 za tri do četiri puta.

Prema rečima general-majora, ruski nivo proizvodnje raketa sada je veći od perioda koji je prethodio početku eskalacije sukoba u Ukrajini.

Zaista, kada govorimo o raketama („Kalibar“ i H-101) došlo je do povećanja proizvodnje, oko 3-4 puta. Dakle, Rusi prave oko 30-40 projektila u zavisnosti od tipa. 

Nešto manje proizvode Kindžal, do 6 jedinica. Nivo proizvodnje je sada čak i nešto viši nego što je bio pre eskalacije vojnog sukoba, razmatraju u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Američki magazin Forbs je ranije objavio da SAD nameravaju da dobiju „protuotrov“ za ruske rakete „Kalibar“. 

U tom cilju, 24. septembra 2022. godine, američka vojska je potpisala ugovor od 237 miliona dolara sa američkom firmom Dynetics za izgradnju prototipa sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa Enduring Shield dizajniranog za zaštitu baza od krstarećih projektila i velikih dronova.

Moguće je da će izjave visokog ukrajinskog obaveštajca postati novi razlog da se od zapadnih saveznika zatraži još veća pomoć, posebno u pogledu sistema PVO.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibr se odnosi na niz ruskih krstarećih raketa koje je razvio Novator Dizajn Biro. Ove rakete su namenjene za upotrebu sa različitih platformi, uključujući površinske brodove, podmornice i avione. 

Porodica raketa Kalibr obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; ovo su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

raketa kalibar crnomorska flota
raketa kalibar crnomorska flota

Što se tiče kalibara, rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibr obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 2,5 metara. Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibr.

Kalibr-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version