Naslovna Novosti Pojavio se snimak borbe tenka Leopard 2A6 protiv dva T-72 Oružanih snaga...

Pojavio se snimak borbe tenka Leopard 2A6 protiv dva T-72 Oružanih snaga Rusije [VIDEO]

0
leopard protiv t 72
leopard protiv t 72
google news

U nemačkoj štampi pojavio se snimak borbe tenka Leopard 2 protiv T-72 Oružanih snaga Rusije, snimljen u junu.

Nemačka štampa objavila je snimak navodno snimljen u julu ove godine, a koji prikazuje sukob između tenka Leopard 2 koji su nemačke vlasti isporučile Oružanim snagama Ukrajine i ruskog T-72 glavnog borbenog tenka.

U opisu snimka koji je objavila nemačka publikacija Fokus tvrdi se da je do sukoba došlo na početku „kontraofanzive“ oružanih snaga Ukrajine. Na snimku se vidi kako nemački tenk ulazi u bitku protiv dva ruska tenka, koji su zbog toga bili primorani da se povuku.

Očigledno, posada nemačkog vozila je napala ruske tenkove iz zasede, iskoristivši faktor iznenađenja. Prema nemačkim posmatračima, tome u prilog govori i relativno nezaštićen položaj nemačkog tenka, koji nije bio pripremljen za direktnu borbu.

Bljesak i oblik eksplozije kada ga pogodi projektil koji je ispalio Leopard ukazuje na upotrebu visokoeksplozivne municije. Upotreba visokoeksplozivnog, a ne oklopnog projektila, prema nemačkim posmatračima, sugeriše da je posada tenkova napunila prvu municiju na koju je naišla. Ruski tenkovi T-72 su oštećeni, ali, tvrde ruski izvori da su ostali u funkciji i posle manjih popravki moći će da se vrate u službu.

Tek sada objavljivanje snimaka snimljenih početkom juna prvenstveno ukazuje na odsustvo drugih dokaza o „pobedama” zapadne tehnologije nad ruskom tehnologijom. Po svemu sudeći, objava u nemačkoj štampi ima za cilj da ublaži informacije o uništenju značajne količine vojne opreme koju je Zapad isporučio Kijevu.

T-72 ima veći kalibar od Leoparda 2, ali da li je veći kalibar uvek bolji?

Teško da biste mogli naći osobu koja bi verovala da je glavni borbeni tenk T-72 nekako bolji od Leoparda 2. Nije – Leopard 2 je znatno moderniji i sposobniji tenk, nastao preko 20 godina nakon T-72. Međutim, istovremeno Leopard 2 ima top manjeg kalibra – da li to znači da mu je municija slabija?

Ovo je legitimno pitanje, jer Ukrajina ostaje bez tenkova Leopard 2, koje su donirali zapadni sponzori. Sa druge strane, idalje nailazimo na tenkove T-72 na liniji fronta jer su oni ruski standard. Naravno, na ruskoj strani postoje T-80 i T-90, Armata i drugi tipovi tenkova, ali T-72 je decenijama bio glavno ratno oruđe ruske vojske.

Standardi u vojsci su važni. Standardni kalibar NATO tenka je 120 mm. Dakle, Leopard 2, Challenger 2, Leclerd, C1 Ariete i M1 Abrams koriste municiju od 120 mm. Zbog drugih vojnih i političkih saveza i zavisnosti, kao i izvoznih ambicija, japanski tenkovi Tip 10 i južnokorejski K2 Black Panther takođe se oslanjaju na municiju od 120 mm.

leopard na leopardu
leopard na leopardu

Većina ovih tenkova, sa izuzetkom Challenger 2, mogla bi da deli municiju. Ovo pojednostavljuje logistiku i čini upotrebu lakšim. Međutim, može li top kalibra 120 mm Leoparda 2 odgovarati topu od 125 mm T-72?

Vojni ekspert, ukrajinski rezervni pukovnik Oleg Ždanov ima jednostavan odgovor: „Projektili Leopard 2 su mnogo moćniji od onih koje koristi T-72. I to ne zbog kalibra. Činjenica da je Leopard pet milimetara manji u kalibru ne znači mnogo.

Prema Ždanovu, zapadni proizvođači koriste eksplozive većeg kvaliteta, a čaure su napravljene od kvalitetnijeg čelika.

„Projektili zapadne proizvodnje imaju tanje zidove i više eksplozivnog materijala. Zidovi postsovjetskih projektila su deblji od ugljeničnog čelika – mora biti krt da bi se raspao na više fragmenata, ali takav projektil ima manje eksplozivnog materijala“, objasnio je stručnjak.

Osim toga, kako je dodao Ždanov, nemački barut je bolji po svom sastavu: „Manje je prirodan, više sintetički. Shodno tome, domet direktne paljbe Leoparda 2 je duži.

leopard 2 abrams m1
leopard 2 abrams m1

Drugim rečima, kvalitet municije je važniji od prečnika, a prednost kvaliteta je na strani nemačkog tenka. U stvari, top Leoparda 2 ima više prednosti – bolje je stabilizovan, što omogućava da ovaj tenk ispaljuje preciznije udarce čak i dok je u pokretu.

Leopard 2 jeste superiorniji od T-72. Međutim, svi tenkovi koje Ukrajina može da dobije teško da će im pomoći. T-72 je možda star, sporiji i slabiji, ali Rusija ih ima i koristi dosta, uključujući i one koje su duboko modernizovani.

Najnovija nadogradnja legendarnog T-72 tenka – T-72B4

Prošle godine, tačnije 1. decembra, najveća ruska fabrika za proizvodnju tenkova isporučila je novu seriju unapređenih tenkova T-72B3. Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, UralVagonZavod je unapredio T-72B na nivo T-72B3. Nadogradnja uključuje sve sisteme tenka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Novi nivo predstavlja pre svega povećanu oklopnu zaštitu, rekao je izvor. Prema izvorima, oklopna zaštita T-72B4 je znatno bliža onoj kod trenutno vodećeg tenka T-90M.

pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t 72 t 72b4 1
pojavila se najnovija nadogradnja legendarnog t-72 t-72b4

T-72 je značajan u arsenalu oklopnih tenkovskih bataljona ruske vojske. Iako su sovjetskog standarda, Rusija je uspela da ih nadogradi i modernizuje kako bi ispunila zahteve 21. veka. Pretpostavlja se je ova serija T-72B4 najverovatnije već na frontu u Ukrajini.

Detaljno, izvor tvrdi da je bočni oklop tenka pojačan, uglavnom oko gusenica. Takođe je integrisana gvozdena mreža ispod kupole koja podseća na T-90. Rusi su odlučili da obezbede veću zaštitu oko bacača dimnih granata i dronova. 

Tamo, tačno oko bacača dimnih granata, kaže izvor, postoji integrisana protiveksplozivna zaštita. Takođe se navodi da su integrisani novi bacači dima. Rusija je spremna da unapredi minimium 1.000 tenkova T-72 i sve njihove verzije.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version