Naslovna Novosti Nova generacija municije kalibra 155 mm; Britanci tvrde da su napravili revoluciju...

Nova generacija municije kalibra 155 mm; Britanci tvrde da su napravili revoluciju kod artiljerijskih projektila

4
dsei23 bae artiljerijska municija prezentacija
dsei23 bae artiljerijska municija prezentacija
google news

Buduća artiljerijska municija kalibra 155 mm koju proizvodi BAE Systems imaće bolje performanse, maksimalnu fleksibilnost i, što je najvažnije, biće laka za proizvodnju po nižim troškovima, tvrde iz ove kompanije.

Prvi testovi sa NGAA municijom zakazani su za kraj 2023. godine.

BAE Systems, jedan od svetskih teškaša u proizvodnji odbrambenih sistema, nedavno je predstavio svoj novi NGAA, akronim za sledeću generaciju prilagodljive municije.

Obećavaju da će revolucionisati svet projektila od 155 mm tako što će se, između ostalog, baviti problemima masovne proizvodnje, “ključnog faktora u današnjem svetu”. Ova pompezna najava je objavljena na izložbi vojne tehnologije DSEI 2023 u Velikoj Britaniji.

Sukob između Rusije i Ukrajine istakao je u prvi plan problem Zapada sa zalihama municije i ograničenim proizvodnim kapacitetom industrije prilagođene dugom periodu mira.

Glavna inovacija je zamena veoma specifičnih materijala koji se koriste u proizvodnji čaure projektila sa onima koji su široko dostupni na tržištu.

„Telo municije ćemo proizvoditi od komercijalnog čelika, udaljavajući se od dosadašnjeg specijalnog odbrambenog čelika, što će nam omogućiti da ga kupimo od mnogo većeg broja dobavljača“, objasnili su predstavnici BAE Systems-a.

M109
M109

Da bi se što više približili karakteristikama čelika koji se koristi u trenutnoj proizvodnji municije, inženjeri kompanije BAE Systems će koristiti različite proizvodne metode, posebno termičku obradu.

Štaviše, tvrde da će njihov novi NGAA će imati jedan tip kućišta, u poređenju sa nekoliko tipova koji se trenutno koriste u proizvodnji porodice L15, što će u velikoj meri olakšati proizvodnju i povećati unifikaciju standarda, prema Evropskom pregledu odbrane (EDR).

Punjenje za izbacivanje projektila biće pripremljeno postupkom koji nije livenje, smanjujući vreme proizvodnje od sata na minute.

Supstanca koja se koristi za pogon projektila (punjenje) takođe će biti predmet prave revolucije navode BAE stručnjaci: topljeni kompozitni eksplozivi imaju dobre karakteristike bezbednosti i performansi, ali je njihovu proizvodnju je teško povećati jer zahteva veštinu i specifičnu opremu.

archer 155mm
archer 155mm

„Krećemo se ka rezonantnom akustičnom mešanju, skraćeno RAM-u“, rekli su predstavnici BAE Systems-a, „što je mnogo brži proces, skraćuje vreme proizvodnje sa nekoliko sati na minute, što povećava agilnost uz smanjenje troškova i otpada, a ova tehnologija je pogodnija za proizvodnju velikog obima.”

Prema EDR-u, u novu čauru projektila od 155 mm biće moguće staviti modularna punjenja, uključujući visokoeksplozivna (HE), rasvetu i ono koja će imati programabilne detonacije.

Modularnost će se takođe koristiti za proširenje dometa projektila. Tako će standardni rep moći da se zameni onim koji se proteže za projektile koji pogađaju na oko 40 km (u slučaju topova sa dužim cevima). Takođe će biti moguće montirati pomoćni pogonski modul u rep koji donosi domet od preko 65 km.

Troškovi proizvodnje će takođe biti značajno smanjeni

Nove čaure za projektile će takođe moći da se proizvode, po potrebi i kod drugih industrijskih objekata koji nisu povezani sa proizvodnjom municije.

Usvajanje novih materijala i proizvodnih metoda će, kako se i očekivalo, omogućiti proizvodnim jedinicama koje se ne odnose na odbranu da proizvode ove projektile ukoliko se za to ukaže potreba, prelazeći sa mirnodopske na ratnu proizvodnju, dok je ratno vreme relativno kratko, prema EDR-u.

Kroz novi NGAA program, BAE Systems cilja smanjenje troškova između 50% i 75% po projektilu.

Koliko je daleko NGAA? „Planiramo da ga demonstriramo krajem 2023. godine“, saopštili su optimistično predstavnici BAE.

4 KOMENTARA

  1. Британци од парне машине, нису измислили ништа корисно, а ни њу нису измислили.

  2. Читајући ово, а повезујући са мојим скромним знањем јер сам некада завршио балистику-наоружање, ови ме подсећа да су они осмислили дрнани шпорет….

    • Kad smo mi proizvodili projektile sa generatorom gasa za artiljerijske kalibre 130 i 152 mm, kad smo proizvodili reaktivne projektile za tešku artijeriju sa, za ono vreme impresivnim dometima, oni su o tome mogli samo da maštaju…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version