Naslovna Novosti Ruski strateški nosači Tu-160 dobili krstareće rakete H-BD dometa 6.500 km, dok...

Ruski strateški nosači Tu-160 dobili krstareće rakete H-BD dometa 6.500 km, dok Pentagon zvecka nuklearnim oružjem oko Krima

0
80839
80839
google news

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije zvanično je objavilo uvođenje novih krstarećih raketa H-BD (Boljšoj Daljnost) u naoružanje strateških supersoničnih bombardera Tu-160. Prema dostavljenim podacima, domet leta novih projektila je više od 6.500 km, što ih čini jednim od najdužih u svojoj klasi.

Ova nadogradnja naoružanja bombardera značajno povećava potencijal ruske komponente strateške avijacije, omogućavajući joj da efikasno odgovori na različite vojne pretnje, čak i kada se nalazi na znatnoj udaljenosti od potencijalnog neprijatelja.

tu 160 blackjack 1
tu 160 blackjack

Bombarder Tu-160 je jedan od ključnih elemenata ruskog nuklearnog štita. Sposoban je da nosi do 12 krstarećih projektila, što ga čini jednim od najmoćnijih vazdušnih vozila za isporuku nuklearnog oružja.

Uvođenje novih raketa H-BD u naoružanje Tu-160 potvrđuje želju Rusije da ojača svoje strateške sposobnosti i pojača odvraćajući efekat svog nuklearnog arsenala.

Ranije su Tu-160 bili naoružani krstarećim raketama H-101 maksimalnog dometa od oko 5 kilometara.

Takođe se može posmatrati kao odgovor na stalno ažurirane vojne tehnologije i oružane snage zapadnih zemalja.

Pentagon odlučio da zvecka nuklearnim oružjem ispred Krima?

Američki strateški bombarder B-52H Stratofortress primećen je u vazdušnom prostoru Crnog mora.

B-52H se pojavio iznad Crnog mora prvi put posle dve godine!

Prema izveštajima, bombarder je poleteo iz vojne baze Sigonela koja se nalazi u Italiji. Nakon toga avion je preleteo teritoriju Bugarske i Rumunije. Konačna destinacija ovog leta ostaje nepoznata.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

Ovaj događaj privukao je povećanu pažnju svetskih medija, budući da je B-52H Stratofortress jedan od najvažnijih bombardera u arsenalu američkog vazduhoplovstva.

Sposoban je da nosi i konvencionalno oružje i nuklearne bojeve glave, što njegovo pojavljivanje u crnomorskom regionu čini značajnim događajem u međunarodnoj areni.

Za sada nema zvaničnih komentara američkih predstavnika o namjeni i ruti leta ovog bombardera. Međutim, vredi napomenuti da su američki vojni avioni ranije leteli u ovom regionu. Međutim, uzimajući u obzir podatke iz otvorenih izvora, strateški bombarderi se ovde nisu pojavljivali od početka specijalne operacije.

H-BD raketa

H-101 je, sudeći po nekim izvorima, bio projektil koji je zbog svoje naprednosti postao osnova za budući H-BD. Glavna stvar koja razlikuje H-101 od svih njegovih kolega je rekordni domet od 5500 kilometara, što je za glavu iznad svih dostupnih rivala.

Najbliži američki analog, AGM-86, može da preleti 2.780 kilometara, i to u modifikovanoj verziji. Takođe vredi napomenuti i AGM-129 ACM, koji ima mnogo impresivnije karakteristike, i napravljena je po tehnologiji “Stealth”.

Za H-BD raketu se smatra da je u dimenzijama H-101 i da ima glavne karakteristike svog rodonačelnika. Pre svega, ugrađeni sistem za elektronsko ratovanje, sposoban da preusmeri neprijateljske protivvazdušne rakete ili ometa radar, što otežava rad operatera raketnih sistema PVO.

kh 101
H-101

Iako sa takvim ogromnim dometom, projektil može bezbedno da zaobiđe područja zatvorena sistemima PVO/Protivraketne odbrane i nekažnjeno pogodi datu metu.

Prvi let modernizovanog Tu-160M dogodio se 2020. godine. Prema informacijama proizvođača krstareće rakete, upravo ovaj avion će postati prvi nosač H-BD. Takođe će se koristi za testiranje ove rakete.

Međutim, ovo je samo početak i u budućnosti će apsolutno svi avioni dugog dometa, možda, osim Tu-22M3, dobiti ovu najmoćniju raketu.

Izgleda da neće samo da avioni da računaju na novinu – poznato je da podmornice projekta 885 tipa Jasen i Jasen-M mogu da koriste i H-101, a samim tim i H-BD u budućnosti.

tu 160 blackjack
Tu-160 Blackjack

Štaviše, oni čak mogu da koriste ovu raketu u protivbrodskoj verziji – jedinstveni tragač vam omogućava da ciljate pokretne ciljeve, uključujući brodove bilo kog pomaka. Mada niko, verovatno, neće ispaljivati takvog „kolosa“ na korvete u bliskoj zoni mora.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version