Naslovna Novosti Najnoviji ruski haubički minobacači 2S31 „Vena“ aktivno se koriste u zoni SVO

Najnoviji ruski haubički minobacači 2S31 „Vena“ aktivno se koriste u zoni SVO

0
vena 2a80
vena 2a80
google news

Moderna i visokoefikasna samohodna haubica-minobacač 2S31 „Vena“ sa topom 2A80 kalibra 120 mm sve se više pojavljuje u artiljerijskim jedinicama Kopnene vojske Rusije (SV) koje deluju u zoni specijalnih vojnih operacija (SVO).

Nedavno je jedno od ovih borbenih vozila prikazano u izveštaju vojnog dopisnika VGTRK Mihaila Andronika u programu Vesti.

Vena haubica-minobacač odlikuje se snažnim topom 2A80, čija je municija ujednačena sa topovima 2A80/-1 na samohodnom akcionarskom društvu Hosta i Flok. Ovo ujedinjenje proširuje mogućnosti logistike i snabdevanja.

Posebna karakteristika topa 2A80 je njegova raznovrsna paleta municije. Može da ispaljuje visokoeksplozivne granate na udaljenosti do 13 km, aktivno-reaktivne granate – do 14 km i granate glatkog kanala – do 7,1 km. Istovremeno, navođene artiljerijske granate Kitolov-2 i mine KM-8 Gran omogućavaju gađanje ciljeva na udaljenosti do 8, odnosno 12 kilometara, sa veoma visokom preciznošću.

Jedna od prednosti Vena je ugao elevacije od 80 stepeni. To mu omogućava da pogađa ciljeve na suprotnim padinama brda i uzvišenja na udaljenosti od 3-5 km, dok je na zatvorenim vatrenim položajima. Ova sposobnost ga čini jedinstvenim u poređenju sa haubicama kalibra 152 mm i samohodnim topovima „Msta-B/S“ i „Giacint-B/S“.

haobica vena
haobica vena

Savremene tehnologije takođe nisu poštedele ni 2S31 Vena. Haubice su opremljene automatizovanim digitalnim sistemima za upravljanje vatrom koji mogu brzo da primaju podatke iz različitih obaveštajnih izvora, uključujući kontrabaterijske radarske stanice Zoopark-1M. Ovo obezbeđuje brzo i precizno ciljanje i značajno ubrzava proces pobede nad neprijateljem.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version