Naslovna Novosti Ukrajinske trupe ne odustaju međutim ruska vojska drži svoje pozicije u nekoliko...

Ukrajinske trupe ne odustaju međutim ruska vojska drži svoje pozicije u nekoliko pravaca [VIDEO]

0
kontraofanziva ilustracija
kontraofanziva ilustracija
google news

Ruska vojska je odbila još jedan talas napada kijevskih snaga, navodi se na brifingu ruskog Ministarstva odbrane od 13. septembra.

U pravcu Donjecka ruska Jug grupa je odbila osam napada ukrajinske 80. desantne, 3. jurišne, 59. motorizovane pešadijske i 110. mehanizovane brigade u blizini Kleščejevke, Andrejevke, Pervomajskog i Krasnogorovke.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su kijevske snage u ovom pravcu izgubile dva borbena vozila pešadije, četiri motorna vozila i jednu vučnu haubicu Msta-B.

Štaviše, jedno skladište municije 79. desantno-jurišne brigade je gađano i uništeno u blizini Novomihajlovke.

U pravcu južnog Donjecka ruska grupa snaga Vostok odbila je dva napada 38. i 36. brigade kijevskih snaga u blizini Novomajorskog i Prijutnoja, tvrdi se na brifingu.

Najmanje dve čete ukrajinskih vojnika je poginulo i ranjeno tokom borbi na ovom pravcu, saopštilo je ministarstvo i dodalo da su uništena dva borbena oklopna vozila, tri motorna vozila i jedna stanica za elektronsko ratovanje.

A u pravcu Zaporožja, dva napada ukrajinske 82. desantno-jurišne brigade odbijena su u blizini Verbovoja. Pored toga, kod Rabotina su gađani skupovi 47. mehanizovane, 48. aeromobilne i 82. desantno-jurišne brigade.

Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su dve čete vojnika, jedan tenk, tri borbena oklopna vozila i dva motorna vozila.

Protivbaterijskom vatrom uništene su i vučne haubice M777 i M119 američke proizvodnje, četiri vučne haubice D-30, jedna vučna haubica D-20 i jedna vučna haubica Msta-B.

U pravcu Krasnog Limana, ruska grupa snaga Centar odbila je dva napada 21. mehanizovane brigade i 12. brigade za specijalne operacije Azov istočno od Jampolovke i Červonaja Dibrova. Tokom borbi neutralisano je do 65 ukrajinskih vojnika i dva borbena oklopna vozila.

U međuvremenu, u pravcu Kupjanska, ruska grupa snaga Zapad gađala je nekoliko ukrajinskih skupova ljudstva i tehnike u blizini Novosjolovskog, Olšane i Kotljarovke.

Kijevske snage su u ovom pravcu izgubile 85 vojnika, dva oklopna transportera i dva motorna vozila, saopštilo je ministarstvo.

Pored toga, u protivbaterijskoj vatri uništena je jedna samohodna haubica Gvozdika, jedna tegljena M777 i jedna samohodna haubica M109 američke proizvodnje.

U blizini Glubokoja gađano je i uništeno skladište municije 114. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine.

U pravcu Hersona, serija artiljerijskih udara bila je usmerena na skupove 124. brigade Teritorijalne odbrane u blizini Aleksejevskog ostrva. Usled udara neutralisano je preko 80 ukrajinskih vojnika, dva motorna vozila i jedna vučna haubica M777.

Ministarstvo odbrane Rusije je tokom svog brifinga iznelo i sledeće detalje:

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne trupe i artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije neutralisale su ukrajinske radarske stanice P-18 i ST-68 za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva u blizini Lukaševa (Zaporoška oblast) i Krutojarovke (Dnjepropetrovska oblast). ), kao i neprijateljsko ljudstvo i vojnu opremu u 129 oblasti.

Sistemi PVO su oborili 5 projektila koje su lansirali sistemi HIMARS.

Pored toga, 37 ukrajinskih bespilotnih letelica je uništeno i potisnuto od strane stanica za elektronsko ratovanje u blizini Blagodatnoje, Zajcevo (Donjecka Narodna Republika), Verhnekamenka, Novovodjanoje (Luganska Narodna Republika), Kardašinka, Sagi (Hersonska oblast), Novogorovka i Tarasovka region).

Ukupno 467 aviona, 248 helikoptera, 6.706 bespilotnih letelica, 437 raketnih sistema PVO, 11.811 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.150 borbenih vozila opremljenih MLRS, 6.359 poljskih artiljerija2, kao i 9 motornih topova i 8 minobacača1 su uništeni tokom specijalne vojne operacije.

Pored toga, ruski izvori vesti objavili su video-zapise koji prikazuju nedavne neuspele ukrajinske napade u blizini Rabotina, Verbovoja i Klešejevke, kao i tri vazdušna udara koja su pogodila mete u Hersonu, Malinovki i Marinki, uključujući osmatračku radarsku stanicu P-18.

Vredi napomenuti da je Ukrajina juče u ranim jutarnjim satima napala lučku infrastrukturu u krimskom gradu Sevastopolju, u kojem se nalazi ruska Crnomorska flota, krstarećim raketama i pomorskim dronovima samoubicama.

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je sedam od deset projektila, a mornarica je uništila sve dronove. U napadu su oštećena dva broda mornarice, a 24 osobe su ranjene. Ministarstvo je saopštilo da će oba plovila biti remontovana.

Ukrajinska kontraofanziva počela je pre više od tri meseca. Do sada su kijevske snage ostvarile vrlo malo uspeha i prema izveštajima, pretrpele velike gubitke. Uprkos tome, očekuje se da će se kontraofanziva nastaviti barem do zime.

U ruskoj dumi predviđaju da će se sukob u Ukrajini otezati još 2-3 godine

Ruska duma smatra da Rusija treba da se pripremi za nastavak oružanog sukoba još 2-3 godine.

Deputat Državne dume Ruske Federacije Tolstoj je izneo svoje mišljenje o trajanju aktuelnog oružanog sukoba u Ukrajini. Prema njegovim rečima, sukob bi mogao da se razvuče još dve do tri godine.

„Čini mi se još dve-tri godine, jer nije brzo. Ovde vidimo da je u pitanju ozbiljan otpor. Neprijatelj je ozbiljan. I ne može se potceniti činjenica da ih danas praktično sve zemlje snabdevaju oružjem (Ukrajinu)“, rekao je Tolstoj.

S obzirom na pravac u kojem ide i ciljeve tekuće specijalne operacije, sukob bi zaista mogao da se vuče nekoliko godina, a postavlja se dosta pitanja koliko će Zapad još moći da pruža podršku Kijevu, jer ovaj faktor u velikoj meri utiče na trajanje sukoba.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version