Naslovna Novosti U padu aviona T-28A Trojan tokom demonstracije u Mađarskoj poginuli otac i...

U padu aviona T-28A Trojan tokom demonstracije u Mađarskoj poginuli otac i sin, još četvoro povređeno

0
t 28 pao u madarskoj
t 28 pao u madarskoj
google news

Avionska nesreća dogodila se tokom aeronautičkih demonstracija u Borgondu u Mađarskoj, u kojoj su dve osobe poginule i četiri povređene. Nesreća se dogodila u regionu Sekešfehervara, 70 kilometara jugozapadno od Budimpešte.

U nesreći su živote izgubile dve osobe, pilot i njegov sin kao putnik. Na tlu su četiri osobe povređene, a tri su zadobile teške opekotine, među kojima su žena, muškarac i devojka, dok je dečak zadobio lakše povrede.

https://www.youtube.com/watch?v=Bp-1HvRwqPc
T-28A trojan pad

Avion koji se srušio i eksplodirao u blizini parkiranog automobila je severnoamerički T-28A Trojan registrovan HA-RDM iz 1951. godine. Incident se dogodio u neposrednoj blizini aeromitinga koji je privukao veliku gomilu gledalaca.

Okolnosti nesreće su još nepoznate, saopšteno je u centru za komunikacije mesnog veća Sekešfehervara, dodajući da su na licu mesta vatrogasci i ekipe hitne pomoći. Organizatori su suspendovali preostale događaje na mitingu.

Stručnjak Laslo Madas rekao je za RTL News da je nesreću verovatno izazvala ljudska greška. Žolt Mezei, zamenik gradonačelnika obližnjeg Dunaujvarosa rekao je u objavi na Fejsbuku. „Bog neka vas odmori, Vilmoš Rožavoljđi i Arpad Rozavoljđi“, napisao je.

T 28 Trojan crash 2023 Hungary Aircraft

Hiljade posetilaca prisutnih na aeromitingu organizovano su napuštali izložbeni prostor, saopštila je policija.

T-28 Trojan, avion namenjen obuci

Kada pomislimo na vojne avione iz sredine 20. veka, mnogi od nas će prvo pomisliti na lovce i bombardere koji su igrali ključnu ulogu u različitim sukobima tog perioda. Međutim, postoji još jedan avion koji je možda manje poznat široj javnosti, ali je imao značajnu ulogu u obuci pilota i podršci tokom vojnih operacija. Taj avion je T-28 Trojan.

T-28 Trojan je bio ključni deo obuke pilota u USAF i US Navy tokom 1950-ih i 1960-ih godina. Piloti su koristili ovaj avion za učenje osnovnih i naprednih veština letenja, kao i za obuku u letenju po instrumentima.

Sa svojim radilalnim motorom i tada pouzdanim performansama, T-28 je bio odličan avion za obuku.

Dizajn i Razvoj

T-28 Trojan je avion koji je razvila kompanija North American Aviation kao naslednika popularnog T-6 Texan, koji je služio kao osnovni avion za obuku tokom Drugog svetskog rata. Razvoj T-28 je započeo krajem 1940-ih, a prvi prototip je poletao 1949. godine.

Ovaj avion je projektovan sa fokusom na obuku, ali će kasnije igrati i druge uloge.Jedna od interesantnih karakteristika T-28 Trojana je raznolikost njegovih varijanti.

t 28
t 28

Osim što je korišćen za obuku, T-28 Trojan je takođe igrao ulogu u stvarnim vojnim operacijama. Tokom početnih godina Vijetnamskog rata, nekoliko T-28 Trojana se koristilo kao avioni za kontrolu vazdušne podrške (FAC), pomažući u usmeravanju vazdušnih napada i podršci trupama na zemlji.

Varijante i kolekcionarstvo

Najpoznatije varijante uključuju T-28A, T-28B, T-28C i T-28D. T-28A je uglavnom koristio američko vazduhoplovstvo (USAF) za osnovnu i srednju obuku pilota. T-28B i T-28C su se koristili u američkoj mornarici (US Navy) i marincima (US Marine Corps) i imali su određene modifikacije za podršku na nosačima aviona. T-28D, poznat i kao “Trojan Firefly,” je bio modifikovan za blisku vazdušnu podršku i borbu protiv gerilaca.

Iako je T-28 Trojan povučen iz vojne službe u SAD-u tokom 1980-ih, mnogi od ovih aviona su pronašli novi život u rukama civilnih vlasnika. Danas, mnogi entuzijasti i kolekcionari održavaju ove avione i koriste ih za priredbe vazduhoplovstva i akrobatske nastupe.

T-28 Trojan je avion koji je možda manje poznat od nekih drugih vojnih aviona, ali je imao svoju ulogu u obuci pilota pa čak i podršci pojedinim vojnim operacijama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version