Naslovna Novosti Nemački trasnformers dron Vector prvi put napao rusku teritoriju u Brjanskoj oblasti

Nemački trasnformers dron Vector prvi put napao rusku teritoriju u Brjanskoj oblasti

3
vector
vector
google news

Prema izveštajima, ukrajinske oružane snage (AFU) prvi put su upotrebile bespilotni letelicu nemačke proizvodnje za napad na rusku teritoriju. Bespilotna letelica oborena u Novozibkovskom okrugu u Brjanskoj oblasti ispostavila se da je transformabilna bespilotna letelica Vector proizvođača Quantum Systems.

Razlozi za odabir ovog drona postaju jasni s obzirom na njegove tehničke karakteristike. Uređaj je napravljen od ojačanog materijala od ugljeničnih vlakana, što mu daje prednost otpornosti na različite vremenske uslove.

Pored toga, Vector je nečujan i sposoban je da prenosi HD video preko šifrovane veze za prenos podataka. Glavna karakteristika je njegova sposobnost da se transformiše u drugi model – Scorpion, koji je lakši, manje primetan i brži.

Tog dana zabeležena su tri incidenta. U 8.00 časova laka letelica je napala stanicu Družba, nanevši značajnu štetu na objektima i infrastrukturi.

Desetak minuta kasnije, Vektor je primećen u tom području i, uprkos svojim mogućnostima, ruski izvori navode da je oboren.

Zatim je u 9:00 uočen još jedan vazdušni objekat, koji je stigao do sela Kruča i ispustio fragmentacione granate.

vector proizvodaca quantum systems
vector proizvodaca quantum systems

Naime, Quantum Systems, vodeći proizvođač izviđačkih bespilotnih letelica sa sedištem u Minhenu, snabdeva Ukrajinu izviđačkim dronovima srednjeg dometa Vector još od 2022. godine.

33 Vector sistema su naručena u avgustu 2022, a još 105 u januaru 2023. Narudžba za dodatnih 300 izviđačkih dronova srednjeg dometa Vector za isporuku Ukrajini stigla je u junu ove godine.

Berlin je takođe najavio još jedan paket vojne pomoći u avgustu mesecu ove godine. Paket uključuje 10 terenskih vozila BV206, preko 6.500 metaka dimne municije kalibra 155 mm, četiri izviđačka drona Vector, pet vozila za zaštitu granica i šest tegljača sa poluprikolicama.

Vector dron

Ovaj dron, dizajniran je da kombinuje brzinu, domet i efikasnost aviona sa fiksnim krilima sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja helikoptera. Dron je dugačak 1,63 metara i ima raspon krila od 2,80 metara. U stanju je da ostane u vazduhu do 120-180 minuta, dostižući brzinu do 72 km/h.

Zbog svoje sposobnosti da sprovodi video-nadzor i snimanje na udaljenosti do 30 kilometara, dron može da pokrije područje koje odgovara dometu gađanja mnogih artiljerijskih oruđa na ukrajinskom arsenalu.

Vector je takođe opremljen bezbednim vezama za prenos podataka koje omogućavaju video signale u realnom vremenu zemaljskim stanicama tokom borbenih misija.

Dizajneri su opremili dron sa naprednim mogućnostima veštačke inteligencije za analizu podataka: ugrađeni algoritmi mogu automatski da identifikuju objekte i odmah prenesu kritične obaveštajne informacije na zemlju.

Zaposleni u Ministarstvu za vanredne situacije u obavezi da ne otkrivaju informacije o napadima dronovima u Rusiji

U svetlu nedavnih događaja vezanih za napade bespilotnih letelica (UAV) u Rusiji, zaposlenima u Ministarstvu za vanredne situacije (MČS) je naređeno da ne šire informacije o njima.

Kako navode novinari Baze, od zaposlenih u ministarstvu zatraženo je da potpišu dokument „Obaveza neobjavljivanja službenih informacija o toku likvidacije posledica incidenata u vezi sa napadima bespilotnih letelica“.

neimenovani ukrajinski dron
neimenovani ukrajinski dron

Takva odluka doneta je „u trenutnoj geopolitičkoj situaciji“. Prema internim izvorima, ovaj dokument mora da potpiše svaki službenik Ministarstva za vanredne situacije.

U Ministarstvu su uvereni da su fotografije i video snimci palih bespilotnih letelica i rezultati njihovih napada, koji su se nedavno pojavili u medijima, delo njihovih zaposlenih. Ovi materijali kasnije „cure“ na Internet.

Dokument jasno predviđa da zaposleni u MČS-u nemaju pravo da zvanične informacije u vezi sa napadima dronovima prenose trećim licima.

Štaviše, ako se predstavnici medija ili druga lica obrate spasiocima sa zahtevom da im daju dodatne informacije ili multimedijalne materijale, zaposleni su dužni da takve zahteve prijave svojim pretpostavljenim ili odeljenju unutrašnje bezbednosti Ministarstva za vanredne situacije.

ukrajina predstavila nepoznati dron kamikazu
ukrajina predstavila nepoznati dron kamikazu

Ova odluka je uzrokovana potrebom da se kontroliše širenje informacija koje mogu imati i operativni značaj i uticati na trenutnu situaciju.

3 KOMENTARA

  1. Жуков је одлично рекао за нацизам у европи, само није видио ширину тога, нацизам није побјеђен само се распршио и ео га на сунцу опет после 70год

  2. Njemci treba da se stidite vi posle 1945 imate obraza da šaljete naoružanje a znate da vam je to zabranjeno posebno vam savjest i normalna svijest to radi pa ostalo.Malo ste nevine krvi prolili no nastavljate vi se niste pokajali dakle za zla svoja no idete dalje nacističkim stazama.dao Bog da se spotaknete podmukli nemci.

  3. Treba napadti švabsku teritoriju Ruskim dronom. Kada ove svinje počnu da rokću, jedini odgovor Rusa treba da bude nismo mi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version