Naslovna Novosti U Maliju oboren jurišnik Su-25, kojim je, kako se pretpostavlja, upravljao pilot...

U Maliju oboren jurišnik Su-25, kojim je, kako se pretpostavlja, upravljao pilot Vagnera

3
oboreni su 25
oboreni su 25
google news

Predstavnici Koordinacije pokreta Azavad oborili su vojni avion Su-25 Malijanskog ratnog vazduhoplovstva. Prema njihovim rečima, incident se dogodio u regionu Gao nakon što je pilot ovog aviona napao položaje Arapsko-Tuareškog pokreta u rejonu sela Tin Aukere.

Događaju je dao ozbiljnost video-snimkom objavljenom na internetu, koji pokazuje trenutak kada je jurišna letelica ispaljena sa zemlje.

Međutim, u ovom trenutku sudbina pilota ostaje nepoznata. Važno je napomenuti da bi, prema nekim izveštajima, borbenom letelicom mogao da upravlja pripadnik Vagnerove privatne vojske, iako vlasti Malija još nisu potvrdile takvu informaciju.

Ministarstvo odbrane Malija potvrdilo je incident sa svojim vojnim avionom, pojašnjavajući da je reč o Su-25, isporučenom iz Rusije početkom ove godine, u januaru 2023. godine. Nadležni obećavaju da će uskoro dati detaljnije informacije o ovom pitanju.

Arapsko-tuareški pokreti su zauzvrat osudili akcije malijskih vazduhoplovnih snaga, nazvavši incident grubim kršenjem alžirskih mirovnih sporazuma.

Suhoj Su-25

Su-25 (NATO ime: Frogfoot) je oklopni podzvučni jurišni avion dizajniran za direktnu podršku kopnenih snaga iznad bojišta uz vizuelnu vidljivost cilja, kao i uništavanje objekata sa zadatim koordinatama danonoćno u svim vremenskim uslovima. Ruske trupe su mu dale nadimak “Top (Grač)”.

Rad na stvaranju jurišnika Su-25 počeo je u Konstruktorskom birou Suhoj 1968. godine. Izgradnja eksperimentalnog aviona T8-1 završena je novembra 1974. godine, prvi let je obavljen 22. februara 1975. godine. 

Jurišni avioni ruskog vazduhoplovstva Su-25 u zoni specijalnih operacija

Drugi eksperimentalni avion sa izvesnim izmenama u dizajnu (T-8-2) testiran je u decembru 1975. godine. U julu 1976. godine T-8 dobija naziv „Su-25“, a počele su pripreme za masovnu proizvodnju u fabrici aviona u Tbilisiju. Od 1978. godine počela su državna ispitivanja aviona, koja su nastavljena do 1980. godine.

Zvanično usvojen vladinom uredbom od 31. marta 1987. godine. Do tada, avion je već bio u masovnoj proizvodnji 8 godina i učestvovao je u neprijateljstvima u Avganistanu.

Su-25 u ukrajinskom sukobu

Podsetimo u pitanju je najzastupljeniji jurišnik na linijama fronta u Ukrajini. Suhoj Su-25 je jednomotorni jurišnik prvenstveno razvijen za izvršavanje kopnenih napada, bliske vazdušne podrške i zadataka iz vazduha kao direktnu podršku kopnenim trupama tokom vojnih operacija.

Rusija i Ukrajina su intenzivno koristile jurišni avion iz sovjetske ere, Su-25, u sukobu koji je u toku. Inače, to je model aviona koji je ubedljivo pretrpeo najviše gubitaka u ratu.

Uglavnom leti na malim visinama da bi pogodio mete na zemlji, stavljajući ga u domet neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i MANPADS-a.

Su-25 je zastupljen u izveštajima o sukobu skoro skoro svakodnevno. Pre samo par nedelja, Rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je ruski jurišni avion Suhoj Su-25 uništio kamuflirane ukrajinske položaje i opremu.

Objavljen je i video koji je ubrzo pokrenuo rasprave o borbenoj korisnosti i sposobnosti ovog inače starog aviona. Rusko ministarstvo je takođe primetio da su avioni Su-25 izveli vazdušne napade i ispustili municiju pre nego što su se vratili na svoj bazni aerodrom.

fab 250 ispred su 25tm
fab 250 ispred su 25tm

I Rusija i Ukrajina izgubile su pozamašnu količinu Su-25 u sukobu koji je u toku. Zbog pretnje koju predstavljaju neprijateljski prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane (MANPADS), Su-25 obično ispušta svoju municiju dok se lagano penje na duži domet.

Kompjuter za napad oružjem na avionu izračunava domet, visinu i ugao penjanja za preciznu isporuku i daje signale za lansiranje pilotu, uzimajući u obzir balistiku oružja i preovlađujući vetar. Kada je letelica blizu mete, ona lagano roni i lansira rakete u metu sa visine.

Tačnost napada je veća kada je domet nizak, ali su pilot i avion u većem riziku. Međutim, uprkos opasnostima letenja Su-25, to je avion sa najvećom eksploatacijom u ratu koji je u toku.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version